Se strică vremea, dăm drumul la "foc"! Cum putem beneficia de ajutorul de încălzire

666
Se strică vremea, dăm drumul la

Articole de la același autor

În două, trei zile, vremea se răcește și, vrem nu vrem, va trebui să dăm drumul la căldură în case. Însă asta înseamnă cheltuieli în plus, pe care mulți dintre constănțeni abia și le permit. Ei vor putea beneficia și iarna aceasta de ajutoare de încălzire, care vor acoperi parțial sau integral costurile de încălzire. Vestea bună este că acestea vor fi acordate în continuare atât pentru consumatorii racordați la sistemul centralizat, cât și pentru cei care se încălzesc cu gaze naturale, lemne, cărbuni sau energie electrică.

Pentru a putea obține ajutorul, veniturile solicitanților trebuie să fie sub anumite niveluri stabilite de lege, ce sunt raportate la indicatorul social de referință. Astfel, în cazul energiei termice, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de 786 de lei și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de 1.082 de lei. Concret, cuantumul acoperit de autorități din costul de încălzire scade sau crește în funcție de venitul net mediu lunar.

În cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană trebuie să fie de cel mult 615 lei.

Declarație pe propria răspundere privind veniturile

Conform legii, ajutorul pentru încălzirea locuinței poate fi solicitat până la data de 15 octombrie, acesta fiind termenul limită de bază. Totuși, autoritățile acceptă și cererile depuse după această dată, în timpul sezonului rece, caz în care ajutorul se acordă fie începând cu luna depunerii cererii, dacă solicitarea se face până la data de 20 a lunii, fie începând cu luna următoare depunerii cererii, dacă solicitarea se face după data de 20 a lunii.

Pentru a solicita ajutorul pentru încălzirea locuinței, cererea trebuie însoțită de o declarație pe propria răspundere referitoare la componența familiei și veniturile acesteia. Documentele se depun la primăria localității de domiciliu. Totuși, pentru a stabili dreptul la ajutor, primarii pot cere atât acte doveditoare ce atestă componența familiei și veniturile realizate de membrii acesteia, cât și acte doveditoare cu privire la locuință sau la bunurile deținute.

Ai proprietăți și bani la saltea, nu primești ajutorul!

Ajutorul poate fi refuzat dacă aveți proprietăți, clădiri sau alte spații locative în-afara locuinței de domiciliu, sau terenuri mai mari de 1.000 metri pătrați în oraș ori mai mult de 2.000 metri pă-trați la țară.

De asemenea, cei care dețin un autoturism sau o motocicletă mai noi de zece ani, tractoare, utilaje, camioane, bărci cu motor, sunt excluși de la plata ajutorul de încălzire. Iar dacă aveți mai mult de 3.000 de lei depuși la bancă, vi se refuză din nou ajutorul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 12 Mai 2015
Stire din Social : SE SCHIMBĂ FACTURILE LA GAZE!
Pagina a fost generata in 3.3433 secunde