Scleroza laterală amniotrofică, boala care omoară în câteva luni

483
Scleroza laterală amniotrofică, boala care omoară în câteva luni - scleroza-1482166133.jpg

Articole de la același autor

Scleroza laterală amniotrofică se caracterizează printr-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului și măduvei spinării denumite și neuroni motori. Acești neuroni motori comandă mușchii voluntari, adică acei mușchi care fac posibilă mișcarea. Din nefericire, boala nu este vindecabilă, cauzele sclerozei laterale amiotrofice fiind încă necunoscute. 


Astfel, la scurt timp de la debut, boala afectează mersul, vorbitul, mâncatul, înghițitul, precum și alte funcții fundamentale ale corpului, care devin tot mai dificile, iar sfârșitul este inevitabil.
 
De cele mai multe ori, bolnavii ajung în cabinetele medicilor destul de târziu, când scleroza este deja instalată și nu se prea mai poate face mare lucru pentru ei. Mai mult decât atât, unii dintre ei, cei care se află în faze avansate nu mai ajung în evidența specia-liștilor constănțeni sau se îndreaptă spre alte centre universitare din țară, cu speranța că acolo ar putea fi mai bine tratați. "Scleroza laterală amniotrofică este descoperită de cele mai multe ori în faza avansat. Boala are o etiologie neprecizată. Nici măcar la acest moment nu se știe cauza care duce la distrugerea neuronilor motori. Omul are două tipuri de neuroni, neuronii motori centrali și neuronii motori periferici. Cei centrali se găsesc la nivelul creierului, de unde pleacă și calea motorie prinicipală și cei periferici se găsesc la nivelul măduvei spinării și la nivelul trunchiului cerebral. În această boală sunt afectați, însă, toți neuronii, care în cele din urmă duc la o paralizie cu accentuare progresivă și cu agravare într-un timp foarte scurt", a declarat pentru "Cuget Liber". dr. Ildiko Toldișan, neurolog. 


La un moment dat, a precizat medicul, pacienții nu mai pot merge, nu mai pot vorbi, nu mai pot respira. Practic, sunt afectați treptat toți mușchii ce asigură respirația, deglutiția etc. 


Din cauza agravării stării de sănătate, mulți ajung să fie hrăniți doar prin intermediul sondelor nazogastrice, iar în fazele avansate ale bolii sunt asistați respirator, deci sunt conectați la aparatele de respirație. Din păcate, sfârșitul este inevitabil. "Scleroza laterală amniotrofică este o boală cruntă, cu o evoluție foarte gravă. Începe cu niște deficite nespecifice, apoi se atrofiază mușchii și persoana suferindă paralizează în scurt timp. La ora actuală, pe piață există un medicament care li se administrează, Rilutek, dar acesta doar încetinește evoluția bolii, în niciun caz nu o poate vindeca", a precizat specialistul. 


Rare sunt cazurile în care supraviețuirea este mai lungă, totul depinde de la persoană la persoană. Ultimul caz de care cadrele medicale s-au ocupat este un șofer de tir, de aproximativ 40 de ani, care a condus mașina până în Spania, iar acolo și-a dat seama că nu își mai putea mișca bine mâna, apoi s-a simțit din ce în ce mai rău. Din păcate, cu toate tratamentele administrate, boala nu a putut fi oprită din evoluție. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.035 secunde