Stația de epurare Constanța Sud, modernizată pentru a elimina mirosul neplăcut din zonă

1105
Constănțenii care locuiesc în zona de sud a orașului, mai ales în cartierul Kilometrul 4-5, vor scăpa, în curând, de mirosul greu de canalizare care ajunge până la ei. Stația de epurare din zona străzii Theodor Speranția va fi moder-nizată și se va reduce considerabil mirosul emanat de nă-molul rezultat. 
Lucrările au început zilele acestea și se estimează că se vor încheia la finele anului 2013. În total, vor fi investite peste 15,7 milioane de lei, fără TVA. Contractul face parte din Proiectul "Reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare din regiunea Constanța - Ialomița", fiind componentă a Programului Operațional Sectorial de Mediu. 


Miros insuportabil 
Stația Constanța Sud este una din cele 12 stații de epurare pe care le are RAJA în prezent și la care se vor mai adăuga, în curând, încă cinci. 
Potrivit Liviei Fânaru, șeful Departamentului de epurare din cadrul RAJA, stația deservește aproape trei sferturi din numărul de locuitori echivalenți ai municipiului Constanța și preia 60% din apa uzată vehiculată prin rețeaua orașului. Zilnic, de aici sunt transportate 100 de tone de nămol deshidratat, rezultat din procesul de epurare. Prin lucrările de modernizare, vor fi eliminate din apa epurată care ajunge în Marea Neagră compușii extrem de periculoși azotul și fosforul, se va reduce procesul de fermentare a nămolului, pentru a dispărea mirosul neplăcut și se va construi un grup generator pe bază de biogaz. 
Biogazul, folosit ca și combustibil 
"Stației i se adaugă o treaptă terțiară de epurare în care sunt eliminați azotul și fosforul. Acești compuși sunt extrem de periculoși pentru mediul înconjurător și este foarte important ca apa epurată care ajunge în Marea Neagră să fie curată. Astfel, marea nu va mai fi poluată cu acești compuși, care ulterior, prin pește sau prin îmbăiere, ajung în organismul nostru. De asemenea, se va face reducerea procesului de fermentare a nămolului, tocmai pentru a se elimina mirosul. Pentru a reduce costurile de mentenanță, vom instala trei turbine eoliene și vom construi un grup generator care va funcționa cu biogazul rezultat în urma procesului de fermentare. În acest fel, se va asigura chiar mai multă energie decât cea necesară în prezent pentru funcționarea stației, urmând ca surplusul să îl vărsăm, gratuit, în rețeaua de energie electrică a orașului", a explicat Felix Stroe, directorul SC RAJA SA. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7423 secunde