Variola maimuței ar putea deveni endemică în Europa dacă se răspândește la animalele de companie

184
Variola maimuței ar putea deveni endemică în Europa dacă se răspândește la animalele de companie - maimuta1-1653415013.jpg
Variola maimuță s-ar putea răspândi la animalele de companie și la animalele sălbatice și atunci ar putea deveni endemică în Europa, au avertizat ieri oficialii din domeniul sănătății, potrivit Antena3.ro


Experții de pe continent au tras un semnal de alarmă, deoarece cazurile din Marea Britanie aproape s-au triplat în trei zile.

Alte 37 de cazuri au fost confirmate pe lângă cele 20 deja identificate, ducând totalul la 57.

Până ieri, au fost confirmate 67 de cazuri de variola a maimuței în nouă țări europene, inclusiv Spania, Italia, Germania, Suedia și Franța, și cel puțin 42 de cazuri suspecte.


O evaluare rapidă a riscurilor publicată de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a spus că rozătoarele de companie, cum ar fi șobolanii și șoarecii, ar trebui, în mod ideal, să fie izolate în „facilități monitorizate” dacă aparțin unor contacte apropiate cu persoane infectate.

În Africa, unde variola maimuțelor este endemică, virusul este adesea întâlnit la rozătoare.

ECDC a spus că rozătoarele și veverițele ar putea fi „gazde potrivite” și o cale de răspândire de la oameni, la animalele de companie.

Raportul afirmă: „În prezent, se știe puține despre caracterul adecvat al speciilor de animale peri-domestice (de mamifere) europene pentru a servi ca gazdă pentru virusul variolei maimuțelor.


Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3044 secunde