Plajele de pe litoral, invadate de alge. Turiștii, ținuți captivi la mal

885
1
Plajele de pe litoral, invadate de alge. Turiștii, ținuți captivi la mal - plajeledepelitoral1-1434382690.jpg

Articole de la același autor

Din cauza temperaturilor ridicate din ultimele zile, litoralul a fost invadat de tone de alge. Echipele Administrației Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral muncesc în fiecare noapte în aproape toate stațiunile pentru a strânge plantele de pe plaje. Reprezentanții instituției spun că acest fenomen este obișnuit pentru această perioadă, dat fiind faptul că temperatura apei mării a crescut brusc.

Încă de săptămâna trecută, echipele ABADL, administratorul plajelor neînchiriate, adună tone de alge de pe malul mării.

Plantele sunt strânse noaptea, astfel încât să nu îi deranjeze în timpul zilei pe turiști. Din fericire, deocamdată, nu au mai apărut situații ca în anii trecuți, când din cauza plantelor putrezite, aerul era irespirabil, la mal.

"S-a acționat în stațiunile Mamaia Nord, Eforie Sud, Costinești, Olimp, Neptun și Jupiter pentru îndepărtarea algelor de pe mal. Echipele lucrează noaptea pentru a nu intra cu utilajele pe timpul zilei, având în vedere că sunt deja turiști. Există acțiuni permanente de colectare a plantelor pentru că acest fenomen apare de fiecare dată când temperatura aerului și a apei cresc brusc. De precizat este faptul că în momentul de față ne confruntăm cu o prezență peste limitele normale a algelor, la malul Mării Negre", a precizat Marieta Iorga, purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

Ce obligații au operatorii de plaje

Potrivit reprezentantului ABADL, operatorii care au închiriate plajele de pe litoral trebuie să se ocupe de ecologizarea plajelor, însă nu au responsabilitatea de a aduna algele, neavând utilaje sau echipament adecvat.

"Operatorii de plaje nu au ca sarcină decât ecologizarea plajelor, de colectarea algelor ne ocupăm noi. Pe de altă parte, aceștia trebuie să anunțe instituția ABDL ori de câte ori este nevoie de intervenții în acest sens, pe plajele pe care le au în custodie, pentru confortul turiștilor", a completat purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

De ce se formează algele la mal

Cunoscut de specialiști sub denumirea de eutrofizare, acest fenomen este specific verii, când la temperaturi ridicate cresc și concentrațiile de nutrienți din apă. Procesul de eutrofizare este cauzat de cantitățile mari de substanțe nutritive prezente în apă, care în asociere cu diferiți poluanți, au un efect negativ, de reducere a biodiversității.

Unul din primele semne ale prezenței unei cantități mari de nutrienți este dezvoltarea abundentă a algelor, fenomen cunoscut sub denumirea de "înflorire algală". Înflorirea algală și dezvoltarea plantelor acvatice determină, însă, reducerea transparenței apei și a oxigenului, cu impact negativ asupra faunei.

Comentează știrea

cata
17 iunie 2015
Cautam colaboratori seriosi

Acest program iti aduce bani! Noutate absoluta pentru toti cei care vor sa castige bani in timpul liber! Vino si convinge-te! Totul este absolut serios si de incredere! Vei vedea imediat ca ai facut alegerea cea mai buna! Lucrezi part-time, acasa, si castigi bani! Te astept sa ceri acum detalii mai multe la adresa de email:[email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6068 secunde