Strigător la cer! Sute de kilograme de gunoaie strânse de pe plaja Modern, în doar câteva zile

1204

Articole de la același autor

În anul 2018, în Constanța, încă mai sunt oameni care, în loc să-și ducă resturile la tomberon, le aruncă la voia întâmplării, fără să le pese de ce lasă în urmă. 


Mai mult de 300 de kg deșeuri au fost strânse de pe plaja Modern, zilele trecute, cu ajutorul voluntarilor ONG Mare Nostrum, al echipei HP România și al voluntarilor de la Cercetașii României. Cifra este cu atât mai îngrijorătoare cu cât sezonul estival abia a început, iar constănțenii și turiștii ar trebui să fie mai responsabili. 


Acțiunea de zilele trecute a durat mai mult de trei ore, iar rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare pentru porțiunea de plajă igienizată: 157 kg de deșeuri, dintre care reciclabile 123 kilograme și nereciclabile 34 kilograme. Zonele igienizate au cuprins atât porțiunea de plajă, cât și zona verde din fața plajei. Tot cu această ocazie au fost montate două panouri de conștientizare, care să le aducă aminte turiștilor că trebuie să fie responsabili, chiar dacă sunt în vacanță. 


"Cifrele sunt îngrijorătoare, dacă stăm să ne gândim la faptul că suntem la începutul sezonului estival. Dacă acum am strâns peste 150 de kilograme, nu vrem să ne imaginăm ce deșeuri vor exista în vârf de sezon estival, când numai în stațiunea Mamaia ajung zeci de mii de turiști. Nu mai vrem doar să ne păstrăm optimismul, ci le aducem aminte tuturor, atât turiști, cât și constănțeni, că locul deșeurilor este la coșul de gunoi, nu pe plajă. Este un gest mic pe care oricine îl poate face, chiar dacă nu are coșuri de gunoi în imediata vecinătate", este de părere Mihaela Mirea Cândea, director executiv al ONG Mare Nostrum. 


Jucării aruncate în apă! 


De asemenea, alături de voluntari de la Cercetașii României și Cercetașii Marini, voluntarii ONG Mare Nostrum au igienizat zona de dig din cadrul Plajei Modern. Cifrele sunt similare: peste 150 de kilograme de deșeuri, adunate în decurs de trei ore, de aproape 40 de oameni. 


"În zona de dig, am găsit foarte multe PET-uri și doze de aluminiu, aruncate printre stabilopozi, deșeuri pe care probabil cei grăbiți nu au avut timp să le arunce unde trebuie. Ceea ce vrem să demonstrăm prin aceste acțiuni nu este faptul că putem aduna după alții, ci că fiecare dintre noi trebuie să fie responsabil, dacă vrem să fim europeni cu adevărat. Din nou, acesta este un semnal de alarmă, pentru că dacă nu luăm măsuri, situația se va înrăutăți. Plaja nu este coșul nostru de gunoi, Marea Neagră nici atât. Nu ar fi bine să ne bucurăm de ele, curate fiind, nu murdare?", mai spune Mihaela Cândea Mirea. 


Acțiunea de igienizare subacvatică a strâns 18 scafandri, atât reprezentanți ai Cercetașilor Marini, cât și scafandri independenți, care s-au scufundat timp de o oră în zona Dig Plaja Modern, pentru a vedea ce deșeuri există pe fundul Mării Negre. 


"Din păcate, vizibilitatea a fost redusă, iar curenții au fost mari. Chiar și așa, am reușit să scoatem câteva deșeuri, printre care hârtie, pungi de plastic, resturi de jucării și… cărți de joc", povestește și Marian Paiu, coordonatorul activităților pe teren. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2755 secunde