Revoltă în rândul asociaţiilor de proprietari din Constanţa. „Este un abuz şi vor să ne prostească!”

6656
Deşi au discutat cu primarul Vergil Chiţac şi au înţeles că este important ca toţi locuitorii municipiului Constanţa să colecteze selectiv deşeurile reciclabile, asociaţiile de proprietari fac în continuare demersuri către autorităţile judeţene să anuleze mai multe decizii ale Consiliului Local. Proprietarii de la blocuri consideră că Primăria Constanţa face un abuz obligându-i să amenajeze pe banii lor spaţii pentru depozitarea gunoaielor ce pot fi reciclate, dar şi să îngrijească spaţiile verzi de pe domeniul public.



Reprezentanţii mai multor asociaţii de proprietari din Constanţa s-au întâlnit, la finele săptămânii trecute, cu primarul Vergil Chiţac şi cu Horia Constantinescu, directorul adjunct al Direcţiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanţa. Discuţiile au pornit de la solicitarea autorităţilor locale ca asociaţiile de proprietari să cureţe şi să organizeze spaţiile verzi din jurul blocurilor, dar mai ales să realizeze spaţii speciale pentru colectarea selectivă a deşeurilor.



„Aceasta a fost o primă întâlnire, cu o parte din reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, deoarece autorităţile au împărţit oraşul în două şi au convocat numai dintr-o zonă. Urmează şi alte întâlniri, deocamdată nu ştim când vor avea loc. S-a stat de vorbă, s-a luat cuvântul, s-a mai ridicat şi tonul. Însă, oamenii sunt în continuare nemulţumiţi de solicitările primăriei. La nivelul uniunii şi în cadrul mai multor asociaţii de proprietari, s-au făcut scrisori de întâmpinare în care semnalează că obligaţia amenajării spaţiilor pentru colectarea selectivă a deşeurilor nu pot fi făcute în cadrul blocurilor. De asemenea, mai multe asociaţii s-au reunit şi au redactat o sesizare pe care au trimis-o către prefectul judeţului”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari, Florica Ganea.

Potrivit acesteia, a fost creat un grup de comunicare electronică între reprezentanţii asociaţiilor de proprietari şi cei ai primăriei şi acolo au fost prezentate şi primele propuneri despre modul cum va fi organizată colectarea selectivă a gunoaielor care pot fi reciclate. „Fiecărui apartament îi va fi atribuit un cod de bare, care va fi pus pe sac şi astfel va fi depistată familia care nu separă deşeurile şi le aruncă amestecat”, a mai spus preşedintele UAP.





Administratorii, intimidaţi de autorităţi

Între timp, mai multe asociaţii de proprietari plănuiesc chiar să atace în instanţă hotărârea de Consiliu Local privind Regulamentul pentru îmbunătăţirea activităţii de gospodărire, protecţia mediului, întreţinerea şi înfrumuseţarea municipiului Constanţa. „Este un abuz al Primăriei Constanţa şi vor să ne prostească. În alte localităţi, asociaţiile de proprietari au câştigat deja în instanţă. Vor ca oamenii să găsească soluţii pe banii lor, când, de fapt, este obligaţia autorităţilor. În plus, este prosteală pe faţă. Pe grupul de comunicare a fost prezentat un sistem din Codlea. Am vorbit cu o prietenă care locuieşte acolo şi care mi-a spus că sistemul respectiv a fost adus în campania electorală, însă nu este utilizat. Din păcate, unii administratori, intimidaţi de Horia Constantinescu, se străduiesc deja să găsească soluţii”, ne-a mai declarat reprezentantul unei asociaţii de proprietari, care doreşte să rămână anonim.





Scrisoare deschisă către primar

Într-o scrisoare deschisă transmisă primarului Vergil Chiţac, o constănţeancă, I.D., citează mai multe documente legislative în care subliniază faptul că primăriile au obligaţia să pună la dispoziţia locuitorilor pubele. „Pentru că autorităţile locale nu au fost capabile să soluţioneze această problemă, cu toate că au fost informate de această necesitate prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 74/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor de ambalaje şi a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, nu pot impune acum locuitorilor Constanţei să facă ceea ce era obligaţia lor. Vă rog să dispuneţi anularea notificării transmise către asociaţiile de proprietari. Populaţia Constanţei, în marea majoritate, este cu un nivel minim de trai şi nu mai poate suporta alte taxe şi cheluieli”, este de părere constănţeanca.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4015 secunde