Reguli noi pentru administratorii de bloc. S-a terminat cu micile ciubucuri la calculul întreținerii

3916
4

Articole de la același autor

Constănțenii s-au plâns dintotdeauna că sunt furați la întreținere. Ba li se calcula greșit consumul de apă, ba consumul de energie termică, ba unora li se adăugau părțile comune, altora nu… 


De ani de zile, administratorii de blocuri sunt acuzați că nu știu că calculeze costul întreținerii sau că îi favorizează pe unii locatari, în detrimentul altora. Astfel de situații ar trebui să dispară în curând, proble-mele ajungând și la urechile parlamentarilor. Aceștia au votat o lege care ar trebui să elimine neînțelegerile și să readucă liniștea în blocuri.


"Plenul Camerei Deputaților a adoptat, la data de 3 februarie 2016, proiectul de lege prin care asociațiile de proprietari, prin președinte și administrator, sunt obligate să afișeze, lunar, la vedere, lângă lista de plată a cheltuielilor, modalitatea de calcul a cheltuielilor de întreținere pentru fiecare apartament. Aceasta va conține sumele care formează totalul de plată al proprietarilor, respectiv modul de calcul și repartizarea acestor cheltuieli către proprietari", anunță președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari, Florica Ganea.


Modalitatea de calcul va conține și va arăta explicit toate costurile și sumele care formează totalul de plată al proprietarilor, respectiv modul de calcul și de repartizare a acestor cheltuieli către proprietari. "Neîndeplinirea acestor obligații se sancționează cu amendă de la 500 la 3.000 de lei. Arătăm că această obligație, fără prevedere legală, s-a îndeplinit și până la această dată de o mare parte din asociații, care au dorit să aibă mai multă transparență în modul de calcul al cheltuielilor de întreținere și modalitatea de repartizare a acestora pe criteriile prevăzute de lege", mai spune președintele UAPC.


Oricine are dreptul să întrebe. Cu răspunsurile e mai greu…
Recent, senatorii au vrut să completeze și articolul 36 din Legea nr. 230 din 2007, cu privire la obligația administratorilor de a informa periodic proprietarii despre cheltuielile pe care asociația le face. Mai exact, aceștia ar trebui să informeze periodic proprietarii atât asupra cheltuielilor, cât și asupra veniturilor pe care le încasează. În plus, ei trebuie să își asume răspunderea pe acest lucru.


Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat a cerut, însă, respingerea acestui proiect de lege, pe motiv că introduce niște obligații pentru conducerea asociațiilor, care măresc birocrația și costurile administrării. Mai mult decât atât, reprezentanții Ligii susțin că legislația în vigoare permite deja proprietarilor să solicite diverse informații privind activitatea asociației de proprietari. Astfel, aceștia au dreptul să cunoască toate aspectele legate de activitatea asociației și au acces, la cerere, la orice document al acesteia.


Conform legislației actuale, proprietarii au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție, la cheltuielile asociației de proprietari și, eventual, să o conteste la președintele asociației de proprietari, în termen de zece zile de la afișarea listei de plată. La rândul său, președintele asociației de proprietari este obligat să răspundă la contestație în termen de șapte zile.


Comentează știrea

Costea
12 februarie 2016
Un lucru bun

Exista art.10,dar daca te duci chiar cu cerere ,cei de la aministratie spun ca nu au voie sa elibereze copii dupa factura.Te pune sa-ti iei notițe dupa factura,dar daca esti mai batran ori copii gresit ori nu intelegi ce sctie ca nu ai ochelarii la tineri.Sa se afișeze si fondul de rulment și fondul de reparații ca nicio data nu stii nimic despre aceste fonduri.Administratorul se crede un fel de dumnezeu, zice el,dar uita ca este un salariat care daca locatarii vor este dat afara fara comentarii. Am vazut și locatari care nu ii intereseaza decat totalul de plata al intreținerii,și atunci te intrebi ce fel de oameni sunt aceștia?

ath
12 februarie 2016
Numai pentru arheologi

Uitati de muzeu,renuntati la sapaturi si la biblioteci,il aveti pe Tutankhamon in carne si oase.Tutankhamon traieste.A supravietuit in comunism,traieste si azi.Este suficient sa va deplasati la o asociatie de proprietari(la alegere) unde aveti posibilitatea sa va dati doctoratul in istoria primitivismului functionaresc.Doctorat adevarat.Cel putin in asociatia mea,administratorul se poarta ca un faraon in regatul lui,nu da socoteala la nimeni.Cand te duci la piata ca sa cumperi patrunjel,te uiti la pret,alegi,te tocmesti si platesti.In schimb,Tutankhamon afiseaza suma de plata la avizier si proprietarul plateste cu ochii inchisi.Daca intrebi ceva,faraonul se incrunta,tipa la tine si la nevoie aduce garzile de corp.In plina era informatica,cand un program automat de evidenta contabila,in Excel de exemplu,poate fi facut si de un absolvent de liceu,faraonul/faraoana socoteste cu pixul(dovada poza 2/2 instiintare de plata din 21.01.2015).Pai,in cazul asta este normal sa se opuna Liga Asociatiilor de Proprietari.In era telefoanelor inteligente,cand iti platesti toate facturile prin telefon,la asociatia de proprietari platesti printre gratii la ghiseul unei scari de bloc.De o pagina de internet al asociatiei de proprietari,o pagina unde te poti informa, nici nu poate fi vorba,e prea mult pentru un faraon.Va recomand sa cititi Legea 230/2007 cu completarile la zi,o descarcati gratis de pe internet,si comunicati cu faraonii/faraoanele numai in scris cu confirmare de primire.Legea este proasta dar aveti destule articole cu care il puteti trage la raspundere pe Tutankhamon.Ca sa nu pierdeti timp,va recomand sa cititi rapid articolul 36/lit. g.

Ira
12 februarie 2016
Work

Exceptional! Aici castigati din prima luna bani! 100-285 de euro lunar! Aceasta oferta este un adevarat chilipir! Cautam urgent oameni extrem de seriosi care vor sa colaboreze cu noi in timpul liber sau full-time (la alegere) si sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time) acum, din prima luna. Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii la adresa de email: [email protected]

Sorin
15 februarie 2016
Asociațile de proprietari sursă de îmbogățire prin furt.

O lege foarte bună.La asoc.de prop.365 este o adevărată junglă a hoției.Atât administratora Turea Florica cât și președintele Dumitru Gheorghe au transformat asoc. în feudă proprie,dovadă fiind listele de plată(formularele) din care nu poti înțelege calcul făcut.Organele de control ale primăriei ar trebui să facă mai des controale la aceste asociații.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 20 Decembrie 2014
Stire din Cetățenești : Când plătiți mai puțin la întreținere
Pagina a fost generata in 0.5996 secunde