Tradiţii de Înălţarea Sfintei Cruci. Ce nu ai voie să faci în această zi

544
Tradiţii de Înălţarea Sfintei Cruci. Ce nu ai voie să faci în această zi - sfantacruce-1663140414.jpg
De sărbătoarea Înălţarea Sfintei Cruci sunt legate o serie de tradiţii şi superstiţii, pe care credincioşii le respectă întocmai. În această zi sfântă sunt sărbătorite două evenimente de mare importanță pentru poporul creștin.


În primul rând, descoperirea crucii pe care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit și înălțarea acesteia în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, pe 14 septembrie 334, iar în cel de-al doilea rând, aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 629 și depunerea ei cu mare cinste pe biserica Sfântului Mormânt. 


Potrivit tradiției, se spune că ziua de 14 septembrie este cea care vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. 


De sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci, pe 14 septembrie, se mai strâng plante de leac, cum ar fi mișcunelele, mătrăgună.


Aceaste sunt apoi duse la sfânta biserică, împreună cu un buchet de flori care să conțină și busuioc. Potrivit tradiției, acest buchet se lasă la sfânta cruce pentru a fi sfinţit, apoi adus acasă, pentru folosirea la vindecarea de boli.


În Bucovina, de pildă, oamenii puneau în ramurile pomilor fără rod, cruci din busuioc sfinţit, pentru a avea o recoltă bogată în toamna următoare.


De sărbătoarea Sfintei Crucii, pe 14 septembrie, în unele zone viticole începe culesul viilor.


O altă tradiţie este ca strugurii din ultima tufă de vie nu se culeg. Ei sunt păstraţi ca ofrandă pentru păsările cerului şi de aceea, în limbaj popular se numesc "Strugurii lui Dumnezeu".


Totodată, în această zi se bat nucii în gospodării.


Mai mult decât atât, în această zi nu se mănâncă usturoi, nuci, prune sau pepeni, alimente al căror miez se aseamănă cu o cruce, scrie antena3.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6595 secunde