S-a dat alarma în rândul "găzdoilor", din cauza reducerii sprijinului acordat refugiaților ucraineni

2132
4
S-a dat alarma în rândul

Articole de la același autor

De la punerea în aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 15/2022, cunoscută mai bine drept Programul 50/20, peste 106 milioane de euro au fost plătiți din fonduri publice pentru cazarea și hrana beneficiarilor ucraineni, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro, conform raportului elaborat la nivelul Cancelariei prim-ministrului.

Pe fondul prelungirii situației conflictuale, bugetul pe anul 2022, respectiv pe anul 2023 al Ministerului Afacerilor Interne (întrucât decontările se fac prin intermediul inspectoratelor județene pentru situații de urgență) a fost suplimentat succesiv, prin mai multe acte normative, prin alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

În același raport oficial se precizează că situațiile întâlnite în practică referitoare la acordarea beneficiilor au reliefat faptul că decontarea cheltuielilor cu hrana celor găzduiți de persoane fizice a fost văzută ca o sursă de venit atractivă pentru mulți proprietari de locuințe aflați în căutare de chiriași, fiind astfel, alimentată piața imobiliară din zonele căutate de persoanele care provin din zona de conflict armat din Ucraina, fapt ce a dus la scăderea sub aspectul ofertei și, implicit, la creșterea cuantumului chiriilor practicate pe piața liberă, cu impact direct asupra cetățenilor români care doresc să acceseze această modalitate locativă.

De asemenea, potrivit raportului, doar 5.007 ucraineni au locuri de muncă înregistrate în Registrul General de Evidență al Salariaților (REVISAL), motiv pentru care este necesară, de asemenea, identificarea unor măsuri pentru a facilita accesul persoanelor care provin din zona de conflict armat din Ucraina pe piața muncii din România, pentru ca acestea să-și poată asigura o sursă de venit din munca prestată.

Se preconizează acordarea a 2.000 lei pentru o familie



Pentru a se evita ajungerea în imposibilitatea de a mai asigura sumele pentru decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea persoanelor care provin din zona de conflict armat din Ucraina, la finele săptămânii trecute, Ministerul Afacerilor Interne a dat publicității, în transparență, un proiect de OUG ce urmează a fi aprobat în regim de urgență de Guvern.

Noile reglementări propun stabilirea posibilității acordării unei sume forfetare în cuantum de 2.000 lei/lună, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, în vederea acoperirii cheltuielilor de cazare pe teritoriul României pentru familii şi persoanele singure. Așadar, se prefigurează că o persoană necăsătorită va primi 2.000 lei/lună, în timp ce o familie va beneficia de aceeași sumă. De acești bani vor beneficia direct refugiații, nu proprietarii de apartamente.

După împlinirea perioadei de 4 luni consecutive în care au beneficiat de suma forfetară de 2.000 lei/lună, prezentul proiect de act normativ creează posibilitatea accesului gratuit la serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj şi stimularea ocupării forței de muncă.



Persoanele peste 65 de ani și studenții beneficiază în continuare de 50/20


„Pentru evitarea abuzurilor și a deturnării de fonduri, așa cum s-a întâmplat, din păcate, în mai multe situații, va fi creat un Registru unic digital de înscriere a refugiaților în program, ceea ce va asigura transparență totală a cheltuirii fondurilor”, precizează consilierul de stat Maria Mădălina Turza, coordonator strategic al asistenței umanitare. În plus, a adăugat că noutatea rezidă în corelarea „măsurilor de sprijin financiar pentru cazare cu angajarea refugiaților în câmpul muncii, cu înscrierea copiilor într-o formă de educație și cu dobândirea unui statut legal în România - protecția temporară”.

În virtutea acestor prevederi, mai nou, proprietarii de apartamente caută chiriași ucraineni în vârstă, pentru că persoanele peste 65 de ani și studenții înscriși la universitățile din România vor beneficia în continuare de vechile prevederi ale Programului 50/20.

Persoanele fizice care au găzduit refugiați ucraineni vor beneficia de decontarea sumelor privind hrana și cazarea dacă depun cereri în acest sens. Deocamdată, nu au primit sumele nici pe luna ianuarie.

„Cred că panica creează tot felul de reacții, atât pentru români, cât și pentru cei din Ucraina. Adevărul este probabil undeva la mijloc. Poate mai degrabă avem nevoie de niște răbdare să vedem care vor fi schimbările pentru a ști ce fel de ajutor este nevoie și să știe și cei care închiriază ce cheltuieli/beneficii vor avea. Se creează o panică din care nu are nimeni de câștigat. E vorba doar de câteva zile până vom afla mai multe... chiar dacă vine după multă așteptare (cel puțin cu plățile pe lunile trecute)”, transmitea unul dintre zecile de „găzdoi”.



Comentează știrea

Ei
29 martie 2023
Erorile neamului vanzator

Îngroparea Rromaniccai!!!

Gina
29 martie 2023
Muuuuuget

Hei, reporter Cuget! Ce exprimare ai ! Asa ai invatat? "Gazdoi" ? Incet incet si "cuget" devine "muuuuget liber"...

EUGEN CATEL DE MARE
29 martie 2023
gaze DE STRUT

OARE SI ALTII DINTRE VECINII VOR FACE ASA CEVA PT NOII /POATE BULGARII SIRBII CARE I-AM TRADAT CA NISTE CUTRE SAU UNGURII SI MAREA NEAGRA DAR EA NU POATE SARACA

vasile
29 martie 2023
ucraina

sa opreasca imediat platile aberante ptr ucrainieni din banii nostri

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.7291 secunde