Reabilitarea creşelor din Constanţa, întârziată. „Şi noi ce facem cu copiii?”

2101

Articole de la același autor

Peste mai puţin de două luni, părinţii constănţeni cu copii mici ar trebui să-i înscrie la creşă. Însă, deocamdată, nu se ştie câte locuri vor fi disponibile şi nici unde îi vor putea lăsa atunci când vor începe munca. Într-o situaţie şi mai gravă sunt cei care şi-au încheiat deja concediul de creştere a copilului şi acesta nu este primit la creşă din cauză că nu sunt locuri libere.

Sute de părinţi din Constanţa aşteaptă cu sufletul la gură veşti despre creşele din oraş. Unii se pregătesc să îşi reia activitatea profesională, alţii deja au început-o şi au fost nevoiţi să găsească tot felul de soluţii pentru a avea cu cine să-l lase pe cel mic cât sunt la serviciu. Creşele promise de autorităţile locale nu sunt gata, iar în cele deschise nu mai sunt locuri. Familiile îşi pun speranţa ca măcar de la toamnă să prindă un loc.

„Pe 1 aprilie ar trebui să încep serviciul, pentru că se termină concediul de creştere a copilului. Din ianuarie 2021 tot încerc la creşe să văd dacă îl primesc, dar mi se spune că înscrierile se vor face din prima zi a lunii mai şi că îl voi putea duce la creşă din septembrie. Nu îl primesc din aprilie căci nu sunt locuri. Sunt cinci luni în care nu ştiu cum o să ne descurcăm. Soţul lucrează de acasă, dar are o activitate care nu îi permite să se ocupe şi de un copil de doi ani în acest timp. Eu trebuie să merg la job, nu ne permitem să îmi amân reluarea serviciului. Am rată la apartament, cheltuieli şi cu celălalt copil, care merge la şcoală. În aceste condiţii noi ce facem cu cel mic? Bunicii nu sunt din judeţul Constanţa şi nu ne putem baza pe ei. Practic, autorităţile locale ne forţează să mergm la creşă privată. Dar cine poate să plătească 1.500 de lei pe lună? Bone nu sunt, practic, nu există soluţie pentru noi”, ne-a transmis Silvia Popescu, o mămică din Constanţa.

„Sperăm să poată fi deschise în timp util!”

Potrivit autorităţilor, în prezent, în cele şase creşe administrate de Primăria Constanţa, sunt înscrişi aproximativ 450 de copii. Anul trecut, pe vremea acestea, au fost demarate lucrări de reabilitare, mansardare şi reabilitare la trei dintre acestea, Creşa nr. 1 „Delfinaşul”, de pe strada Adamclisi, Creşa nr. 2 „Căsuţa spiriduşilor”, de pe aleea Mălinului, şi Creşa nr. 5 „Lumea poveştilor”, de pe aleea Mimozelor. Din păcate, lucrările care ar fi trebuit să dureze 12 luni, sunt încă în desfăşurare. „Au fost mici întârzieri, însă, în prezent, stadiul lucrărilor este destul de avansat şi sperăm să poată fi deschise în timp util. Se lucrează la toate cele trei creşe. Când vor fi gata, vor fi aproximativ 150 de locuri noi disponibile. Acestea vor fi scoase spre înscriere la momentul respectiv”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Ionela Bărboi.

Contractul de închiriere a clădirii creşei „Licurici”, prelungit

În ce priveşte creşa „Licurici”, de pe bulevardul I.C. Brătianu, care funcţionează într-o clădire închiriată, contractul ar fi trebuit să se încheie în luna august 2020, dar a fost prelungit încă 12 luni, până în august 2021. Astfel, aceasta va fi funcţională în continuare, până când ar putea să fie gata măcar creşa pe care primăria încearcă să o amenajeze în cartierul Palazu Mare, în locul fostei cantine de pe strada Tineretului.

Tot anul trecut, a fost lansată şi ideea transformării în creşă a unui imobil de pe aleea Topolog. Acesta presupune însă investiţii mult mai consistente, fiind vorba despre o capacitate mult mai mare de copii. „În prezent, se lucrează la documentaţia care va sta la baza proiectului. Este întocmită Documentaţia de Autorizare a Lucrărilor de Intervenţii”, a precizat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6709 secunde