Strada Traian, uitată de autorități

2099
4
Strada Traian, uitată de autorități - strtraianlucrari19-1312994551.jpg
Pe strada Traian domnește o liniște anormală. Au crescut buruienele pe margine și arată ca o uliță plină de colb dintr-un sat uitat de lume. Singurul lucru care o trădează că se află într-un oraș sunt blocurile turn care o străjuiesc pe o latură. Pe cealaltă latură, dincolo de gardul albastru, se cască un hău de câteva zeci de metri, până la Valea Portului. E tot acolo, de mai bine de patru ani și cine știe cât va mai rămâne așa.

"S-au apucat din martie din nou de lucru acolo jos, dar până acum nu au făcut nimic. Nu știu ce tot fac, dar nu se vede nimic. Și strada este tot așa!", ne-a declarat, indignat, unul dintre locatarii din zonă. Locuiește în blocul A5 și s-a săturat să stea cu frica în sân că strada ar putea-o lua la vale în orice clipă.

Aceeași nemulțumire este și în rândul proprietarilor apartamentelor din blocul A6. De altfel, aceste două blocuri sunt cele mai afectate de alunecările de teren de pe strada Traian. "Pur și simplu își bat joc de noi. Nici nu o repară, nici nu o consolidează, o lasă așa, să cadă singură. Cei care construiesc mall-ul ăsta se fac că lucrează. În atâtea luni, nu se vede niciun progres", ni s-a plâns un alt locatar.

O macara și o betonieră

De altfel, ieri, la orele amiezii, pe imensul șantier de pe malul portului se aflau doar o macara și o betonieră. Lucrau de zor, dacă se poate spune așa. Însă este clar că entuziasmul nu este prea mare. Din păcate, însă, orice zi de întârziere este extrem de periculoasă și i-ar putea costa foarte mult pe cei care locuiesc în blocurile de pe mal. Potrivit proiectanților, consolidarea taluzului și, implicit, a străzii va fi finală abia în momentul în care va fi ridicată întreaga construcție de pe Valea Portului.

O întârziere de patru ani

Investitorul austriac Emmoeast, ținut în brațe luni de-a rândul de autoritățile din Constanța, a demarat lucrarea în 2007, a tăiat malul care înainte era plin de vegetație și a forat pentru așezarea fundației viitorului mall Trident Plaza, după care a lăsat totul baltă vreme de aproape doi ani și jumătate. Suficient cât strada Traian să o ia la vale, punând în pericol și blocurile din zonă. Abia în martie 2011 au fost reluate lucrările, dar se pare că doar de ochii lumii, căci nu se vede niciun progres în ce privește construcția, care de altfel trebuia finalizată în 2009. Între timp a expirat și ancorajul provizoriu al stâlpilor de susținere.

Pericol de prăbușire

Însuși proiectantul lucrării de consolidare, prof. dr. ing. Romeo Ciortan, declara, la începutul anului, că există riscuri pentru vecinătăți și că o înrăutățire a situației se poate produce destul de rapid, "cunoscută fiind comportarea pământurilor argiloase în condițiile în care sunt expuse la contactul cu aerul și apa".

La rândul său, expertul consultat ulterior, prof. dr. ing. Iacint Manoliu, considera, încă de astă primăvară, că blocurile A4, A5 și A6 se află într-un real pericol. Potrivit acestuia, singura soluție ar fi fie finalizarea, până la data de 31 mai 2011, a construcției proiectate pe cinci nivele, fie realizarea, până la 30 martie 2011, a zonei centrale a imobilului și, apoi, realizarea de umpluturi stabilizatoare în fața piloților deja amplasați, până la 31 mai 2011.

La mila naturii și a autorităților

Dar nimic din toate acestea nu s-a realizat, iar termenele date de experți au trecut deja. Mai mult decât atât, având în vedere ritmul lucrărilor, este puțin probabil ca respectivul centru comercial să mai poate fi construit cândva în viitorul apropiat.

"Nu ne interesează ce vor să facă aici. Poate să fie și mama centrului comercial, cel mai tare mall din câte s-au văzut vreodată sau doar o cazemată, dar numai să-l facă odată și să ne ia și nouă spaima asta cu care trăim zi de zi și noapte de noapte în suflet. Nu putem nici să ne asigurăm apartamentele, că nu vrea nicio companie, nu putem nici să vindem, că nu vine nimeni să cumpere, nici să închiriem. Suntem blocați aici, la mila naturii și la mâna autorităților. Mai este puțin și încep ploile de toamnă și parcă vedem că iar începe să se surpe strada", ne-a mai spus unul dintre locatarii din zonă.

Comentează știrea

Constantean
11 august 2011
La puscarie cu partzarul de Mazare!

La puscarie cu partzarul de Mazare!

c.constantin
11 august 2011
mazare nu va fi uitat

sa ridici o megaconstructie, intr-o zona cunoscut sensibila, prin distrugerea brumei de rezistenta ce reprezenta dealul ancorat cu chesoane,dar si cu vegetatie ESTE O CRIMA LA ADRESA PROPRIETARILOR din blocurile A4 pana la A8,incluzand cele doua AR-uri si Asoc.nevazatorilor si asta datorita afacerlor iresponsabile ale edilului dansator...

Arina
11 august 2011
Distrugerea amenajarilor care protejau str. traian

In timpul mandatului fostului primar al Constantei, s-au facut lucrari de amploare pentru consolidarea falezei in zona la care se refera articolul, pentru realizarea unui sistem de drenare a apelor subterane, despre care se stie ca sunt frecvente si abundente in aceasta zona. Nesocotind eforturile financiare care s-au facut pentru securtizarea acestei zone, actualul primar nu a asigurat conditiile necesare pentru protejarea si/sau imbunatatirea lucrarilor realizate anterior ba, dimpotriva, a permis distrugerea sistemului de drenare si a canalelor de vizitare a acestuia, fapt care are ca si consecinta situatia disperata de pe str. Traian.

ath
11 august 2011
Nu conteaza,Jean danseaza

Pentru cine nu stie,masina de spalat bani de pe strada Traian,THE NEW CITY CENTER are in proiect: 1)-un hotel de 4 stele cu 200 de camere si cu vederea in cheresteaua portului,2)-un shopping mall cu o suprafata de 3,6 hectare,3)-birouri cu o suprafata totala 1,4 hectare,4)-o zona de divertisment de 0,25 hectare,5)-o parcare subterana cu 1500 de locuri si un spatiu pentru un institut de arta contemporana(aici m-a dat gata).Toata investitia asta este facuta intr-un oras cu o populatie de aprox.300 de mii de locuitori(daca nu gresesc).In raport cu populatia si importanta adevaratelor centre industriale si economice din lume,Constanta este la nivelul unui biet catun.Cum au calculat investitorii rentabilitatea acestei cladiri,ramane un mister.Un lucru este clar,in situatia crizei economice mondiale,acest City Center nu-l vad gata mai devreme de 20-30 de ani.Despre investitii in productie si noi locuri de munca nu este cazul sa mai vorbim,avem THE NEW CITY CENTER.Aici este inflatia noastra si rata dumneavoastra la banca.Sa platiti bine !

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 19 Februarie 2011
Stire din Social : "Îl dau pe Mazăre pe mâna procurorilor!"
Marţi, 12 Octombrie 2010
Stire din Social : Strada Traian, ciuruită de noi cratere
Pagina a fost generata in 1.7826 secunde