Vreți să ieșiți cu bicicleta în parc? Fiți atenți să nu stânjeniți circulația pietonilor!

2088

Articole de la același autor

Mercurul a început să urce în termometre, iar constănțenii simt nevoia să petreacă tot mai mult timp în aer liber, profitând de vremea frumoasă. Parcurile și orașul vor fi pline de oameni și de copii, la locul de joacă, pe biciclete, pe role sau făcând diverse activități. În ceea ce privește utilizarea bicicletelor în parcuri, însă, oamenii au nelămuriri. Au voie sau nu au voie să circule pe aleile din parcuri? Potrivit reprezentanților Primăriei municipiului Constanța, așa cum spune Codul Rutier în vigoare, utilizarea bicicletelor este permisă atât timp cât nu afectează pietonii.

În momentul de față, Codul Rutier spune că bicicleta, din punct de vedere legislativ, este un vehicul ce stă pe aceeași treaptă cu motocicletele și mașinile. Una dintre cele mai importante reguli de circulație interzice circulația bicicletelor pe trotuare, bicicliștii fiind obligați să circule doar pe partea laterală a drumului, respectând sensul de mers, sau pe piste special amenajate. De asemenea, mersul cu bicicleta pe trotuar fără un marcaj special poate fi pedepsit de lege.


Drumurile naționale și europene sunt deschise spre a fi folosite de bicicliști și circulația pe acestea se interzice doar în cazul în care există indicatoare respective. Vârsta minimă a bicicliștilor care vor să folosească drumurile publice este de 14 ani. În 2021, Primăria municipiului Constanța a adoptat, prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 12, regulamentul privind utilizarea trotinetelor electrice pe domeniul public. De atunci, trotinetele electrice pot circula doar pe pistele de biciclete, iar în lipsa acestora, pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h. De asemenea, pentru că înainte erau lăsate de izbeliște vehiculele închiriate prin programe specifice, se interzice amplasarea sau staționarea trotinetelor electrice de către operatori sau utilizatori pe trotuare cu lățimea mai mică de 2,5 m, în perimetrul stațiilor de transport în comun, pe toată lungimea stației și 10 m înainte și după stație sau pe aliniamentele clădirilor sau ale gardurilor.

Astfel, potrivit reprezentanților biroului de presă al Primăriei municipiului Constanța, Hotărârea de Consiliu Local, adoptată conform Codului Rutier, nu interzice utilizarea bicicletelor în parcurile din oraș. Acestea nu se încadrează în categoria vehiculelor care pot depăși viteza de 50 km/h, cum este cazul trotinetelor electrice.

„Indiferent ce Hotărâre de Consiliu se adoptă la nivel local, întâietate are Codul Rutier, adică legea. La trotinetele electrice erau niște probleme și au fost luate măsuri. Era vorba despre acele trotinete electrice care erau lăsate de izbeliște prin parcuri și peste tot. Legislația spune că este permisă utilizarea bicicletelor în parcuri. Dacă nu avem piste de biciclete, ce facem? Nu mai circulăm deloc cu bicicleta? Au fost discuții, înainte, legate de subiect, dar nu există o hotărâre care să interzică bicicletele în parcuri cu excepția situațiilor în care nu stânjenesc deplasarea pietonilor. Adică este permisă atâta vreme cât nu deranjează în nici un fel pietonii”, ne-au transmis reprezentanții biroului de presă al Primăriei municipiului Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8804 secunde