Lucru bun la… trei ani. "Și un bloc se ridică mai repede decât pasajul de la Tomis!"

3858
14

Articole de la același autor

Constănţenii care locuiesc în blocurile din vecinătatea magazinului Tomis, dar şi cei care vor să tranziteze zona dintr-o parte într-alta sunt extrem de nemulţumiţi. Oamenii se plâng că, deşi au trecut trei ani de când pasajul a intrat în reabilitare, acesta nu a fost încă deschis. De foarte multe ori, deşi există două treceri de pietoni în apropiere, una vizavi de Consulatul Rusiei şi cealaltă la doar câţiva metri de magazin, se traversează prin locuri nepermise, care le pun viaţa în pericol, din cauza traficului rutier intens.







Reabilitarea străzii Ștefan cel Mare a început în anul 2021. Lucrările au schimbat, efectiv, imaginea întregii zone şi încet-încet se apropie de final. Din păcate, pasajul care le permitea tuturor deplasarea în siguranţă dintr-o parte într-alta nu a fost încă finalizat, iar oamenii continuă să își pună zilnic viața în pericol. De ce spunem acest lucru? Pentru că, după cum se poate vedea din fotografii, pasajul subteran încă este în lucru, iar oamenii, evident, din comoditate sau lipsă de timp, aleg să nu mai meargă până la trecerile de pietoni și traversează strada neregulamentar.

„Când era deschis pasajul, treceam mereu prin el, chiar dacă, de foarte multe ori, mirosea îngrozitor acolo. Măcar eram în siguranţă şi nu riscam să mă calce vreo maşină”, ne-a declarat Daniel M. Manuela I. are 77 de ani. Femeia este vizibil afectată de o coxartroză care nu-i dă pace în nicio zi, după spusele ei. „Eu mă mişc mai greu, din cauza durerilor pe care le am. Îmi este greu să merg şi, recunosc, uneori am traversat pe unde nu trebuia. Mi-am zis mereu că nu mai fac acest lucru. Luna trecută, m-am speriat foarte tare, când am traversat. În acelaşi timp, o maşină gonea în viteză pe stradă. Noroc că şoferul m-a văzut şi a oprit la timp. Am crezut că mor, iar din acel moment am decis că nu mai trec decât pe unde trebuie”, ne-a mărturisit septuagenara.



După cum se ştie, strada Mihai Viteazu este una intens circulată.

Din păcate, lumea nu vrea să înţeleagă că doar câţiva metri de mers în plus le salvează viaţa. „Recunosc că, din grabă, am mai traversat aiurea, dar nu pot să pierd timp mergând până la prima trecere de pietoni. Și un bloc se ridică mai repede decât pasajul de la Tomis”, a adăugat Emil P.



Reamintim că pasajul din apropierea Tomis Mall, de pe strada Ştefan cel Mare, a fost reabilitat în urmă cu opt ani, dar, din nefericire, după numai cinci ani, acesta a început să revină la forma iniţială: tencuiala de pe pereţi a căzut, scările s-au crăpat din nou, iar Galeria de artă „Virgil Coman” s-a distrus văzând cu ochii, de la o zi la alta, locul evenimentelor culturale, al expoziţiilor de pictură şi fotografie fiind cuprins de mirosul pestilenţial de urină. Bineînţeles, pietonii au început să evite să mai treacă prin pasajul subteran, în condiţiile în care, de foarte multe ori, acolo îşi făceau veacul şi oamenii străzii, cu izul şi comportamentul lor specific. Când va fi redeschis acest pasaj rămâne o necunoscută. Potrivit reprezentanților Primăriei Constanța, pasajul este prins în proiectul privind îmbunătățirea mobilității în zona centrală a orașului, lucrările urmând a fi încheiate în cursul acestui an. „La finalizarea lucrărilor, treptele și pardoseala vor fi placate cu granit și de asemenea va fi montată o platformă automatizată care să asigure accesul persoanelor cu dizabilităţi în interiorul pasajului pietonal”, a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei, Luminiţa Lare, pentru „Cuget Liber”. 



Comentează știrea

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
ban public si privat
25 martie

[ privat ] daca nu ai timp bun, buzunarul o sa plinga ! [ public ] banii tuturora, ai comunitatii. Proiectul vazut acolo ! Daca e prioritate, il pui la inceput pe 3-6 luni si rapid ! Ce inginerie e acolo ??? 1 luna maxim cu toate pauzele si sarbatorile legale !!! Comunitatea locala sa zica , adica pe vot !!! [ votul ] aici e aprecierea finala ! si legea la cadru !

Investitie Publica
25 martie

Un proiect "de infrastructura" are obiective punctuale si termene bine stabilite de executie. Proiect : " Cetatea CT" cu finalizare in 100 de ani ! E arta si sa sti cum sa negociezi si prioritizezi termenii proiectului, nu doar obiectivul. Chiar " Cetate CT cu 100 ani " e un proiect bun pe cadrul de 100 alte dependente. Adica, 100 de proiecte mai reduse cu termen de 1 an fiecare pe finalizare cu continuitate [ adica unul dupa altul ordinea de executie ] "Teoria" asa spune , practica ... la [vot] aprecierea ! Era povestea cu teoria si compatibilitatea cu "bunul simt comunitar" dar trebuie si ceva moralitate pt. substitutie la principiu.

ion
25 martie

Ce probleme are oraselul Constanta!?

Calin
25 martie

nu va mai dura mult pana e gata pasajul. 2-3 ani, nu mai mult....

Ion
25 martie

Semafoare pentru pietoni cat mai urgent și mutați trecerile de pietoni din sensurile giratorii

simi
25 martie

Eu chiar sunt curios daca se asteapta cineva sa iasa la final

the old rax
25 martie

Poti sa faci ce-oi face, dar cand ai ridicat ochii si dai de balcone inchise si alte nazbitii si mitocanii la fatade...valeu! Sau poate am ajuns sa nu ne pese, sa credem ca asta e normalul .

Saila
25 martie

Asta ar fi una, dar nu stiu daca aceasta reamenajare va revilatiza zona, in special spre vechiul ICIL. Mall-urile au ucis comertul si pe b-dul Tomis (mai putin de la Lupoaica in jos) si pe str. Stefan cel Mare. Adica exista riscul ca amenajarea sa arate bine, dar magazinele sa nu isi revina. Poate daca s-ar realiza mai multe puncte noi de atractie maxima. Sa vedem.

zic si eu
25 martie

Ar fi trebuit prevazut un spatiu de acces DOAR pt urgente(pompieri, ambulanta).

Dan
25 martie

Strada pietonala Republicii din Brasov este in permanenta populata chiar daca si ei au malluri(ultimul construit in urma cu 2 ani

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Pagina a fost generata in 0.6081 secunde