Vectra, o nouă țeapă pentru constănțeni

4837
1
Vectra, o nouă țeapă pentru constănțeni - 7c1d29f0df3a9eba77951cd8222b08a0.jpg
Aproximativ 100 de constănțeni au pus bazele Asociației Păgubiților Vectra Constanța și pregătesc măsuri ample de protest, prin care vor cere să le fie respectate drepturile. Ei au achitat integral, încă din 2007, contravaloarea apartamentelor din cartierul rezidențial pe care grupul Vectra s-a angajat să-l ridice în zona Energia - Baba Novac. Între timp însă, lucrările de construcție au fost abandonate, iar oamenii au rămas și fără bani, și fără apartamente.

Promisiunile imobiliare pe care grupul Vectra le făcea în urmă cu doi ani i-au încântat pe mulți constănțeni: locuințe cuprinse între 30 și 60 metri pătrați, situate în vile noi, ridicate într-un cartier rezidențial amplasat în zona Energia - Baba Novac, la un preț avantajos de 600 euro/metru pătrat. Constănțenii au plătit, în consecință, între 25.000 și 50.000 de euro, în funcție de suprafața locuinței.
"Era foarte ieftin. Pentru un apartament mi-au cerut 47.000 de euro, în condițiile în care, la acea dată, prețurile săreau de 70.000 de euro. Una dintre condiții era însă ca banii să fie plătiți integral, în cel mai scurt timp. Așa că le-am achitat în totalitate valoarea apartamentului", ne-a spus unul dintre cumpărători. Astfel au procedat 100 de constănțeni, o parte dintre ei cu funcții respectabile, pentru a intra în posesia unor apartamente în vile cu nume sonore, precum Alexia, Roma sau Milano.

Ar fi trebuit să primească apartamentele în 2008
Lucrările de construcție la imobilele din cartierul rezidențial aveau date de finalizare între mai și decembrie 2008. De exemplu, vila Alexia, în care sunt 30 de apartamente, trebuia să fie terminată la începutul lui 2009, în vreme ce vila Roma trebuia predată proprietarilor în decembrie 2008. Dar și în prezent zona este un șantier. Și, spre disperarea cumpărătorilor, unul pe care nu se lucrează. Ba mai mult, în februarie 2009, reprezentanții Vectra au depus la instanță documente prin care au cerut deschiderea procedurii de intrare în faliment. Solicitarea a fost aprobată în martie 2009. Cât despre apartamentele aflate în construcție, nici un cuvințel. "Blocurile au rămas în diverse stadii de construcție. În unele, se mai vede câte un paznic, în altele câte doi - trei muncitori. Sunt blocuri care sunt la stadiul de groapă, la unele a fost turnată fundația, iar altele sunt la finisajele exterioare. Dar cele ridicate sunt prost construite", ne-a spus Marian Sofronie, un proprietar care încă așteaptă să intre în posesia locuinței.
O altă problemă semnalată de cumpărători este lipsa racordării la utilități. Unii dintre ei și-au exprimat intenția de a lua în primire apartamentele în starea în care sunt în prezent, fiind dispuși să mai investească 5.000 - 6.000 de euro pentru a realiza și finisajele interioare. Dar nu o pot face pentru că imobilele nu sunt racordate la apă, energie electrică și gaz.

Vectra a promis un centru de informare
De la începutul anului, oamenii au tot încercat, în repetate rânduri, să obțină informații de la reprezentanții firmei cu privire la lucrările de construcție. Chiar dacă le vor primi cu întârziere, constănțenii își vor locuințele. Invariabil, răspunsurile le-au fost refuzate. "Nu ne-au spus nimic până acum, ne-au tot amânat. Ultimul răspuns din partea lor a fost că vor realiza un centru de informare și că vom afla din presă despre locația unde va fi amplasat", au mai spus păgubiții. Inițial, centrul de informare de unde clienții ar fi urmat să obțină date despre stadiul lucrărilor de construcție ar fi trebuit deschis până pe 19 august. În prezent, nu se mai știe nimic despre el. De altfel, firma Vectra Construct a desființat și punctul de lucru pe care îl avea pe B-dul. Tomis, iar angajații au început să depună plângeri la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanța că nu și-au primit salariile.
În schimb, clienții grupului Vectra au primit înștiințări de la lichidatorii judiciari, SC Global Insolvency SPRL și Cantor SPRL, cum că înscrierile pentru participarea la masa credală trebuiau depuse până pe 3 august. "Am primit înștiințările cu doar câteva zile înainte de termenul limită", reclamă oamenii.

Păgubiții vor mărșălui pe stradă pentru a-și primi locuințele
Clienții Vectra sunt deciși să li se facă dreptate. Drept pentru care au făcut toate demersurile pentru constituirea Asociației Păgubiților Vectra Constanța, care a luat ființă pe 7 august.
Conform statutului asociației, aceasta "are ca scop principal reprezentarea intereselor și apărarea drepturilor tuturor membrilor fondatori ori asociați care au încheiat raporturi contractuale cu grupul de firme Vectra Construct SRL, Vectra Imobiliare SRL, Vectra Betoane și Agregate SRL, City Invest SRL ori cu alte persoane fizice, având ca obiect construirea și predarea de imobile-locuințe".
"Sunt 53 de fondatori, iar în total, 100 de membri. Până acum ne-am tot adunat, în fiecare duminică, pe șantier, pentru a vedea care mai este stadiul lucrărilor. Acum trecem la acțiuni", ne-a spus Marian Sofronie, președintele asociației. O primă măsură este planificarea unui miting, prin care se va cere implicarea autorităților și sprijinul politicienilor pentru rezolvarea situației. "Nu ne este frică, pentru că sunt bani munciți, bani pe care unii dintre noi i-au împrumutat de la bănci, de la prieteni și nu-i vom lăsa să și-i însușească pe nedrept", a precizat Marian Sofronie. De asemenea, reprezentanții asociației vor depune plângeri la Parchet, Poliție (în prezent există plângeri depuse, individual, de păgubiți) și la Garda Financiară. "Vom cere să se verifice și în firme, ce s-a întâmplat cu banii dați de noi. Vom stabili, de asemenea, legăturile de cauzalitate între toate firmele lor și cele nou înființate", a adăugat Marian Sofronie. Pe 4 septembrie, reprezentanții asociației vor participa la masa credală.
Am încercat să luăm legătura și cu reprezentanții Vectra, la numărul de telefon afișat pe panourile montate pe șantierul din cartierul Energia, 0241/673.340, număr pe care, de altfel, îl aveau la dispoziție și clienții păgubiți. Nu a răspuns însă nimeni, poate și pentru că ieri a fost duminică.

Comentează știrea

STEFAN IOAN
27 noiembrie 2012
PAGUBITI

ADMINISTRATORUL SPECIAL AL SC STEAUA DE MARE EFORIE NORD informeaza cei 360 creditori si 2063 actionari descoperirea vanzarii frauduloase prin incalcarea flagranta a legii a celor 3 hoteluri(din care numai doua erau ipotecate de BCR(SUPORT COLECT SRL),RESPECTIV A INTREGII AVERI A SOCIETATII LA UN PRET DERIZORIU DE 2,5 MILIOANE euro(evaluarea la standarde internationale a stabilit valoarea de 23,6 milioane EURO),astfel incat creditorii sunt pagubiti cu intreaga suma inscrisa in tabelul de creante,iar actionarii cu suma de 750 EURO/CUPON PRIVATIZARE( 18,7 euro/actiune). Au fost sesizate organele parchetului - Dosar 130/P/2011 al DNA CONSTANTA. PENTRU RECUPERAREA PAGUBEI,CREDITORII SUNT INVITATI SA SE CONSTITUIE PARTE CIVILA CU SUMA INSCRISA IN TABELUL DE CREANTE IAR ACTIONARII CU SUMA DE 750 EURO/CUPON(18,7 EURO/ACTIUNE). Cererile catre DNA CONSTANTA pot fi depuse si prin corespondenta prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Relatii la tel.0728.504.896. Va asiguram de sprijin gratuit.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.26 secunde