Înghesuială și mizerie! Plajele, sufocate sub gunoaie!

644

Articole de la același autor

Zeci de tone de gunoaie strânse zilnic, șezlonguri duse până în buza mării și plimbări cu ATV-urile în zone interzise. Sunt doar câteva dintre problemele semnalate de autorități în ultimele zile, pe plajele de pe litoralul românesc.

Pandemie sau nu, restricții sau nu, turiștii au luat cu asalt litoralul românesc în sfârșiturile de săptămână. Pe rutele spre și dinspre litoral s-a circulat bară la bară, iar stațiunile au fost arhipline, fără ca oamenii să se mai preocupe de regulile privind distanțarea socială sau măsurile de protecție individuală. Totodată, după cum au constatat angajații instituțiilor de stat cu răspundere pe malul mării, încă de luni dimineață, oamenii dornici de distracție nu s-au preocupat nici de menținerea curățeniei. Acest aspect a fost constatat atât de reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, cât și de cei de la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, care au atribuții în zonele Vadu și Corbu.

Bogdan Bola, directorul ABADL, a afirmat: "De la tonele de alge la zecile de tone de gunoaie, strânse în fiecare zi de pe plajele constănțene, suntem oare ce lăsăm în urma noastră? ABADL va menține programul de noapte pentru curățarea litoralului, însă 50 de oameni nu pot să adune după alte zeci de mii, dacă nu există și din partea acestora puțină decență și responsabilitate".

Pe lângă tonele de gunoaie, angajații Apelor Române strâng, noapte de noapte, tone de alge. Iar demersurile lor sunt puse în dificultate de operatorii care nu țin cont de reguli și așază șezlongurile până în buza mării. "Momentan, marea noastră problemă este fenomenul algal, care dă mari bătăi de cap oamenilor noștri, care fac tot ce pot să le îndepărteze. Însă trebuie să înțelegem că apariția algelor la mal este un fenomen natural normal semn că încă avem o mare sănătoasă. Înțelegem însă disconfortul creat și facem tot posibilul să le transportăm de pe plajă în cel mai scurt timp.

Din păcate, unii operatori nu înțeleg nici în acest an să respecte două reguli simple: linia de cinci metri de la mal – regula este valabilă și pentru turiștii care vin cu prosoapele. În aceste situații, ABADL ia măsuri și dă amenzi, pentru că altfel ne împiedică și pe noi să ne desfășurăm activitatea; să respecte proporția de maximum 70% șezlonguri și poziționarea sectorului pentru prosoape care obligatoriu trebuie să aibă ieșire directă la mare. Pe această parte amenzile le dă Corpul de Control pe probleme de turism al Ministerului Economiei", a mai precizat Bogdan Bola.

Amendă de 12.000 de lei pentru ATV-urile scoase pe plajă


Aceeași problemă a plajelor "invadate" de gunoaie a fost constată și de angajații Rezervației Biosferei Delta Dunării pe plajele sălbatice din Vadu și Corbu. Aceste plaje atrag, de la an de la an, tot mai mulți turiști, dornici să se relaxeze pe ultimele plaje virgine de pe litoralul românesc. Odată ajunși la destinație constată însă că același gând l-au avut alte câteva sute de oameni, prin urmare în sfârșitul de săptămână care a trecut cele două sectoare devenind neîncăpătoare. Iar luni dimineață, angajații rezervației au strâns câteva tone de gunoaie. "Așa arată urmările prezenței turiștilor în zona plajelor sălbatice Vadu și Corbu, doar într-un singur sfârșit de săptămână. Sunt tone de gunoaie, care au fost îndepărtate din zona rezervației", au semnalat angajații.

Totodată, reprezentanții rezervației au atras atenția că deja au apărut activitățile ilegale a unor persoane interesate să facă bani de pe urma turiștilor. "O societate comercială care închiriază ATV-uri pentru plimbări în zona plajei de la Corbu a fost amendată de către inspectorii administrației cu suma de 12.500 lei și li s-a impus încetarea activității, precum și scoaterea de îndată a ATV-urilor din perimetrul rezervației", au transmis reprezentanții ARBDD.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3575 secunde