Suplimentele alimentare de pe piață, adevărate "bombe" pentru consumatori

1027
2
Suplimentele alimentare de pe piață, adevărate
În condițiile în care fructele și legumele nu mai sunt ce au fost odată, iar vitaminele și proteinele sunt distruse de aditivi și substanțe chimice, unii dintre noi apelăm la suplimente alimentare. Însă, de multe ori acestea ne pot face mai mult rău decât bine. 


Fie că etichetele sunt incomplete și nu prezintă toate ingredientele, fie că sunt expirate, o mare parte din suplimentele alimentare de pe piață sunt improprii consumului. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a desfășurat, recent, o acțiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind modul de comercializare, etichetare, prezentare și publicitate a suplimentelor alimentare. Au fost controlați 455 de operatori economici din rețeaua de distribuție și comercializare, constatându-se abateri la mai bine de jumătate din aceștia (267). În total, a fost verificată o cantitate de 8.201 kilograme de suplimente, din care aproape un sfert nu se încadrau în prevederile actelor normative în vigoare. Comisarii ANPC au dispus, astfel, 302 sancțiuni contravenționale, constând în 136 de amenzi însumând 413.300 de lei și 166 de avertismente. 


Fără zahăr, dar cu îndulcitori 


Grav este că au fost găsite la vânzare suplimente alimentare expirate sau cu informații neclare pe etichete, inducându-se astfel în eroare consumatorul. 


De exemplu, la Constanța, au fost depistate suplimente alimentare declarate "fără zahăr" în denumirea produsului, iar la rubrica de ingrediente se menționa "îndulcitor - sorbitol", fără ca acesta să apară și în denumirea produsului. De asemenea, era la vânzare supliment alimentar care prezenta pe ambalajul colectiv mențiunea "conține o sursă de fenilanină", fără a menționa și la ingrediente această sursă, respectiv aspartam și/sau aspartamacesulfam. De asemenea, se vindea supliment alimentar comprimate de supt care nu avea înscrisă sintagma "cu îndulcitor" în denumire, deși în lista de ingrediente sunt menționați îndulcitorii "izomalt, acesul-fam de potasiu". 


Mai mult decât atât, se folosesc informații care pot induce în eroare consumatorii. Spre exemplu, există pe piață capsule de slăbit, cu reclama "cel mai eficient și sigur produs la nivel internațional în reducerea obezității", fără ca aceste afirmații să se bazeze pe documente în acest sens. 


Sfaturi pentru consumatori 


l Acordați o atenție deosebită la cumpărarea suplimentelor alimentare și informați-vă, înainte de achiziționarea lor, despre efectele lor asupra organismului.
l Suplimentele alimentare se comercializează numai sub formă preambalată.
l Refuzați produsele care nu sunt comercializate în ambalajul original.
l Refuzați produsele care sunt prezentate într-un ambalaj necorespunzător și care nu asigură integritatea produsului.
l Refuzați produsele pentru care aveți îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare.
l Refuzați produsele care prezintă data durabilității minimale modificată sau depășită.
l La cumpărarea suplimentelor alimentare, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs.
l Nu cumpărați suplimente alimentare din locuri neautorizate. 


Comentează știrea

Maria
18 iunie 2016
Din magazine

Ca sa nu aveti probleme, nu mai cumparati produse alimentare, tineti post negru si ajungeti mai repede in rai, sau suplimentat locurile !

DODO
20 iunie 2016
confuzie

Marioaro ,nu amesteca alimentele cu suplimentele alimentare ca nu-i tot una. Adevarul este ca nu inteleg de ce sint pe piata daca sint cum sint .Cine trbuie sa hotarasca ? cineva care ia salariu pe tema asta nu-si face datoria CINE ???

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3549 secunde