"Cât trebuie să lăsăm robinetul deschis pentru a avea apă caldă?"

RADET-ul, acuzat că nu face recircularea apei încălzite

3181
15
RADET-ul, acuzat că nu face recircularea apei încălzite - apacalda-1353496798.jpg
Ați socotit vreodată cam câți metri cubi de apă risipiți într-o lună de zile atunci când lăsați robinetul deschis până când vine apă caldă? Dacă nu ați făcut-o, mai bine să nu fiți curios.

Vă veți îngrozi câți bani aruncați la canalizare, așteptând să curgă apă pentru ca să faceți duș. 


Un constănțean a avut curiozitatea și a realizat că într-o lună pierde aproximativ 2 metri cubi de apă. Mai mult decât atât, o plătește de trei ori: o dată o plătește la RAJA, o dată la RADET, pentru că i-o încălzește, și încă o dată pentru canalizare. 

Oamenii acuză RADET-ul că nu face recircularea apei calde și, din această cauză, ei trebuie să lase să curgă apa și câte o jumătate de oră până când vine caldă. Orice litru de apă se înregistrează însă pe apometru, iar consumatorului îi crește factura la întreținere.

"În timpul săptămânii, este nevoie să las apa curgând și 20 - 30 de minute. Mai ales dimineața. Suntem un bloc cu familii, copii. Ne spălăm, facem baie copiilor, consumăm apă, nu facem economie. Totuși, avem aceleași probleme ca și într-un bloc cu oameni vârstnici, care consumă mult mai puțin", a declarat, pentru "Cuget Liber", Mihai Slabu, din Constanța.

"Într-o eră în care vorbim despre evitarea risipei apei, în care au apărut tot felul de campanii, noi suntem nevoiți, pentru a face un duș dimineața, să dăm drumul la robinet în neștire. Nu este normal ca în anul 2012 să nu existe soluții tehnice pentru a rezolva această problemă", ne-a mai spus și Ioana Chiru.

"Nu avem soluții să rezolvăm acest fenomen!"

Prezent la ultima ședință a Uniunii Asociațiilor de Proprietari, directorul tehnic al RADET, Liviu Popa, a fost asaltat cu astfel de reclamații din partea președinților și administratorilor de asociații de proprietari ori locatari. Reprezentantul regiei de furnizare a energiei termice s-a apărat, spunând că se face recircularea apei, dar consumul este mic și de aceea apar astfel de dopuri de apă rece. Mai mult decât atât, el a declarat că nu există soluții pentru rezolvarea acestui fenomen.

"Consumul fiind mic în bloc, apa rămasă pe conducte se răcește și atunci când dăm drumul este nevoie să o lăsăm să curgă până se duce toată apa rece. Recircularea apei se face la branșament, nu în întreg imobilul. Momentan nu avem soluții să rezolvăm acest fenomen. Singurele blocuri care beneficiază de recircularea apei până la nișa de la apartament sunt cele din cartierul nou, pentru tineri, de pe Baba Novac", a explicat directorul Liviu Popa.

Tot constănțenii plătesc

Singura variantă pentru ca oamenii să aibă apă caldă imediat cum deschid robinetul este, într-adevăr, potrivit specialiștilor, recircularea apei, pe vertical. Din păcate, multe din blocurile ceau-șiște nu au astfel de conducte speciale. Asociațiile de proprietari care doresc își pot monta astfel de țevi și pompe de recirculare, dar pe cheltuiala lor.

"Noi ne-am gândit deja la varianta aceasta, dar este vorba despre o investiție destul de mare. Nu au fost de acord toți vecinii, deși, nemairisipind apa, costul ei se amortizează destul de repede", ne-a mai spus un constănțean. 


Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
adevar graieste
21 noiembrie 2012
la noi este la fel si mai grav, se anunta intre ei

noi stam la billa si suntem cap de coloana, de trei ori am chemat la urgenta pe cei care fac ture la ei sa masoare si sa confirme temperatura de intrare in imobil pe termometrul de la subsol, apa intra cu 35 de grade adica nu ar trebui sa se masoare ca si consum pentru ca este improprie consumului- nu respecta temperatura - cand au venit am auzit eu prin statie ca acum poate sa mearga ca au pornit pompa de recirculare, deci toate se fac cu complicitatea lor se anunta intre ei

nelu
21 noiembrie 2012
radet recirculare apa calda

RADETUL ESTE O REGIE CARE-SI BATE JOC DE CETATENII ORASULUI CONSTANTA. GIGACALORIA CEA MAI MARE NU FOLOSESTE PACURA PENTRU A SCOATE PRETUL GIGACALORIEI MAI MIC.

ella
21 noiembrie 2012
facturi radet

Sigur ca facturile sunt mai mari ,sa poata investi in aparate foto ,ca sa nu existe furturi la apometre si gigacalorimetre .Dar ei sunt cei care ne fura si nu investesc decat in propriile buzunare. Noi platim ,ei se fac ca muncesc. Vreau sa stiu de ce nu furnizeaza caldura peste 50 de grade ,ca in casa este mai frig decat afara.Sa termine ca livreaza caldura dupa cum e vremea afara,dar noi locuim in casa si este mai rece decat afara. Costul facturii nu reprezinta apa calda si caldura ,ea reprezinta SALARIILE MARI ALE CELOR DIN RADET !!!!!!!!!

fara apa calda
21 noiembrie 2012
"consum redus"

Hai să spunem că am admite explicația dlui Popa, privind consumul mic și "dopurile de apă rece". Dar cum se explică că, după ce las apa să curgă cel puțin 10 minute, ca să-mi pot face duș, după 5-10 minute, cînd vrea să intre și nevastă-mea, apa e din nou rece?! În condițiile astea, probabil că ar trebui să las apa caldă deschisă non-stop, ca să pot avea apă caldă în permanență, nu? Apoi seara sau în weekend, cînd sînt toți vecinii acasă (stau în Inel II, într-un bloc cu 10 apartamente și nu avem nici un pensionar în bloc), avem aceeași problemă. Toți vecinii se plîng, am făcut trei reclamații la RADET, au venit, au făcut nu știu ce măsurători și răspunsul lor a fost identic cu cel prezentat de dl Popa. Păi, dle Popa, dacă toți vecinii se plîng de această problemă, toți lăsînd apa să curgă în neștire ca să se bucure de puțină apă caldă, înseamnă că problema nu e "consumul redus", ci e pe undeva pe la RADET. Cît despre recircularea apei, poate nu am dreptate, dar un tip de la centrala termică mi-a spus că toate blocurile aveau așa ceva, dar după '90 au fost înlăturate țevile de recirculare. Dacă e adevărat, de ce s-a recurs la măsura asta?! Regret că nu avem gaze în bloc, că așa renunțam eu la serviciile "sublime" ale RADET-ului...

DAN
21 noiembrie 2012
DEBRANSAREA

SINGURA SOLUTIE PENTRU A SCAPA DE CAPUSA DE RADET ESTE DEBRANSAREA SI GASIREA UNEI ALTE SOLUTII DE INCALZIRE SI FURNIZARE A APEI CALDE.DIN PACATE, LUMEA NU PREA DISPUNE DE POSIBILITATI FINANCIARE SI RADETUL PROFITA.

Cosmin
21 noiembrie 2012
Minciuni

Locuiesc intr-o zona de case si suntem ultimii pe coloana de apa calda. ca sa avem apa calda la robinet trebuie sa lasam sa curga apa intre 15 si 25 min "apa calda". Acceptand ideea ca pana la bransament se face recircularea ar fi trebuit sa vina calda in cateva minute. Probabil ca se bucura si RAJA care furnizeaza apa rece pentru a fi incalzita, ca au vanzari mari de apa.

Marius
21 noiembrie 2012
Rusinea Constantei

Sa nu ne mai abureasca d-nul dir Popa cu bulele de apa rece ca nu-i adevarat. Cand cei de la punctul termic dau drumul la recirculare vine in max 2 minute apa fierbinte, indiferent daca este consum in bloc sau nu. Apropo, stiti ca atunci cand sunam la dispecerat sa ne plangem ca recircularea nu functioneaza, raspunde la telefon sotia dir. Popa ? Mai sunt de automatizat doar cateva puncte termice din oras, dar efectiv nu se vrea acest lucru, sau este incompetenta, sau se urmareste recuperarea pierderilor RADET-ului pe seama acestor puncte neautomatizate, mizandu-se ca oricum oamenii nu au cui se plange (sotiei ?) si vor plati acea apa caliie ca fiind fierbinte. Rusine sa va fie, asemenea si primariei care se face ca nu vede ce se intampla.

MIRUNA
21 noiembrie 2012
radet e doa r una din realizarilii clnului mazarist in pasalacul lor personal ,kustenge

primaria cta pe care a psu mana clanul pastaios de au ajuns sa incalce legea si apoi,CAND SUNT SI DOAR DACA PRINSI,sa spuna ca sunt nedreptati:)) ca sa dau un ex despre dezastrul in care a adus si va aduce primaria acest oras;ma intreb ce atributii are politia rutiera si politia in general..polita locala care toate sunt in subordinea lui mazare oficial(locala) si neoficial(rutiera),de ex, carutele -desi sunt ilegale in oras -nu le sanctioneaza,pe masinile sau pietonii care circuula aiurea nu ii sanctioneaza decat cand se intampla accidente,..daca primesc cereri de la consiliul local sa faca noi semafoare si infiintari de treceri de pietoni nu o fac nici la luni de zile de la aprobarea acestora,daca li se atrage atentia ca in anumite zone e trafic demential nu ii intereseaza ei stau protapiti doar in znele centrale sau ''caldutze'',daca li se spune de ce exista camere video ne raspund faceti cere la primarie de parca ei politistii rutieri nu ar putea face cere de amplasare de camere web FIIND IN INTERESUL MUNCII POL.RUTIERE ACEASTA!..ma intreb ce puii mei freaca aia acolo in birouri?..ma refer la paraziti din birourile politiei rutiere nu la cei care muncesc pe strada..ce freaca aia acolo? menta,mentosanu,frunza la caini,pixu intre maini?=))

MIRUNA
21 noiembrie 2012
despre faptul ca radet cta isi bate joc de constateni e ceva la oridnea 'zilii',e ca si cum ai spune ca cerule albastru si iarba verde;))

dar vreau sa ma refer la un aspect pe care ,desi au fost n articole s i comentarii,consiliuluilocal si primariei putin le pasa,;oficial,primaria se ocupa de semafoare si altele si app eu nu l-am votat pe mazare( e incredibil ,cand il critic pe mazare mi se spune pdlista,cand nu il critic mi se spune ca il votez pe mazare,doamne, cata prostie;)) in al 2 lea rand si cel mai important !!! mi s-a spus personal si am vazut cu ochii mei acte de la primarie/consiliul local cum s-au inaintat politiei rutiere hotarari de jumatate de an sau un an sa faca treceri de pieton si semafoare si POLITIA RUTIERA CONSTANTA nu vrea sa faca nimic!

relu
21 noiembrie 2012
caldura

pt. un pumn de orez,un pui si o litra de ulei v-ati vandut lu` Mazare. acu` suportam toti furturile.cea mai scumpa giga din tara,opera lu` mazare.

15 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 31 Octombrie 2012
Stire din Social : De mâine, RADET începe să dea căldură
Sâmbătă, 03 Noiembrie 2012
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului supărat
Pagina a fost generata in 0.4294 secunde