Ți-a născut nevasta? Au apărut reguli noi pentru înregistrarea bebelușilor

534
1
Ți-a născut nevasta? Au apărut reguli noi pentru înregistrarea bebelușilor - regulinoiinregistrarebebelus-1477580718.jpg
Tăticii scapă de alergătură și de multitudinea de hârtii necesare atunci când se duc să-și înregistreze nou-născuții. Guvernul a aprobat o serie de noi măsuri pentru debirocratizarea procedurii de înregistrare a nașterii. 


Astfel, se simplifică procedura înregistrării nașterii și se reduc costurile aferente, prin eli-minarea prevederilor referitoare la parcurgerea unor proceduri în instanță, pentru înregistrarea tardivă a nașterii, și efectuarea unei expertize medico-legale, dacă există un certificat medical con-statator al nașterii. 


Ca element de noutate, înregistrarea nașterii se poate face în termen de 30 de zile de la data nașterii copilului, față de 15 zile cât se prevedea anterior adoptării OUG nr. 33/2016. Astfel, părinții și autoritățile statului vor avea posibilitatea ca, prin parcurgerea unor proceduri administrative, să clarifice toate aspectele care interesează la înregistrarea evenimentului de stare civilă, în principal, cele legate de identitatea mamei. 


Poliția verifică identitatea mamei
 
Prin modificările aduse de actul normativ, se stabilește că, în termen de 30 de zile, persoana care declară nașterea copilului nu mai trebuie să obțină o aprobare suplimentară în acest sens sau să prezinte documente care să justifice declararea nașterii peste termenul stabilit de lege. Până acum, dacă înregistrarea copilului se realiza după 15 zile de la naștere, era necesar să se prezinte o cerere scrisă, motivată, însoțită de documente care să justifice depășirea termenului legal, iar înregistrarea nașterii se făcea numai cu aprobarea primarului. 


De asemenea, în cazul în care mama nu deține un act de identitate, din diferite motive (nu s-a eliberat, l-a pierdut sau a fost distrus), dar figurează în evidențele de stare civilă, la solicitarea unității sanitare, polițistul desemnat va face verificări specifice pentru identificarea mamei, iar documentul privind rezultatul verificărilor va sta la baza stabilirii identității mamei care a născut. 


Dacă mama nu a fost înregistrată în evidențele de stare civilă și, implicit, nu a deținut niciodată un certificat de naștere, se va întocmi un proces-verbal privind identitatea declarată de mamă, semnat de reprezen-tantul direcției generale de asistență socială și protecția copilului, de reprezentantul poliției și de cel al unității sanitare. Serviciile de stare civilă vor întocmi actul de naștere al copilului cu numele de familie și prenumele declarate de mamă urmând ca, după clarificarea stării civile a mamei, să se procedeze la efectuarea unor noi mențiuni privind înregistrarea acesteia pe documentele care-l privesc pe copil. 


Înregistrarea tardivă, mai ușoară 


Noul document legislativ stabilește că înregistrarea nașterii se va putea realiza, ca situație de excepție, și după termenul de 30 de zile, însă doar prin parcurgerea unor proceduri administrative. Prin transferul competenței, de la instanțele judecătorești către primar, în ceea ce privește înregistrarea tardivă a nașterii (peste termenul de 30 de zile), se reduce termenul de soluționare a cererii de înregistrare a nașterii și se elimină taxele percepute. Se asigură astfel condițiile pentru înregistrarea nașterii într-un termen cât mai scurt (de la aproximativ doi ani la maxim 90 de zile de la data depunerii cererii). 


Îți poți face buletin nou în spital! 


Un alt element de noutate introdus de actul normativ stabilește că persoanele aflate internate într-o instituție sanitară pot obține acolo cartea de identitate. Astfel, cererea pentru eliberarea unui nou act de identitate se soluționează de către serviciul public comunitar de evidență a persoanelor în a cărui rază administrativ-teritorială funcționează instituția sanitară. Preluarea cererii, a documentelor necesare și a imaginii persoanei care solicită eliberarea actului de identitate se realizează la sediul instituției sanitare.


Comentează știrea

lamoine
28 octombrie 2016
Credite S.O.S.! Noi împrumuta bani ±2. 5% pe an

Ai nevoie de a face unele consolidări de muncă, datoria, a cumpărat oa doua casă ... indiferent de motiv, eu te pot ajuta. Eu refinanțeze casa ta este în locul 1 sau al doilea, cu o rată rezonabilă. Totul este legal și se face onest, persoana serioasa numai. Va rugam sa ne contactati pentru mai multe informații: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 Septembrie 2016
Stire din Sănătate : Săptămâna porților deschise la BB Center
Pagina a fost generata in 1.1921 secunde