Relaxare în aer liber. Unde pot aprinde constănțenii grătarul de 1 Mai fără să primească amendă?

3034

Articole de la același autor

Mai sunt câteva săptămâni până când românii vor sărbători minivacanța de 1 Mai cu bucurie și entuziasm. Pentru mulți, această zi reprezintă o oportunitate perfectă de a se relaxa alături de familie în aer liber. Însă constănțenii trebuie să fie foarte atenți în momentul în care își aleg locul unde vor aprinde grătarele, deoarece pot risca amenzi mari.

Ziua de 1 Mai este cunoscută în România ca Ziua Muncii, iar în această zi românii aleg să se relaxeze prin diferite moduri. Unii organizează grătare sau picnicuri, în parcuri sau în natură, iar alții merg la mare sau la munte pentru a profita de începutul sezonului estival. Înainte de a aprinde grătarul, constănțenii trebuie să cunoască locurile în care este permis acest lucru. Opțiunile locurilor special amenajate pentru grătare în Constanța sunt limitate.



,,În acest moment avem spații amenajate pentru grătare în zona parcului de la Doraly și Poarta 6”, a declarat pentru ,,Cuget Liber” purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Ionela Bărboi.

Acesta este și motivul pentru care încă de la orele dimineții oamenii se grăbesc să ajungă de 1 Mai în cele două locații pentru a avea măcar un grătar liber. În parcul din Poarta 6 sunt șapte grătare puse la dispoziția cetățenilor.

,,Eu și soția, de 1 Mai, ne trezim de la 5:30 dimineața pentru a veni la grătarele din Poarta 6. Este o mare nebunie, am ajuns să venim cu noaptea în cap pentru a prinde loc. Nu avem multe spații special amenajate pentru grătar în Constanța, așa că ne înghesuim pe aici”, a declarat un pensionar în vârstă de 70 de ani care locuiește în cartierul Poarta 6.

,,De 1 Mai deja este tradiție. Te trezești de dimineață ca să poți prinde măcar un loc. La ora 10:00 deja nu te mai poți vedea de fumul grătarelor”, a declarat un alt locuitor al cartierului din Faleză Sud.



Cel de-al doilea loc special amenajat pentru grătar este în parcul de la Doraly Mall. Paznicul care muncește acolo a declarat că singurele zile în care oamenii nu fac grătar în parc sunt luni și marți.

,,În parcul acesta vin foarte mulți oameni, e plin, doar luni și marți este liber, în rest, după ora 12:00 încep să vină. De 1 Mai ne așteptăm să fie plin aici, unii vin cu grătarele lor de acasă, își întind păturile, mă aștept să fie agitație mare. Vin de dimineață, cu noaptea în cap și stau până seara. Nu vreți să știți ce rămâne aici după ei, dar vin firmele de salubrizare și curăță imediat”, a spus paznicul parcului din zona Doraly Mall.



Potrivit Legii 54/2012 privind desfășurarea activităților de picnic, cei care nu respectă legea și aleg să aprindă focul în locurile care nu sunt special amenajate riscă amenzi de la 2.000 lei până la 5.000 de lei. Românii care vor să sărbătorească Ziua Muncii la picnic în parcuri nu au voie să arunce gunoaiele oriunde sau să folosească produsele de igienă personală la mai puțin de 30 de metri distanță față de cursurile de apă. De asemenea, spălarea tacâmurilor sau a altor obiecte folosite la masă nu este permisă în zona de picnic.

Deși Ziua Muncii este ocazia perfectă pentru a sărbători în aer liber, opțiunile pentru a aprinde grătarul sunt limitate, iar cei care nu respectă regulile riscă amenzi.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.9233 secunde