Vești bune! Autoritățile europene se implică în cazurile creditelor în franci elvețieni

196
Vești bune! Autoritățile europene se implică  în cazurile creditelor în franci elvețieni - vestibunecreditefranci-1465738071.jpg
Creditele pe care românii le-au făcut în franci elvețieni au intrat în atenția autorităților europene. Săptămâna trecută, la sediul Consiliului Economic și Social European (CESE) din Bruxelles, a avut loc dezbaterea "Probleme financiare și de mediu

și consumatorii din Uniunea Europeană". Una dintre temele discutate a făcut referire și la creditele în franci elvețieni.

Asociația Pro Consumatori a participat la acest eveniment, la panelul dedicat garanțiilor ipotecare și conversiei contractelor de împrumut în monede străine. Scopul dezbaterii a fost acela de a prezenta problemele datornicilor în franci elvețieni și alte monede exotice, acordate populației, ca sursă a supraîndatorării și posibilele soluții de îmbunătățire a situației debitorilor.

În apărarea consumatorilor

Mesajul transmis în cadrul dezbaterii a fost acela că este imperios necesar ca instituțiile europene să se angajeze în apărarea și protejarea consumatorilor supraîndatorați și să găsească soluții mai bune pentru a ajuta în ușurarea poverii financiare pentru aproape două milioane de persoane afectate de creditele în monede exotice din cadrul întregii Uniuni, din care mii de persoane au fost lăsate într-o situație extrem de precară.

Soluțiile care stau la îndemâna debitorilor din aceste state sunt dintre cele mai variate, de la cele individuale, de genul conversiilor și rescadențării creditelor, dar care nu sunt posibile în toate situațiile din cauza incapacității financiare de a face față traiului zilnic a multor împrumutați, la declararea falimentului personal, în țările în care este valabilă această procedură legală, cedarea garanției ipotecare către creditor și liberarea de datorie, o procedură nouă, în cazul României, la soluții administrative de înghețare a cursului (cazul Croației, Ungariei și, parțial, al Poloniei), până la confruntarea în instanță între client și instituția financiară creditoare.

Însă, având în vedere faptul că instanța de judecată poate însemna un drum lung, dificil și cu rezultate pozitive incerte în favoarea consumatorilor, unul dintre mesajele dezbaterii de la Bruxelles a fost acela că "dacă suntem astăzi aici, este tocmai pentru că noi credem că instanțele nu sunt suficiente. Avem nevoie de o soluție mai bună, iar această soluție trebuie să fie una administrativă, de legiferare, luată la nivel instituțional și anume protejarea debitorilor de riscul valutar prin înghețarea cursului monedei de împrumut la cel de la data contractării creditului".

Creditele în valute exotice, interzise

Întâlnirea de la Bruxelles a marcat începutul unei serii de negocieri și reuniuni, implicând Comitetul Economic Social European, care nu vor înceta până când nu vor duce la crearea unui sistem financiar etic în relația cu consumatorii, caracterizat printr-o cultură bancară echitabilă și transparentă și în care utilizatorii de servicii financiar-bancare sunt protejați de produsele purtătoare de riscuri financiare vândute de bănci, mergând chiar până la interdicția de a pune pe piață astfel de produse, precum și creditele în valutele exotice.

"Problema supraîndatorării nu este una care poate fi tratată cu ușurință nici de autorități, nici de bănci, întrucât afectează în mod profund consumatorii aflați în această situație. Soluțiile găsite până acum, dacă ne gândim la legea insolvenței persoanelor fizice sau legea dării în plată, nu sunt suficiente pentru eliminarea supraîndatorării, motiv pentru care o implicare a autorităților europene poate fi benefică, dacă nu se ține seama de urgența situației și dacă nu rămâne doar la stadiul unor discuții sterile", a declarat președintele Asociației Pro Consumatori, conf. univ. dr. Costel Stanciu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5794 secunde