Situație fără precedent. Spitalul de Boli Infecțioase, "sufocat" de bolnavi cu hepatita A

1887
Situație fără precedent. Spitalul de Boli Infecțioase,

Articole de la același autor

Situație fără precedent la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) din Constanța. Unitatea sanitară este sufocată de pacienții cu hepatita A. Referitor la această situație, directorul unității sanitare, dr. Stela Halichidis ne-a declarat că nu s-au mai confruntat de foarte mult timp cu asemenea explozie de bolnavi.


"Suntem plini de cazuri de hepatită A. În județ este o mare problemă, pe care văd că nu o sesizează nimeni și epidemia de hepatită se tot întinde. Avem pacienți din Constanța, Babadag, Tulcea. Suntem foarte aglomerați. Problema este că trebuie făcut ceva. Dacă nu se vaccinează, oamenii ar trebui ca măcar să se spele pe mâini și să se dezinfecteze înainte de a mânca, dar mai ales imediat după ce merg la toaletă.  Niciodată nu am avut atât de multe cazuri ca acum. Avem peste 200 de cazuri numai de la începutul noului an școlar. Este adevărat că cei mai mulți pacienți sunt copii, dar avem și adulți. În concluzie, regulile de igienă trebuie, neapărat, respectate. Pentru cei care au decis să se imunizeze împotriva acestei boli, în farmacii există acest vaccin care îi ajută, pentru că acesta nu este inclus în schema obligatorie de vaccinare, ci poate fi achiziționat numai contracost", a declarat, pentru "Cuget Liber", managerul SCBI. 


Precizăm că hepatita virală A este o boală contagioasă provocată de virusul hepatitei A, care se manifestă prin afectarea ficatului, cu intoxicație de scurtă durată, dar dereglări ale tractului digestiv. Boala se transmite, în general, prin intermediul mâinilor murdare, dar și al obiectelor din jurul nostru sau prin intermediul consumului de apă și al alimentelor contaminate.
Simptomele hepatitei virale A includ stări de slăbiciune, dureri de cap, greață, vomă, dureri abdominale și în mod special, tulburări digestive, cum ar fi diareea sau constipația. 


De foarte multe ori, însă, debutul bolii este similar unei intoxicații alimentare sau viroze respiratorii. 
Totuși, hepatita virală A poate fi evitată prin spălarea periodică a mâinilor, cu apă și săpun, și consumarea apei potabile de calitate, din surse sigure sau îmbuteliat. Nu în ultimul rând, medicii recomandă spălarea fructelor și a legumelor, înainte de consum și evitarea contactului cu persoanele bolnave.


Contactată în legătură cu această avalanșă de cazuri, dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătății, la Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța ne asigură, însă, că nu poate fi vorba despre o epidemie de hepatită A. "Întotdeauna, toamna este vârf de hepatită virală A. În fiecare toamnă ne confruntăm cu această situație. În plus, trebuie să precizez că virusul are o rată de multiplicare în cursul anului, iar în septembrie-octombrie întâlnim cele mai multe cazuri", a precizat medicul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5341 secunde