Vai de capul lor! Constănțenii încă mai acceptă să muncească "la negru"

488
1
Vai de capul lor! Constănțenii încă mai acceptă să muncească

Articole de la același autor

Dovadă sunt zecile de amenzi, sancțiuni, dar și dosarele penale întocmite de reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța, care susțin că, deși sunt aspru sancționați, mulți dintre angajatorii constănțeni folosesc nestingheriți această "practică".

Patroni din turism, alimentație publică sau pază și protecție sunt amendați, în fiecare vară, de reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă, pentru că nu întocmesc formele legale de angajare pentru cei care le muncesc în cadrul firmelor.

Nici luna aceasta nu a făcut excepție, astfel că au fost efectuate peste 200 de astfel de controale.

"În prima jumătate a acestei luni, au fost efectuate, din punct de vedere al relațiilor de muncă, al Codului Muncii, 211 controale și au fost aplicate 43 de sancțiuni, dintre care 34 de amenzi în valoare de 325.500 de lei. Au fost depistate 91 de persoane fără forme legale de angajare, iar pentru trei angajatori, cu un număr total de 67 de persoane fără contracte de muncă, au fost înaintate dosare penale către Judecătoria Constanța. La unul dintre cei trei angajați, au fost depistate 46 de persoane fără forme legale de muncă, domeniul de activitate fiind de pază și protecție.

S-au dispus 301 măsuri de reme-diere a neconformităților, iar în ceea ce privește neregulile, au fost depis-tate următoarele deficiențe: firmele nu au ținut evidența reală a orelor de lucru, nu s-au plătit și nu s-au ținut în mod corespunzător orele suplimentare, nu s-a acordat, conform legii, repaosul suplimentar, nu au fost transmise sau nu au fost transmise corespunzător datele în REVISAL, angajaților nu le-a fost înmânat contractul individual de muncă anterior începerii activității", a precizat, pentru "Cuget Liber", Florina Vișan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Cum pot afla angajații dacă muncesc legal

Pentru angajații care au dubii asupra contractului de muncă, inspectorii de muncă le recomandă să solicite fie angajatorului, fie Inspectoratului Teritorial de Muncă, o copie a paginilor din registrul electronic, care cuprind înscrierile referitoare la angajat. În mod legal, acordul angajatului este necesar pentru prelungirea oricărui contract sau încheierea unui nou contract de muncă.

"Fișa electronică poate fi cerută angajatorului, care are obligația de a o arăta angajatului, dar se poate elibera și din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă, direct de la ghișeu, doar în baza actului de identitate al angajatului. Singura condiție este ca angajatul să se prezinte personal la sediul instituției, pentru că aceste date sunt confidențiale", a completat purtătorul de cuvânt al instituției.

Linie gratuită pentru sesizări

Dacă vreți să sesizați Inspecția Muncii, o puteți face personal, la se-diul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța, str. Decebal nr. 13 C, tel. 0241.481.309, 0241.691.254. Acolo va trebui să completați o cerere, în care să dați datele firmei și locația unde se prestează muncă la negru. De asemenea, puteți apela linia gratuită pentru sesizări privind munca fără forme legale, 0800.86.86.22. Numărul de telefon este accesibil de luni până vineri, între orele 8,30 și 16,30, din rețele de telefonie fixă. Apelanții trebuie să precizeze denumirea societății unde sunt muncitori la negru, localitatea, sediul social sau măcar locul unde își desfășoară activitatea persoanele fără forme legale de angajare. 

Comentează știrea

Cetatean
19 iunie 2015
Vai de capul vostru

Vai de capul vostru de jurnalisti analfabeti !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4653 secunde