Vom dormi mai puțin. România trece la ora de vară

897
Vom dormi mai puțin. România trece la ora de vară - fond-ora-de-vara-1711740011.jpg

Articole de la același autor

Românii sunt pe punctul de a face o schimbare mică, dar semnificativă în rutina lor zilnică, trecerea la ora de vară. Aceasta va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, când ceasurile vor fi date înainte cu o oră, de la 03:00 la 04:00.

Această modificare este aplicată în multe țări din întreaga lume și are ca scop principal economisirea de energie prin utilizarea mai eficientă a luminii în timpul zilei. Cu toate acestea, trecerea la ora de vară poate avea și unele efecte asupra sănătății și bunăstării oamenilor. Pentru unii, acest lucru poate duce la tulburări de somn și oboseală temporară, cunoscută sub numele de sindromul schimbării de fus orar.

Mulți oameni se plâng că, odată cu schimbarea orei, se adaptează greu și se simt obosiți. Medicul Vlad Ciurea a explicat la Antena 3 ce se întâmplă cu creierul uman atunci când se schimbă ora: „Noi în creierul nostru avem un ceas biologic. Nu depinde de noi. Poate a venit de sus. Acesta are un anumit ritm care se numește ritm circadian. Dacă razele de soare vin cu o oră mai devreme în România trebuie și noi să ne adaptăm. Adaptarea este foarte simplă, ne trezim cu o oră mai devreme. Putem funcționa bine, în activitate perfectă, cu o oră mai devreme. Noi trebuie să folosim raza de lumină ca să pornim”, a spus doctorul Ciurea.

Acum câțiva ani, țărilor din Uniunea Europeană li s-a cerut să aleagă între ora de vară și ora de iarnă, astfel încât oamenii să nu mai fie afectați de aceste schimbări. Atunci autoritățile din România au stabilit ca țara noastră să rămână la ora de iarnă pe parcursul întregului an, însă acest proces a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19 pe termen nedeterminat.

Potrivit legislației Uniunii Europene, se trece la ora de vară în ultima duminică a lunii martie și revine la ora inițială în ultima duminică a lunii octombrie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2855 secunde