Tânără, frumoasă, dar fără… diplomă. Ce opțiuni au elevii picați la Bac

6695
3
Tânără, frumoasă, dar fără… diplomă. Ce opțiuni au elevii picați la Bac - fond-1406615934.jpg

Articole de la același autor

Numai puțin peste jumătate din absolvenții de clasa a XII-a de anul acesta au reușit să promoveze examenul de bacalaureat. Ei au șansa de a-și continua studiile, de a merge mai departe la facultate pentru a-și construi un viitor.

Ceilalți, mii de constănțeni, vor îngroșa rândurile șomerilor, vor sta acasă să se pregătească pentru la anul sau se vor angaja pentru a-și câștiga traiul. Conform legislației în vigoare, absolvenții a cel puțin zece clase, în vârstă de minimum 16 ani, pot beneficia de o indemnizație de șomaj de 250 de lei, pentru o perioadă de șase luni, dacă se înregistrează la agenția de ocupare a forței de muncă în maximum 60 de zile de la data absolvirii. Așadar, ratangiii mai au la dispoziție numai câteva săptămâni pentru a se înscrie pentru șomaj. Ei trebuie să se prezinte la agenția de ocupare a forței de muncă din raza căreia își au domiciliul, dar nu mai târziu de două luni după ce au absolvit, ca persoană în căutarea unui loc de muncă.

Astfel, indemnizația de șomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării, cum ar fi informare și consiliere profesională, medierea muncii și formare profesională.

Dosarul pentru înregistrarea absolventului la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă trebuie să conțină actul de identitate în original și copie, actele de studii și de calificare sau adeverință din care să rezulte data absolvirii, în original și copie, adeverință medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale.

Statul dă bani pentru cei care-i angajează

Îi convine nu-i convine, statul trebuie fie să le dea bani de șomaj, fie să îi susțină pentru a fi angajați. Așa se facă că, recent, a anunțat că susține firmele dornice să facă angajări din rândul absolvenților.

"Pentru încadrarea în muncă a absolvenților instituțiilor de învățământ, pe perioadă nedeterminată, angajatorii beneficiază pe o perioadă de 12 luni de o sumă lunară reprezentând 1, 1,2 sau 1,5 ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării în muncă, în funcție de nivelul studiilor. Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată absolvenți din categoria persoanelor cu handicap primesc aceste sume lunar, pe o perioadă de 18 luni", explică directorul adjunct al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța, Gheorghe Bușu.

500 de lei pe lună pentru absolvenți, fără facultate

În prezent, indicatorul social de referință este de 500 de lei. Astfel, pentru persoanele cu studii superioare, statul dă câte 750 de lei lunar, timp de un an, iar pentru cei fără studii superioare dă câte 500 de lei. Ulterior, angajatorul este obligat să îi mai țină pe post încă șase luni.

"S-a renunțat la cei doi ani care erau obligatorii. Pentru un an plătea statul câte 500 sau 750 de lei de angajat, dar agentul economic trebuia să îl mai țină încă un an după aceea. Acum, legea prevede că mai sunt obligatorii numai șase luni, după încetarea plății de la AJOFM. Eu cred că această nouă măsură o să aibă succes și o să fie mai bine văzută de către angajatori", a mai adăugat Gheorghe Bușu. 

Comentează știrea

zoro
29 iulie 2014
ratangii ??

Pe bune ?? Cam din topor, nu vi se pare ?

curva
29 iulie 2014
prostitutie

degeaba e tanara si frumoasa,daca nu are nimic in cap,nu are studii,nu are o diploma,nu are o meserie.Asta este cea mai mare bogatie a omului : DEMNITATEA SI UN STATUL CURAT SI CINSTIT.Dar ce te faci cu asemenea zdrente sihaimanale care nu stiu decat sa se reguleze,sa bea,sa consume droguri.la 30 de ani sunt deja uzati: si ei si ele.haimanale care nu vor plati niciun impozit niciodata la stat.e mai usor sa fii curva decat sa muncesti cinstit.Asta este viitorul tinerilor care raman in aceasta tara condusa de corupti si curve politice,plina de betivi,dtrogati si puturosi.

angajez
29 iulie 2014
tanara si frumosa

daca corespunzi descrierii din articol trimite datele la ancoradu iahu punct com. Poate gasim ceva pentru tine!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4333 secunde