Te-ai debranșat de la RADET? Riști să plătești taxă de poluare

2377
11
Te-ai debranșat de la RADET? Riști să plătești taxă de poluare - fotofondcentralaapartament-1470675210.jpg
Constănțenii profită la maximum de perioada în care nu se furnizează căldură și se debranșează pe capete de la sistemul centralizat de încălzire. În ciuda eforturilor pe care RADET le face pentru a-i convinge că debranșarea nu este cea mai bună alegere, mii de proprietari de apartamente din Constanța au solicitat numai în această vară renunțarea la încălzirea centralizată. Este posibil însă ca, din toamnă, să nu le mai iasă socotelile pentru că statul intenționează să introducă o taxă pe coș pentru toți cei care și-au montat centrale termice pe gaze naturale. Discuțiile se fac de câțiva ani de zile și este o chestiune de timp până când așa-zisa taxă de poluare va intra în vigoare, chiar dacă autoritățile au reușit până acum să o evite.

Încă din luna mai 2016, Ministerul Energiei a lansat spre consultare publică rapoartele sesiunilor de lucru din cadrul procesului de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016 - 2030. Acolo apare pentru prima dată oficial această taxă de poluare, pe care statul dorește să o introducă pentru centralele de apartament. "Introducerea în legislație a unor prevederi privind plata unei taxe de poluare pentru deținătorii de surse de încălzire poluante, nesigure și neeficiente, conform principiului «poluatorul plătește», taxă ce poate fi aplicată pe volumul de gaz natural furnizat; astfel de taxe trebuie să urmărească evitarea discriminării consumatorilor", se arată în docu-mentul guvernamental.

Sistem sigur, ecologic și ieftin

Deocamdată, nu a fost elaborat niciun act normativ care să facă referire la taxa respectivă, însă reprezentanții RADET vorbesc deja despre aceasta, tocmai pentru a descuraja debranșările. "Sistemul centralizat de termoficare este cel mai sigur, ecologic și ieftin sistem de încălzire. Debranșările sunt produse, din păcate, de legislație, pentru că abonații au libertatea de a-și alege servicii de calitate și la prețurile cele mai bune. Însă, se practică amăgirea populației cu prezentarea unor avantaje deosebite prin racordarea la gaze. În Constanța, în toamna anului 2015, când autoritățile locale au decis introducerea subvenției pentru toată populația, s-a stopat fenomenul de debranșare. Dar au plecat din sistem cei care aveau posibilitatea să facă o investiție și au rămas cei asistați. Intrăm astfel într-un cerc vicios. Cei care au părăsit sistemul sunt exact cei care plătesc taxe locale, dar nu beneficiau de subvenție. Noua viziune a autorităților locale, cu subvenția generalizată ar putea stabiliza sistemul", este de părere Liviu Popa, directorul general al RADET Constanța.

Potrivit acestuia, rebranșarea unui apartament sau imobil la rețeaua de alimentare cu energie termică se realizează fără taxă, de manoperă sau de golire a instalației, la solicitarea scrisă, cu acordul titularului de contract sau a reprezentantului asociației de proprietari.

Mai este doar o lună pentru cererea debranșării

Data limită pentru depunerea cererilor de eliberare a avizului de deconectare sau debranșare este 14 septembrie 2016.

Documentațiile depuse de către solicitanți în vederea obținerii avizului de deconectare sau debranșare vor fi analizate până cel târziu la data de 14 octombrie, iar de la această dată și până la începerea furnizării este obligatorie redimensionarea grupurilor de măsură a energiei termice ca urmare a deconectărilor realizate în această vară.

Tot în această perioadă, pe lângă redimensionarea grupurilor de măsură se vor realiza fizic și deconectările și debranșările ce au primit aviz favorabil din partea RADET Constanța.

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
zoro
9 august 2016
strigat de disperare

Inca un strigat de disperare al Radet ! Sunt curios, CET o sa plateasca taxa de cos, de poluare sau cum se va numi, pt toate cosurile din zona CET ? Ca daca va plati, suma se redistribuie catre consumatorii finali. O sa se inventeze si taxa pe teava de esapament la masinile pe gaz ? Inteleg ca o masina pe gaz este nepoluanta insa o centrala de apartament da ? Pretul gigacaloriei s-a bagat sub pres, nu mai vb nimeni ca e 100 de euro aproape, ne roade grija de taxa de poluare. Decat taxa pe secretare, soferi, pilosi, puturosi, ineficienta, etc, denumita generic gigacalorie, mai bine centrala de apartament cu taxa de poluare, e simplu.

Ctn
9 august 2016
Articol comandat

Deja articolul se repeta de cateva saptamani. Pai pe principiul poluatorul plateste ar trebui si Cet sa plateasca simplu. Oricum 2 3 ani si or sa puna lacatul pe Cet.

gigel
9 august 2016
sistemul gentralizat...E CEL MAI...are inclusiv pietre swarovski

Sa va reamintesc ca in primavara am facut frig in apartamente vreo 2 saptamani pentru ca a revenit frigul si tevile de la RADET erau pline cu AER RECE; sa va reamintesc ca ieri, de dimineata pana noaptea tarziu pe teava RADET a venit un FASSS..continuu... Atentie, este luna August...pregatiti oalele cu apa calda si ligheanele...urmeaza marea revizie anuala. Nea Liviu Popa, ai ligheane pe acasa? Sau ti-ai pus centrala...

Cetateanul
9 august 2016
450 lei gigacaloria

Cat credeti ca ne mai prostiti? Pretul gigacaloriei este 450 lei! Cum sa fie mai ieftin si mai eficient cu CET? la 3 camere platesc peste 1000 de lei pe luna incalzirea. Voi sunteti sanatosi la cap?

Studiu de caz
9 august 2016
Taxa de pedeapsa la RADET

La noi s-a debransat toata scara,de jos pana la etajul IV.Pentru ca la subsolul blocului a taiat doua tevi la calorifere si doua tevi la apa calda,RADET a cerut si a incasat de la Asociatia de proprietari aproape 40 milioane lei(pentru 10 apartamente).Suma a fost imparita in mod egal la toate apartamentele scarii.Asociatia de proprietari a luat pozitie de drepti si a platit toata suma fara sa clipeasca.Am cerut lamuriri de la asociatie,o nota de calcul,un deviz,ceva.Nimic.Asociatia m-a trimis la RADET ca sa ma scolarizeze/sa ma pedepseasca/sa ma corecteze ei.Am platit taxa de pedeapsa.Caz inchis............Acum,talharii astia imi spun ca rebranșarea mea la rețeaua de alimentare cu energie termică se realizează fără taxă de manoperă sau de golire a instalației,la solicitarea titularului de contract.Cu alte cuvinte,RADET ma rebranseaza gratis dar cu banii mei.....Astia,daca nu sunt idioti inseamna ca sut comici.Golanii naibiii !

Anagajat RADET
9 august 2016
Nu va debransati

Nu va mai lua-ti după toti care zic ca e mai bine sa fi debransat si sa iti ei centrală cu gaze e mai scump cu gaze asa rămâneți la radet

m
9 august 2016
mm

Iar incepe circul.Madam ziarista,care sustine sus si tare ca scrie liber pentru un ziar liber o face lata.Pai "doamna ziarista",daca spui ca va fi o taxa de poluare pentru centralele de apartament,asta inseamna ca este pentru toate centralele cu gaz,nu?CET-ul prepara agentul termic cu gaz,deci(ca suntem romani) CET-ul va avea si el o taxa de cos.Ei acum i-acum.Cine crezi ca va plati taxa pe cos a CET-ului?Intereseaza-te si tu si da macar niste valori estimative,daca nu poti sa le dai scrie despre altceva si nu baga lumea in sperieti,pentru ca tu ai luat clar partea RDET-ului.Articolul "trage tare"pentru ramanerea constanteanului la RADET.Clar se vede asta.De cand este in Constanta scandalul cu debransarile scrieti doar articole favorabile RDET-ului.Nimeni nu-l intraba in fata pe popa liviu de ce ne vinde gigacaloria asa scump,care sunt costurile reale ale regiei de distributie,ce salarii au angajatii si mai ales conducerea si intrebarea intrebarilor:de ce are centrala pe gaz si el si fagadau ca de ceilalti smecheri din primarie nu ma mai intereseaza. Ce scrieti voi in ziarele locale sunt doar informari pe care le stie toata lumea dar nimeni nu vorbeste.O adevarata ancheta jurnalistica despre ceva ce doare pe fiecare locuitor al orasului asta nenorocit nu am vazut.Si dupa cum merg lucrurile nici nu o sa vedem.Totul este la comanda.Si da orasul Constanta primeste cu coruptia.

zoro
9 august 2016
asa e ! :(

E greu sa si gandesti, te doare capul, te ia ameteala de la atatea ganduri socoteli, cum o fi mai bine sau mai rau, ce e de facut, ce spune lumea, etc. Stati calm, ramaneti conectat / bransat si la Radet si la subventii si la mocangeli si la prosteala. O viata linistita va doresc, vegheaza altii bunul mers al dvs. ! Semnat, un prost care incearca sa gandeasca pentru el, nu se ia dupa ce i se dicteaza.

Răspuns la: Nu va debransati
Adăugat de : Anagajat RADET, 9 august 2016
Nu va mai lua-ti după toti care zic ca e mai bine sa fi debransat si sa iti ei centrală cu gaze e mai scump cu gaze asa rămâneți la radet
Dorel
9 august 2016
mars

hai sictir

Răspuns la: Nu va debransati
Adăugat de : Anagajat RADET, 9 august 2016
Nu va mai lua-ti după toti care zic ca e mai bine sa fi debransat si sa iti ei centrală cu gaze e mai scump cu gaze asa rămâneți la radet
Geo
9 august 2016
FALIMENT RADET

Asteptam cu nerabdare si bucurie falimentul RADET

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4329 secunde