Torturi și prăjituri cu chimicale din belșug. Nu vă lăsați păcăliți de cofetării!

947
Torturi și prăjituri cu chimicale din belșug. Nu vă lăsați păcăliți de cofetării! - fotofondprajituri-1576625008.jpg

Articole recomandate

De sărbători, cu toții ne răsfățăm cu tot felul de preparate speciale, de la mâncăruri tradiționale, la dulciuri de ocazie. Din păcate, toate acestea necesită muncă multă și timp, de stat în bucătărie, așa că, pentru a ne ajuta, magazinele ne propun tot felul de semipreparate, care să scurteze rețeta. Așa se face că, tentate să scape mai repede, multe gospodine ajung să pună în farfurie tot felul de mixuri de prăjituri, pline de chimicale și de-a dreptul periculoase. 


Asociația Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum și compoziția mixurilor pentru prăjituri comercializate în supermarketuri. Iar rezultate sunt îngrijorătoare: nouă din zece cofetării vând prăjituri cu chimicale, iar mixurile de creme și blaturile de tort din comerț conțin de la antigel și glicerină, la margarină lichidă, reziduuri de aluminiu, caragenan, carmin și albastru briliant. 


Din păcate, nici măcar cofetăriile nu mai sunt ce au fost odată, mare parte a profesioniștilor fentând rețetele de odinioară prin utilizarea de mixuri și creme gata făcute, pe care le pot achiziționa din angro-uri. 


"Dacă prepararea vizează rețete simple, îndelung repetate, păstrate de la bunica, rezultatele chiar dau maximă satisfacție, pentru că mai întotdeauna corespund așteptărilor. Problemele apar atunci când gospodina este tentată de «noutăți», apelând la ingrediente minune, capabile să aibă ca rezultat ceea ce nu se obține decât cu mare efort în varianta cunoscută. 
Așa au ajuns în cămările gospodinelor numeroase mixuri din care se pot prepara rapid toate componentele unui tort sau prăjituri cu totul speciale: foi, blaturi, creme, fondante etc. Dar aceste mixuri conțin, adesea explicit menționați pe eticheta ambalajelor, numeroși aditivi responsabili de structură, aromă, culoare, stabilitate și celelalte trăsături așteptate și chiar peste așteptări", explică prof. univ. dr. Ion Schileru, reprezentantul Asociației Pro Consumatori. 


Rețete "îmbunătățite" 
Așa se face că, dacă veți citi cu atenție etichetele "ajutoarelor" din bucătărie, vă veți îngrozi. Praful de cremă pentru prăjituri, cu gust de vanilie, are în compoziție sirop de glucoză, ulei de cocos total hidrogenat, amidon modificat din cartofi, lapte praf integral, gelatină alimentară, emulsifianți (mono și digliceride ale acizilor grași, esteri ai mono și digliceridelor cu acid acetic), proteine din lapte, colorant (caroteni), arome. Iar blatul de tort cu cacao, în trei straturi, conține făină de grâu, zahăr, ouă, sirop de glucoză, amidon de grâu, 2% pudră de cacao cu conținut redus de grăsime, agenți de umezire: sorbitoli, glicerină; ulei vegetal din rapiță, agenți de afânare: difosfați, carbonați de sodiu, sare, emulsifianți: mono și digliceride ale acizilor grași, corector de aciditate: acetat de sodiu, aromă naturală. Dar, atenție, poate conține, urme de nuci și produse din lapte. 


Ce-i făcut de mâna noastră e sfânt 
Așadar, sfinte rămân tot prăjiturile și torturile de casă, făcute de mâna noastră, cu ce găsim prin cămară și frigider. Și, chiar dacă nu arată perfect, chiar dacă blatul e pe alocuri mai subțire sau mai gros, crema mai are și cocoloașe, măcar știm că este curat și gustos ca pe vremuri. 


"Prăjiturile comercializate în unitățile de alimentație publică conțin chimicale din belșug. Acestea sunt produse dorite de copii, iar cofetăriile sunt obligate să atragă atenția părinților prin afișe amplasate în zone vizibile pentru aceștia, în situația în care folosesc coloranți alimentari, precum E102, E110, E104, E122, E124 și E129, care pot afecta negativ atenția copiilor. Toate aceste informații, coroborate cu termenul scurt de valabilitate, de la două până la cinci zile, ne pot da indicii despre cât de naturale sunt acest produse", ne sfătuiește conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4449 secunde