"Ne mai riscăm mult viața?". Pasarela pietonală din Poarta 6, rămasă la stadiul de proiect!

4999

Articole de la același autor

Locuitorii din zonele Poarta 6 și Km 4-5 și-au pierdut răbdarea și consideră că promisiunile făcute de-a lungul timpului, de cei responsabili din administrația locală, în privința construirii unei pasarele peste calea ferată sunt doar apă de ploaie.

În municipiul Constanța, între cartierul Faleză Sud - Poarta 6 și cartierul Km 4-5, se află două magistrale de cale ferată dublă, una către Portul Constanța și una către municipiul Mangalia. În zonă, nu există amenajate treceri la nivel cu calea ferată.

Zi de zi, sute de constănțeni care locuiesc, învață sau muncesc în cartierul Poarta 6 își pun în pericol viața, fiind nevoiți să traverseze calea ferată, care practic îi izolează de oraş. Dacă unii oameni își riscă zilnic viața ca să treacă peste calea ferată, cei care circulă cu bicicleta sau persoanele cu dizabilități nu au nicio șansă.



Cu o regularitate aproape macabră, în zonă se întâmplă accidente cu consecințe grave, în care, din păcate, cad victime inclusiv elevi.

În vecinătatea supermarketului construit în urmă cu câțiva ani, există o pasarelă pietonală, la o distanţă de aproximativ 450 metri faţă de amplasamentul propus pentru noua trecere, construită de CFR, însă, din cauză că are foarte multe trepte şi accesul este dificil pentru vârstnici sau persoanele cu probleme de mobilitate, mulţi constănţeni evită să o folosească.

„Cei din administrația locală vin, se uită și promit lucruri mărețe. Toți au spus că se fac studii peste studii, de fezabilitate, geografice, topologice, s-au întrunit comisii peste comisi, dar totul a rămas doar pe hârtie! Este clar că ne păcălesc, că nu le pasă de noi, cei care ne confruntăm zilnic cu această problemă! Eu locuiesc în Km 4-5 şi am doi copii care merg la Liceul «Lucian Blaga», aşa că trebuie să traverseze calea ferată. Stau mereu cu frica în sân și mă rog să nu se întâmple o tragedie. La fel ca și copiii mei fac și alți elevi”, a spus o constănţeancă, care ne-a sunat la redacție.


La fel ca ea sunt intrigaţi şi alţi locuitori din zonă, care sunt nevoiţi să folosească „ruta” trecerii peste calea ferată.

„Ne mai riscăm mult viaţa? Nu ştim ce să mai facem! De ani de zile, nimeni nu face nimic. Doar promisiuni în preajma campaniilor electorale și cam atât! Acum că s-au comasat alegerile, parcă îi şi văd că vin, din nou, pe aici să ne ducă cu zăhărelul”, a spus un alt constănţean supărat.



Proiect amânat ani de zile

Primăria Municipiului Constanța a făcut de ani de zile demersurile pentru construirea pasarelei pietonale peste liniile de cale ferată în zona Liceului „Lucian Blaga“. Prin proiectul „Pasarelă pietonală peste liniile de cale ferată între cartierul Km 4-5 și cartierul Faleză Sud – Poarta 6, în zona Liceului Lucian Blaga” autoritatea locală susține că urmărește realizarea unei circulații pietonale facile și sigure între cartierul Faleză Sud-Poarta 6 și cartierul Km 4-5. Realizarea acestuia include amenajarea de zone dedicate pietonilor și bicicliștilor, zone ce permit traversarea unor zone abrupte, precum și facilități pe traseele propuse pentru persoanele cu dizabilități. Documentația pentru realizarea acestui obiectiv a fost începută în anul 2021. S-au aprobat studiul de fezabilitate și principalii indicatori tehnico-economici, s-au pregătit documentele pentru achiziția serviciului de proiectare și de execuție a lucrărilor. Cu toate acestea, proiectul întârzie să fie pus în aplicare, iar oamenii din zonă au toate motivele să fie supăraţi.

În anul 2022, reprezentanţii administraţiei publice locale au explicat de ce întârzie realizarea pasarelei promise.

„Pentru pasarela pietonală din Poarta 6 aveam gata studiul de fezabilitate, urma să intre în ședință pentru aprobare. Dar o companie petrolieră ne-a bătut pe umăr și ne-a anunțat că una dintre fundații, unul dintre picioare, ar fi fost construită pe conductele lor. Terenul este al nostru, dar este străbătut de conductele lor. Drept pentru care încercăm să găsim altă soluție pentru prelungirea pasarelei, mai spre gardul de la Lidl. Suntem optimiști că vom găsi o soluție, trebuie mutată fundația câțiva metri, altfel documentația este pregătită. Și proiectantul este optimist că se poate face această modificare”, au transmis, la timpul respectiv, reprezentanţii Primăriei Constanţa, la solicitarea Cuget Liber.



Aşadar, de atunci au mai trecut aproape alți doi ani, dar situaţia din zonă este aceeaşi.

„Primăria Municipiului Constanța a făcut demersurile pentru construirea pasarelei pietonale peste liniile de cale ferată în zona Liceului «Lucian Blaga». Documentația pentru realizarea acestui obiectiv a fost începută anul trecut. S-au aprobat studiul de fezabilitate și principalii indicatori tehnico-economici, iar în momentul de față se pregătesc documentele pentru achiziția serviciului de proiectare și de execuție a lucrărilor. Imediat ce va fi semnat contractul vor fi demarate lucrările”, au transmis din nou reprezentanții Primăriei Constanța.

Aşadar, constănțenii din zonele respective mai au de aşteptat! Până când, nu se ştie!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5362 secunde