Tone de alge, pe plajele românești. "E o barbarie să muncești la furcă în mileniul III!"

532

Articole de la același autor

Kilometri de plaje, din Mamaia până în Vama Veche, au fost invadate de alge, în ultimele zile. Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral susțin că se fac eforturi permanente pentru a curăța malul, însă alte tone de alge sunt aduse de valuri la mal, în doar câteva ore. În plus, spun că nu au utilaje moderne care să le ușureze dificila sarcină.

Temperaturile foarte ridicate de săptămâna trecută au adus pe plajele de pe litoral tone de alge. În zadar, lucrătorii instituției care administrează zonele cu nisip curăță seară de seară malurile, acestea sunt rapid acoperite din nou de un strat gros de alge care, sub arșița verii, ajung să miroasă foarte urât și să creeze disconfort celor care vor să se îmbăieze.

"Am scos toate echipele, pe timpul nopții, pentru a limita cât mai mult efectele acestui val de alge pe litoral. Însă, numărul mic de oameni care lucrează efectiv pe plajă, numărul insuficient de utilaje pe care le avem în acest moment, cât și lipsa unor mașini/ambarcațiuni specifice unei astfel de sarcini va îngreuna cu mult munca acestor oameni minunați", explică directorul general al ABADL, Bogdan Bola.

Acesta susține că angajații ABADL cu experiență spun că de mai bine de 10 ani nu au mai văzut o cantitate așa mare de alge, adunate într-un timp atât de scurt.

"Dacă nu vom remedia urgent acest aspect, care, din păcate, durează de ani de zile, aceste probleme se vor repeta la nesfârșit. Să mai punem oamenii să muncească la furcă în mileniul III mi se pare o barbarie din partea noastră, ca și conducere ABADL. În cel mult o săptămână, vom face un plan de bătaie și vom cere utilajele care ne lipsesc pe litoral de ani de zile", declară șeful ABADL.



Controale la operatorii sectoarelor de plaje


De asemenea, pe plaje se fac permanent controale la agenții economici care gestionează șezlongurile, care nu respectă limita de cinci metri ce trebuie lăsată la mal, pentru accesul utilajelor de curățare, fie nu păstrează o zonă destinată celor care nu vor să închirieze șezlong.

Astfel, în ultimele trei luni, echipele de control ale ABADL au efectuat 246 de verificări pe plaje, au aplicat amenzi de sute de mii de lei și au dispus 376 de măsuri de remediere a neconformităților constatate.

Iar pentru creșterea eficienței și eficacității activității de inspecție pe plajă, începând cu 29 iunie, au fost delegați pe litoral inspectori de la administrațiile bazinale de apă din țară, în serii de câte patru inspectori, câte două săptămâni, și un reprezentant al Administrației Naționale Apele Române.

"Până în prezent, s-au făcut controale și s-au dat măsuri operatorilor economici să demoleze beach-barurile ilegale, s-au aplicat amenzi și am trecut la dezafectarea construcțiilor ilegale amplasate pe plajă acolo unde operatorii nu au înțeles că trebuie să respecte legea. Cu toate acestea, sunt operatori de plajă care au început să-și ridice din nou aceste construcții ușoare, așa că trebuie să schimbăm strategia astfel încât să se înțeleagă că legea trebuie respectată.

Operatorii de plajă care au construcții ilegale pe plajă vor fi notificați, li se vor da măsuri și termen de remediere a deficiențelor constatate și se va trece apoi la rezilierea contractelor", explică Bogdan Bola. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5789 secunde