Un nou medicament inovativ, compensat 100% pentru pacienții cu scleroză multiplă

289
Un nou medicament inovativ, compensat 100% pentru pacienții cu scleroză multiplă - sclerozamultiplascaled-1631878098.jpg
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a introdus recent o nouă schemă terapeutică pentru scleroza multiplă, care cuprinde medicamentul Clardribinum. Astfel, medicamentul cladribină (denumirea comercială Mavenclad) a fost introdus pe lista medicamentelor compensate din România, iar zilele trecute prin Ordinul CNAS nr. 831/07.09.2021 a fost actualizat protocolului terapeutic pentru tratamentul imunomodulator pentru scleroza multiplă. Medicamentul este inclus în Programul Naţional de tratament al bolilor neurologice/sclerozei multiple prin contractare de tip cost-volum.

Acesta este indicat pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu scleroză multiplă (SM) recurentă foarte activă, definită prin caracteristici clinice sau imagistice. „În județul nostru, singura unitate medicală care derulează Programul național de boli neurologice, pentru scleroza multiplă, este Spitalul județean Constanța. Pentru scleroza multiplă sunt mai multe scheme de tratament. Costurile sunt foarte ridicate, imposibil de suportat de către pacienți, costul mediu/bolnav/an fiind aproximativ 32.000 lei. Este îmbucurător faptul că studiile în domeniu sunt continue și sunt dezvoltate scheme de tratament inovative pentru aceste boli grave. Și mai îmbucurător este faptul că reușim din FNUASS să acoperim aceste costuri. Vorbim de pacienți care se confruntă cu patologii foarte grave, pentru al căror tratament de vindecare sau ameliorare a simptomelor se fac încontinuu cercetări la nivel internațional, iar CNAS reușește să țină pasul cu noile descoperiri incluzând medicamentele inovative în lista medicamentelor compensate. Spitalul județean are în evidență 63 de pacienți cu scleroză multiplă. Pentru un pacient, deja unitatea medicală a făcut solicitare de suplimentare de fonduri pentru acoperirea costului tratamentului cu medicamentul nou inclus în schema terapeutică, iar zilele trecute CNAS ne-a aprobat bugetul necesar”, a declarat directorul general al CAS Constanța, Luminița Nagy.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3509 secunde