Țepe cu produse tradiționale

1755
Țepe cu produse tradiționale - legumemieipiatagrivitei181319645-1319665716.jpg
Când ai în față un produs alimentar pe a cărui etichetă este trecut cuvântul tradițional, te duci cu gândul la cămara bunicii și dorești să resimți aroma produselor afumate, uscate sau în saramură, a brânzeturilor din lapte de capră sau de oaie, în general a produselor tradiționale românești.

Dar nu te gândești că produsul respectiv, pe care ai dat și o grămadă de bani, este doar cu numele tradițional și, în realitate, nu are nicio rețetă secretă și păzită cu strășnicie, este făcut de niște mașinării sofisticate, în hale mari și nu într-o gospodărie de la țară. Din păcate, multe dintre produsele de pe piață nu au nicio legătură cu strămoșii noștri sau rețetele bunicii.

În perioada 13-21 octombrie, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a desfășurat o acțiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor locale privind conformitatea, modul de comercializare și modul de etichetare a produselor alimentare tradiționale și a produselor alimentare cu indicație geografică. Au fost supuse verificării 2.993 de kilograme de produse care purtau în denumire cuvântul "tradițional" și care erau comercializate de 12 operatori economici, producători și vânzători, din județul Constanța. La peste 468 de kilograme din produsele verificate, s-au constatat abateri și s-au aplicat sancțiuni contravenționale.

Etichete înșelătoare

Inspectorii OPC au găsit telemea de oaie și de vacă vândute drept tradiționale, dar pe a căror etichete era menționat cuvântul "STAS", adică erau produse la nivel extins și nicidecum cu metode tradiționale. Într-o băcănie erau la vânzare cutii pe care scria "Salată de icre de crap - Tradiții sănătoase", dar care conținea 12,5% icre de crap și 12,5% icre de tamara, acestea din urmă fiind omise de la denumirea produsului.

De asemenea, patru operatori economici care comercializau produse pe a căror etichete era înscris "produs tradițional" nu au putut face dovada că respectivele produse poartă legal acea denumire. Ulterior, s-a dovedit că ele nici măcar nu erau atestate în Registrul de atestare a produselor tradiționale de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Așadar, dacă vreți să cumpărați pastramă de porc tradițională, iaurt, smântână, cașcaval Dalia, brânză de bur-duf, cârnați tradiționali, zacuscă, telemea de capră, șvaițer, mai gândiți-vă odată.

"Cereți atestatele de la Registrul Ministerului Agriculturii!"

Deși orașul este plin de astfel de magazine cu produse "ca la bunica acasă", în prezent, la nivelul județului Constanța, nu sunt înregistrați în Registrul MADR decât cinci producători de produse tradiționale. Este vorba despre patru producători de lactate, care au înscrise zece produse tradiționale, și un producător de plăcintă dobrogeană.

Comisarul șef al CRPC Constanța, Dionisie Culețu, îi sfătuiește pe comercianți: "Nu încercați să folosiți cuvintele «tradițional» sau «rețete de la bunica», nu încercați să-i mințiți și să-i induceți în eroare numai pentru a atrage clienți și fără să aveți atestat MADR, pentru că este vorba despre o practică incorectă și veți fi sancționați".

Iar consumatorilor, Dionisie Culețu le recomandă: "Cereți atestatele în care se spune că produsele sunt într-adevăr tradiționale!". Comercianții de produse tradiționale sunt îndrumați să se adreseze Comisariatului Județean pentru Pro-tecția Consumatorilor pentru consiliere în vederea obținerii atestatului ori Direcției Județene Agricole, acolo unde se și depune dosarul și se verifică rețetele. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4667 secunde