Străzile Constanței, casă și masă pentru zeci de copii abandonați

385
1
Străzile Constanței, casă și masă pentru zeci de copii abandonați - auroloaci1-1362413368.jpg
Cu siguranță i-ați văzut măcar o dată la vreun semafor. Au venit să vă roage să le dați un bănuț sau ceva de mâncare. Pe unii i-am ignorat, altora le-am întins o monedă sau un covrig. Sunt copiii străzii din Constanța. 

Îi recunoaștem după hainele ponosite, fețele murdare și ochii rugători. Nu știu cum este să te cuibărești la pieptul mamei, în-tr-o zi rece de iarnă, să te joci la calculator, să te duci la școală. Își duc traiul pe stradă. Familia lor sunt pietonii, șoferii de la semafor, toți cei care le acordă cât de puțină atenție și îi ajută să supraviețuiască în fiecare zi. Nu este vina lor că au fost aduși pe lume de femei pentru care datoria de mamă a fost mult prea greu de dus. Sunt ca niște mici animăluțe, părăsite în junglă și nevoite să se descurce singure.

Potrivit datelor furnizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, la sfârșitul anului trecut, erau înregistrați 70 de copii ai străzii. "Din aceștia, 37 trăiesc în stradă fără familie. Alți 33 de copii muncesc în stradă și se reîntorc seara în familie", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al D.G.A.S.P.C. Constanța, Roxana Onea. O mare parte din aceștia sunt fete. De asemenea, jumătate din copiii care își duc traiul pe străzi au vârste cuprinse între 14 și 17 ani, 31 au între 10 și 13 ani, iar patru copii au între 7 și 9 ani.

Pe 21 martie este ziua lor

Deși ei apar în multe statistici oficiale, acești copii sunt însă aproape invizibili. Cu toții îi ignorăm, ne facem că nu-i vedem, că nu-i auzim și nu facem aproape nimic pentru ei. În fiecare an, pe data de 21 martie, se sărbătorește Ziua Internațională a Copiilor Străzii. "Ne dorim ca ziua de 21 martie să reprezinte un moment de reflecție și conștientizare a comunității cu privire la nevoile acestor beneficiari. Acești copii fac parte din realitatea noastră de zi cu zi, ei reprezentând categoria cea mai vulnerabilă care, din cauza situației în care se află din punct de vedere material, medical și psihologic, pot deveni potențiale victime ale abuzurilor și exploatării", a mai precizat reprezentantul D.G.A.S.P.C. Constanța.

În anul 1998, Ziua Internațională a Copiilor Străzii a fost instituită prin rezoluția Forumului Internațional "Prietenii copiilor străzii", desfășurat la Varșovia la inițiativa Federației Internaționale a Comunităților Educative.

Comentează știrea

g-star
5 martie 2013
orfani

Daca nu ne ocupam de ei acum, mai tirziu ne vom da cu pumnii in c*aie. E timpul sa incepem cu acesti retardati mintali si sa-i sterilizam.aceste creaturi iresponsabile (si ele si ei) nu au dreptul sa hotarasca asupra viitorului orasului meu.si asa avem un retardat infumurat in jiltul primariei.nu-i destul????

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 10 Martie 2012
Stire din Cetățenești : "Se bat" să devină tutorele unui nepot
Pagina a fost generata in 0.5832 secunde