Unde va fora Chevron, în județul Constanța, în căutarea gazelor de șist

1792
12
Unde va fora Chevron, în județul Constanța, în căutarea gazelor de șist - chevrongaze-1375026810.jpg

Articole de la același autor

În subsolul județului Constanța se găsesc zăcăminte importante de gaze de șist, care ar putea asigura consumul intern pe o perioadă de zeci de ani. Cel puțin asta susțin reprezentanții companiei americane Chevron care vor să le caute, să le găsească și să le scoată la suprafață pentru a le utiliza. Conform site-ului, infogazedesist.eu, lansat zilele trecute de Agenția Națională pentru Resurse Minerale, potențialul rezervelor recuperabile de gaze de șist al țării noastre este al treilea ca și clasament în Europa, după Polonia și Franța. Estimările arată că ar fi vorba despre un volum de aproximativ 1.444 miliarde de metri cubi. În România, explorările se vor face în județul Constanța, în perime-trele Costinești și Vama Veche, și județul Vaslui, în zona Bârladului. Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Constanța a acordat avizele de mediu pentru prospecțiuni încă din luna mai. Deocamdată însă nu au fost demarate exploatările. "Lucrările de prospecțiune seismică 2D în pe-rimetrul Costinești se vor realiza în zona de sud a județului Constanța, pe 20 de linii seismice, paralele între ele, având o lungime totală de 300 de km, în afara ariilor naturale protejate. Lucrările de prospecțiune seismică 2D în perimetrul Vama Veche se vor realiza în 25 de linii seismice, paralele între ele, având o lungime totală de 500 de km, în afara ariilor naturale protejate", a explicat, la momentul respectiv, Lavinia Monica Zaharia, directorul APM Constanța.

Iată locațiile explorărilor!

Potrivit acesteia, undele seismice vor fi generate prin vibrare controlată, folosind echipament specific, cu vibratoare, prin metoda Vibroseis, care se va utiliza pentru 90 la sută din totalul de puncte de generare din perimetru. Celelalte zece procente din teritoriu vor fi prospectate prin detonare controlată folosind material exploziv. Conform proiectului, prospecțiunile în perimetrul Vama Veche se vor face între localitățile Tufani (comuna Inde-pendența) - Vânători (comuna Pecineaga) - Vama Veche (comuna Limanu), până la Furnica (comuna Dumbrăveni), de către S.C. Pros-pecțiuni S.A. În zona a doua, se va fora între Adamclisi - Pietreni (Deleni) - Potârnichea (Topraisar) - Vânători (Pecineaga) - Tufani (Independența) - Șipote (Deleni). Pentru vibrarea controlată, se pozițio-nează utilaje specializate (vibratoare) pe locațiile stabilite de grupul teh-nologic și la impulsul electric al stației se pornește, cu ajutorul unui sistem hidraulic, vibrarea contro-lată a plăcii metalice timp de 12 secunde. Pe fiecare locație se poziționează unul sau două utilaje, iar staționarea lor durează atât cât durează vibrarea plăcii metalice (12 secun-de), după care se deplasează mai departe pe profil către următoarea locație. Săptămâna trecută, pe site-ul APM Constanța a mai fost publicat un anunț de depunere a solicitării de emitere a acordului de mediu pentru S.C. Chevron Romania Exploration and Production S.R.L. Este vorba despre zona Adamclisi, pentru care se dorește avizul în vederea prospecțiunilor seismice 2D. Proiectul este propus a fi amplasat în perimetrul EX – 19 Adamclisi, între localitățile Cochirleni, Ostrov, Almalău, granița de stat cu Bulgaria până la Tufani (indepen-dența). Informațiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Constanța, pe strada Unirii nr.23, în zilele de luni până vineri, între orele 9,00 și 13,00. De asemenea, în același interval se primesc observații ale publicului.

"Procedurile de lucru nu sunt periculoase"

În ce privește detonarea controlată, brigada foraj execută în lungul profilului găuri de împușcare cu un diametru de 6 - 9 cm și cu o adâncime de până la 10 - 15 cm folosind o instalație montată pe un tractor. Se încarcă gaura de împușcare cu maximum 1,5 - 2 kg de material exploziv tip Rioseis, se leagă capsa electrică detonatoare, se etanșeizează cu pământ (buraj) găurile încărcate, evitând astfel pierderea energiei spre suprafață. În urma generării semnalului seismic, unda seismică parcurge formațiunile geologice din adâncime, se reflectă și se întoarce la su-prafață, unde este înregistrată de geofoni. Semnalul este transmis de geofoni la stația seismică, unde este eșantionat și înregistrat digital în vederea prelucrării ulterioare la centrul de calcul care nu se află pe amplasament.

"Procedurile de lucru nu reprezintă pericol nici pentru mediu, nici pentru populație. Vom vedea în perioada următoare dacă se va folosi sau nu fracturarea hidraulică la faza de explorare. Deocamdată, nu au fost făcute studii la noi în țară, în acest sens", a mai adăugat Lavinia Monica Zaharia. De altfel, și reprezentanții companiei Chevron au anunțat că nu se va fora în orașe sau zone locuite, în apropiere de obiective turistice sau cultural, ori arii protejate.

Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
admirator
29 iulie 2013
sa se apuce odata!

Da, Doamne!

tutu
29 iulie 2013
de s-ar duce in fundul IADULUI CU TOT CU CEI CE AU DAT APROBARILE

de s-ar duce in iad sa foreze.......si sa vina pe pamant cand s-o intoarce bunca de la cimitir

noni
29 iulie 2013
fata Morgana

Sa nu fie o mare amagire treaba asta cu gazele, oricum nu cred nimic din ce spun in general aceste mari companii, aflate pe interes. Pe Chevron i-l doare in cot d c se intampla in urma lor...

Carmen
29 iulie 2013
Pt. un admirator

Da, exact, sau mai bine spus sa-ti dea tie minte Doamne - se pare ca duci lipsa...............

Solo
29 iulie 2013
Zarurile masluite au fost aruncate!

Era evident ca absolut toate balbaielile televizate sau nu au fost doar ca zumzetul de musca pentru Chevron si bandele din Romania. Romanii trebuie sa inteleaga ca ,pana nu vor fi ca grecii,turcii si altii,absolut toti se vor pisa cu bolta pe zicerile noastre politicoase si timide. Pana atunci,sau mai bine zis de acum incolo putem sa ne asteptam la orice,dar absolut orice rau adus romanilor in caz de nevoie pentru altii.Cand populatia e inerta,e ca si inexistenta.

curios
29 iulie 2013
dormim sau actionam?

stam si dormim sau iesim in strada sa protestam impotriva exploatarii gazelor de sist in romania?? bulgarii au reusit sa convinga guvernul sa anuleze contractul. cutremure si poluarea ireversibila a panzei freatice , astea ne asteapta. cititi mai multe pe blogul saccsiv.

moromete
29 iulie 2013
fara gaze de sist

afara cu chevron din romania!!!! sa protestam impotriva exploatarii gazelor de sist! guvernul ne-a mintit. nu avem nevoie de gaze de sist ca sa fim independenti energetic. exista solutii din energia regenerabila. madam rovana spune c a nu-i nici un pericol.urmariti gasland si veti vedea consecintele. redeventa e de 3, 5%, adica infim. pt tradarea asta, guvernul merita sa plece!!! ne asteapta un dezastru ecologic fara precedent. ROMANIA, TREZESTE-TEEEEEEEE!

let's do it!
29 iulie 2013
tradareeee

asta e inalta tradare. pt asta, guvernul ar trebui judecat si indepartat! franta, bulgaria, maria britanie, africa de sud au interzis metoda asta. noi cat dormim??? efectele exploatarii gazelor de sist sunt devastatoare: cutremure si contaminarea ireversibila a panzei freatice. bonus: contaminarea radioactiva. SA IESIM IN STRADA SA PROTESTAM! GUVERNUL TREBUIE SA PLATEASCA PT CA NE VINDE PE NIMIC ( CONTRA UNOR COMISIONE GRASE PT EI). SA NU PERMITEM OTRAVIREA TARII. NU CHEVRON! NU ROSIA MONTANA!

constantean
29 iulie 2013
prietenii nostri

Sunt mai bune gazele rusesti ?

MIRUNA
29 iulie 2013
pe langa starea jalnica a orasului si judetului,ma refer la mediul incomjurator,acum vom avea si gaze de sist..penibil!

ilnic, inspirăm în plămâni otrăvuri în concentrație mai mare sau mai mică. Constănțenii trăiesc într-unul din cele mai poluate orașe ale țării și ale Europei. Nu o spunem noi, ci rapoartele instituțiilor care măsoară substanțele prezente în aerul pe care îl respirăm. Dioxid de sulf, dioxid de azot, de monoxid de carbon, ozon, benzen, toluen, etilbenzen, pulberi respirabile, adică praf, toate acestea se află în aerul din Constanța. Însă cel mai grav este că deseori se înregistrează depășiri ale limitei pentru sănătate.

12 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5403 secunde