S-a schimbat Codul Muncii. Cine mai are dreptul la concediul de odihnă, concediul medical sau concediul fără plată

1663
3
S-a schimbat Codul Muncii. Cine mai are dreptul la concediul de odihnă, concediul medical sau concediul fără plată - jos-1422383232.jpg

Articole de la același autor

Legile din țara noastră sunt în continuă schimbare. Ele sunt mereu modificate, pe măsură ce se descoperă unele scăpări anterioare. Codul Muncii este cel care a suferit de data aceasta mai multe modificări. Ele se vor a fi în interesul salariaților, însă unele îi avantajează mai mult pe angajatori. 


Cele mai multe schimbări făcute în această etapă fac referire la concediul de odihnă, concediul medical și concediul fără plată. Potrivit secre-tarului de stat din Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Vârstnicilor, Codrin Scutaru, concediul medical și alte tipuri de concedii nu vor mai afecta durata concediului de odihnă, ca până în prezent. 


"Spre exemplu, dacă o persoană avea dreptul la 21 de zile de concediu de odihnă pe an și stă două luni în concediu medical, nu i se vor tăia trei zile de con-cediu de odihnă. Va putea să meargă și în concediul de odihnă pe durata celor 21 de zile. O a doua modificare a Codului Muncii se referă la perioada de report. Până acum, puteai să îți iei concediu de odihnă neefectuat pe parcursul urmă-torului an calendaristic. De acum înainte, îți vei putea lua acest concediu de odihnă în următorul an și jumătate, existând șanse mai mici să îți pierzi zilele libere neefectuate", explică reprezentantul Ministerului Muncii. Este bine de știut, totuși, că nu puteți lipsi nemotivat sau să vă luați concediu fără plată fără să fiți taxați. "Prevederile Legii nr. 12 din 2015 au stabilit că absențele nemotivate de la muncă și concediile fără plată sunt scăzute din vechimea în muncă. Ex-cepție fac doar concediile fără plată pentru formare profesională", a explicat Maria Albu, expert în resurse umane la o companie din Constanța. 


Nu pot renunța la concediul de odihnă 
Potrivit Codului Muncii, dreptul la concediul de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților, iar acesta nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări. Salariații au dreptul la un concediu de odihnă de cel puțin 20 de zile lucrătoare, iar acesta se efectuează în fiecare an. 


"În afară de durata normală, se acordă încă cel puțin trei zile în cazul salariaților care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, în cazul nevăzătorilor sau altor persoane cu handicap, precum și în cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani. Efectuarea concediului de odihnă în anul următor este permisă doar în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil", a mai adăugat expertul în resurse umane. 


În cazul salariaților care, într-un an calendaristic, nu și-au luat concediul de odihnă la care aveau dreptul, angajatorii sunt obligați să le acorde zilele neefectuate într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual. 


Tot Codul Muncii stabilește că săr-bătorile legale în care nu se lucrează și zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.


Comentează știrea

Dorel
28 ianuarie 2015
Concedii

Pentru mârlanu de Mazare nu contează ce spune Codul Muncii. Toată vara el are concediu de odihnă, concediu medical, concediu fara plata, concediu de studii și e prezent zilnic 24/24 ore prin cluburi înconjurat de curve. Fișa postului nu e și pentru el, e numai pentru proștii din primărie care n-au acceptat sa devina lingai.

mariana
28 ianuarie 2015
munca

Te doare mintea! Noi nu avem locuri de munca si se schimba legea.ooooofffff

anonim
4 februarie 2015
concediul legal de odihna pe anul 2014,se acorda in situatia in care anul 2014 angajatul a fost in concediul medical,din luna martie?

se poate acorda concediul de odihna pe anul 2014,in care a fost concediul medical aproape tot anul,se poate acorda retroactiv ,sau dupace a intrat noul cod fiscal in vigoare?

Articole pe aceeași temă

Joi, 18 Decembrie 2014
Stire din Cetățenești : Compensarea concediului  de odihnă
Miercuri, 26 Noiembrie 2014
Stire din Cetățenești : Ce condiții  nu pot fi puse  la angajare
Sâmbătă, 22 Noiembrie 2014
Stire din Cetățenești : Cine nu are voie  să muncească noaptea
Vineri, 19 Septembrie 2014
Stire din Cetățenești : "Mi se refuză concediul de odihnă!"
Pagina a fost generata in 0.4805 secunde