Urgența, sufocată de constănțeni care au mâncat și au băut în neștire

2012
2
Urgența, sufocată de constănțeni care au mâncat și au băut în neștire - urgentaspital15-1482854997.jpg

Articole de la același autor

În Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență sau la Ambulanță, Crăciunul nu s-a simțit.

Aici s-a lucrat la foc continuu. Constănțenii au luat cu asalt unitățile medicale, acuzând tot felul de probleme de sănătate, unele reale și chiar foarte grave, dar și altele care puteau fi tratate cu ușurință acasă sau în ambulatoriu.

În aceste zile, Urgența a acoperit toate bolile posibile, însă, ca de obicei, au predominat consumul excesiv de alimente, de alcool, și agresiunile. 


"Spre deosebire de anii trecuți, de data aceasta, ne-am confruntat și cu multe cazuri grave, precum stopuri cardio-respiratorii, accidente cerebrale vasculare, agravări ale unor boli chirurgicale etc. Așa cum ne așteptam, din experiența anilor trecuți, cei mai mulți care au ajuns la spital în aceste zile au fost bolnavii cu afecțiuni digestive, cărora li s-au adăugat traumatismele dobândite în urma consumului exagerat de alcool. Dacă altădată cazurile nu erau atât de grave, acum situația a fost diferită. Se pare că unii dintre ei au mâncat în neștire și, chiar dacă li s-a făcut rău, au continuat să mănânce, până când și-au dat seama că trebuie să se prezinte de urgență la spital", a declarat, pentru "Cuget Liber", șeful UPU, dr. Rodica Tudoran. 


Din păcate, sunt de câteva ori mai multe prezentări decât internări, ceea ce înseamnă că Serviciul de Urgență este abuzat de pacienți, în sensul că, pentru orice lucru, cât de mic ar fi acela, lumea s-a obișnuit să se prezinte aici. În acest fel, urgențele reale pot fi întârziate din cauza acestor prezentări, cazuri care s-ar putea trata foarte bine și la medicul de familie sau în policlinici. La rândul lor, medicii din Urgență susțin că triajul pacienților se face în funcție de gravitatea cazurilor și că oamenii trebuie să înțeleagă acest lucru.

Ambulanța, solicitată pentru persoanele băute și agresive 


Partea proastă este că, uneori, medicii pierd timp prețios cu cazuri ciudate sau care nu reprezintă urgență. Spre exemplu, un constănțean s-a prezentat de Crăciun în Urgență, pentru că, în urmă cu câteva zile, s-a speriat de… porc. 


"Individul nu avea nicio problemă medicală. Când a ajuns la noi, ne-a spus că fusese la niște prieteni și s-a speriat foarte tare pentru că le-a făcut pagubă acestora, el fiind pus să păzească godacul și animalul a fugit", a explicat medicul. 


Un alt caz care i-a amuzat pe toți angajații UPU este al unui bărbat, în vârstă de aproximativ 40 de ani, aflat într-o avansată stare de ebrietate, care nu știa nici măcar în ce an s-a născut, dar de supărare că a fost deranjat de cadrele medicale, vroia să le facă acestora o reclamație scrisă, doar că nici asta nu a reușit să facă. 


La nivelul Serviciului de Ambulanță Județean, numărul pacienților a crescut de la circa 280 la 370 de solicitări pe 24 de ore. Și aici, întregul efectiv s-a aflat la datorie pentru a asigura asistența medicală de urgență. 


"Am fost solicitați exact ca în mijlocul lunii iulie, când aveam turiști pe litoral. Au predominat cazurile de abuz alimentar și alcool, iar o parte dintre acești bețivi au fost găsiți în plin conflict și atunci când mergeam noi să-i ridicăm. Pe lângă aceștia, am înregistrat multe cazuri de persoane cu febră, frisoane, din cauza afecțiunilor respiratorii de sezon, dar și alte boli", a precizat directorul medical al SAJ, dr. Ionuț Cealera.


Comentează știrea

constantean
28 decembrie 2016
Praf in ochi

Mai bine vorbiti cum trebuie asteptat rezultatul la CT (5 ore), analizele de sange (mai mult de 4 ore), vizita cardiologului (mai mult de 3 ore), o ora pt a i se pune o perfuzie... Total 18 ore, timp in care nimeni nu a intrebat bolnavul daca si-a luat medicatia permanenta, nu a fost monitorizat si a ocupat mai mult degeaba un pat in urgenta. Si erau mai multi pacienti in aceeasi situatie, tinuti in asteptare in urgenta!

nn
28 decembrie 2016
ore

de ce nu faceti o investifgatie sa vedeti cat asteapta un pacient la urgenta intr-o zi normala ... cca 10 ore...sa faceti niste calcule sa vedeti cam cat de repede il vede un specialist pe pacient...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1569 secunde