Alegerile prezidențiale de duminica trecută au adus o surpriză care a zguduit scena politică și a împărțit România în două tabere. Rezultatul scrutinului, care i-a trimis în turul doi pe Călin Georgescu și Elena Lasconi, a stârnit reacții puternice în rândul alegătorilor, atât în mediul online, cât și în viața de zi cu zi.
De duminică, 24 noiembrie, întrebarea care domină toate discuțiile este: ”Cu cine votezi în turul II al alegerilor prezidențiale?”. Un subiect firesc care ar trebui să îl preocupe pe orice cetățean implicat și dornic de o schimbare pentru țară. Însă dialogul, care ar fi trebuit să fie, inițial, unul civilizat, degenerează rapid, transformându-se astfel într-o ceartă aprinsă.
Facebook a devenit rapid câmpul de luptă al susținătorilor celor doi candidați. Mesajele pline de ură, criticile și atacurile personale au împânzit rețelele sociale, alimentând o atmosferă tensionată. Cei care îl sprijină pe Călin Georgescu îi acuză pe susținătorii Elenei Lasconi de naivitate sau lipsă de viziune politică, în timp ce tabăra Lasconi critică vehement alegerea celor care îl preferă pe Georgescu, din cauza declarațiilor sale controversate care fac referire la Putin, drepturile femeilor și chiar antisemitism.
Această polarizare a depășit granițele online-ului, ajungând în viața reală. Pe străzi, în piețe, în mijloacele de transport sau la birou, discuțiile despre alegeri sunt omniprezente. Subiectul a devenit aproape imposibil de evitat, provocând dezbateri aprinse și chiar conflicte între prieteni, colegi și membri ai aceleiași familii.
„M-am certat cu prietenii mei, recunosc. Sunt o susținătoare a Elenei Lasconi și îmi doresc să trăim toți în pace și liniște. Când am auzit o bună parte din prietenii mei că îl vor vota pe Călin Georgescu, m-am aprins imediat. Ne-am certat rău, aproape am stricat prieteniile, dar eu o să continui să lupt pentru ce cred”, ne-a declarat Elena L., tânără din Constanța.
„Eu m-am certat și cu prietenii, dar și cu părinții mei. Eu îl prefer pe Călin Georgescu și am încercat să îi conving și pe cei din cercul meu apropiat. La acest capitol se pare că nu ne potrivim și că nu gândim la fel. Certurile deveneau și mai aprinse, așa că am ales să nu mai aduc în discuție acest subiect. Riscăm să pierdem multe prin certuri”, a adăugat Emilian E., tânăr constănțean.
„Cine o simpatizează mă poate șterge”
Un alt fenomen alarmant este „curățenia” de pe Facebook. Tot mai mulți oameni aleg să-și șteargă prietenii virtuali care susțin candidatul opus, considerând această măsură o necesitate pentru a evita certurile sau a-și proteja spațiul personal de mesaje care îi contrariază.
„Avalanșa de postări pro-Georgescu mă ajută să fac curățenie în lista de prieteni”, așa sună o postare pe Facebook al unui susținător din partea Elenei Lasconi.
„Eu spun NU Elena Lasconi. Nu vreau să fiu condus de un om care nu știe politică externă. Cine o simpatizează mă poate șterge din lista de prieteni. Sau, mai bine, lăsați un comentariu ca să vă șterg eu”, iar așa sună o altă postare, tot pe Facebook, a unei susținătoare din partea lui Călin Georgescu.
Tensiunile cresc și în perspectiva turului doi, care va avea loc pe 8 decembrie. Pe măsură ce campaniile celor doi candidați continuă, rămâne de văzut dacă această atmosferă de divizare va lăsa loc unei reconcilieri după alegeri sau dacă fisurile create în societate vor rămâne adânci pentru mult timp.
Este foarte important să luptăm pentru ceea ce credem că ar fi mai bine pentru țara noastră, însă această luptă nu trebuie dusă la extrem. Putem simpatiza persoane diferite, nu numai în politică, ci și în viața de zi cu zi, așa că atitudinea pe care alegem să o avem poate face diferența. Până la urmă, așa este democrația, fiecare dintre noi are dreptul să aleagă persoana în care crede mai mult. Noroiul pe care îl aruncăm unii în alții nu va face decât să ne destabilizeze relațiile cu cei din jur, căci, la finalul zilei tot prietenii și membrii familiei ne vor fi alături, nu candidații politici.