Treceri de pietoni, marcate pe piste. Bicicliștii, obligați să acorde prioritate

3530

Articole de la același autor

În contextul în care oamenii credeau că nu se mai termină primele lucrări pentru amenajarea pistelor de biciclete din municipiul Constanța, acum, pe cetățeni îi pun pe gânduri noile marcaje rutiere. Pistele de biciclete au început să fie marcate, pe porțiuni, cu zebră, iar lucrările sunt, încă, nefinalizate. Pentru a ne lămuri legat de noile reguli, am cerut un punct de vedere de la Primărie și, astfel, noile modificări prind, cumva, un contur.





Conform proiectului, amenajarea pistelor pentru biciclete cuprinde și marcarea unor treceri pentru pietoni. De asemenea, potrivit reprezentanților Primăriei Constanţa, va fi marcat și semnul de „cedează trecerea”. Cu alte cuvinte, bicicliștii vor fi obligați să respecte aceleași reguli precum conducătorii auto atunci când circulă pe piste. Pietonii, la rândul lor, trebuie să fie atenți la aceste marcaje și vor avea prioritate, la fel ca pe orice trecere destinată lor.



„Aceste treceri de pietoni sunt prevăzute în proiect. Pietonii au prioritate în punctele sensibile cu risc crescut de accident. În felul acesta se limitează înaintarea bicicliștilor. Pe lângă zebră, se va trasa și semnul de cedează trecerea. Bicicliștii trebuie să acorde pietonilor prioritate la trecerile pentru ei”, ne-a transmis Luminița Lare, reprezentant al Biroului de Comunicare din cadrul Primăriei municipiului Constanța.



Pe lângă marcarea zebrelor pentru trecerile de pietoni, au fost vopsite mai multe porțiuni verzi. Pe acestea, se vor realiza pictograme cu biciclete, împreună cu sensul de mers, pentru ca lucrurile să fie clare pentru pietoni, dar și pentru bicicliști.

„Lucrările sunt încă în execuție. Pe porțiunile verzi vor fi pictogramele cu biciclete, care indică faptul că este pistă de bicicletă, cu o săgeată care indică sensul de mers, precum și alte marcaje de atenționare, dacă va fi cazul. Marcajele sunt realizate conform ghidului de proiectare a pistelor de biciclete, elaborat de Ministerul Dezvoltării”, a mai declarat Luminița Lare.

Dacă analizăm felul în care aceste zebre pentru pietoni au fost organizate, vedem că sunt marcate în zona trecerilor și a stațiilor pentru autobuze. Acest lucru conferă pietonilor accesul atunci când se opresc în stație.



Conform proiectului pentru pistele dedicate bicicliștilor, lungimea acestora, în Constanța și Mamaia, însumează aproximativ 9.395 de metri, adică 9,3 km. Pistele de biciclete date în folosință sunt amplasate pe următoarele artere de circulație: bulevardul Mamaia pe tronsonul cuprins între strada I. G. Duca și bulevardul Tomis/strada Mircea; bulevardul Tomis pe tronsonul cuprins între strada Ion Rațiu și strada Traian; promenada stațiunii Mamaia; strada Ion Rațiu pe tronsonul cuprins între bulevardul Mamaia și strada Mircea cel Bătrân; strada Nicolae Iorga pe tronsonul cuprins între bulevardul Mamaia și strada Mircea cel Bătrân. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4691 secunde