Unii construiesc, alţii prăpădesc! Locurile de joacă, ţinta celor lipsiţi de bun simţ

5458

Articole de la același autor

La acest moment, în majoritatea cartierelor din municipiul Constanţa există câte un loc de joacă, mai mare sau mai mic. Din păcate, tot mai des în ultima perioadă, acestea sunt vandalizate, de copii sau de adulţii supăraţi pe viaţă, care, în loc să-şi ocupe timpul liber cu alt gen de activităţi constructive, s-au pus pe distrus. Partea proastă este că, deteriorându-le, nici prin gând nu le trece că, de fapt, le transformă într-un real pericol pentru cei mici, care se pot răni oricând.

Este o certitudine că locurile de joacă au o importanță majoră pentru copii. Acesta este şi motivul pentru care Primăria Constanța a încercat în ultimii ani să le reabiliteze și să le modernizeze. Toate acestea pentru ca micuţii noştri să aibă la dispoziţie cât mai multe spații moderne în care să se poată zbengui şi juca în siguranță. Ce te faci, însă, cu cetăţenii rău intenţionaţi ori cu acei copii ai căror părinţii nu le atrag niciodată atenţia şi care nu sunt certaţi atunci când devin distructivi? Se poate observa într-o clipă ce copii au cei șapte ani de acasă și care dintre ei au părinți care nu dau doi bani pe bunurile comune, ca dovadă că-i lasă să-și facă de cap, oriunde ar merge cu ei.

Așa cum era de așteptat, în ultimele luni au fost înregistrate o serie de incidente neplăcute: au fost distruse straturile de cauciuc turnate, elementele de joacă au fost vandalizate sau noile locuri, recent amenajate, au fost transformate în coșuri de gunoi.


Tocmai de aceea, se face apel la cetățenii care observă astfel de acte de vandalism în spațiul public să anunțe imediat poliția locală.


Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Constanţa, Ionela Bărboi, în prezent, următoarele locuri de joacă au fost vandalizate: cel de la Cora, Parcul Viitorului, Poarta 6, Parcul Arheologic, I. C. Brătianu şi strada Primăverii. „Toate intră în reparaţii în momentul în care se constată deficienţe”, a precizat aceasta.

Poliţia Locală, cu ochii pe locurile de joacă

Mai nou, de curând, a intrat pe lista locurilor de joacă distruse şi cel de pe Baba Novac nr. 177, unde cine nu a avut ce face a distrus sistematic întreg spaţiul, astfel încât acum necesită reabilitare. „Mai întâi, au tras de leagăne, aruncau pe tobogan tot felul de jucării, de lucruri, le tot zgâlţâiau, până au reuşit să le strice”, ne-a mărturisit Denisa P.

„Încet-încet, au început să distrugă şi covorul asfaltic, să facă găuri în el”, a adăugat Ioana C.

Viorel T. susține că este foarte uşor pentru unii să arate cu degetul către autorităţi, în loc să se uite la cei din jur. „De foarte multe ori, vina este a cetăţenilor certaţi cu bunul simţ şi respectul faţă de mediu, societate şi ceilalţi semeni. Deseori, se poate observa cum, în unele zone, locurile de joacă sunt, efectiv, vandalizate, mobilierul spart sau desprins pe anumite porţiuni de către persoanele rău intenţionate. Bonus, peisajul este completat de peturi sau sticle aruncate la voia întâmplării, chiar dacă în apropiere există coşuri de gunoi”, a spus bărbatul.
 

La rândul său, directorul general al Direcției Generale Poliția Locală Constanța, Ionuț Dumitru a declarat următoarele: „Locurile de joacă sunt în atenția permanentă a echipajelor cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice, sunt verificate periodic. Marea majoritate sunt supravegheate video, lucru care ne-a ajutat să depistăm autorii unor acte de vandalism. Trebuie să precizez pe această cale că, în proporție de 100%, cei care sunt autori ai acestor acte sunt minori care, conform legii, nu răspund pentru faptele lor. Astfel, noi trebuie să îi identificăm, să le identificăm părinții și să aplicăm sancțiuni complementare de aducere la starea inițială a suprafeței afectate. Cam atât putem face. În sprijinul nostru pot veni părinții acestor copii care să acorde o atenție mai mare asupra educației pe care le-o oferă, să îi facă să conștientizeze că pentru lucrurile pe care ei le distrug, inclusiv dumnealor plătesc înlocuirea sau refacerea lor și doar împreună putem reuși să asigurăm climatul de ordine pe care ni-l dorim”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2816 secunde