Dr. Vlad Ciurea: "În pandemie s-au degradat foarte multe creiere"

2418

Articole de la același autor

În săptămâna pe care tocmai am încheiat-o, constănțenii au avut dubla șansă de a sta față-n față cu două somități ale momentului, doi neurologi de notorietate, care au ales să treacă de ușa cabinetului sau a catedrei în fața publicului și să ofere excepționale lecții de viață, spiritualitate și sănătate mintală.

Ambii medici, octogenari, de o vivacitate exemplară - Constantin Dulcan (84 ani) și Vlad Alexandru Ciurea (82 ani) - au împărtășit din vasta experiență, fiecare în propriu-i stil. Dacă la prima întâlnire, cu profesorul Dulcan, am asistat la conferința unui erudit, în schimb, dialogul dintre jurnalistul Mihai Morar și neurochirurgul Vlad Ciurea a prilejuit celor prezenți în sala Teatrului „Oleg Danovski” două ore matinale excepționale, care au determinat publicul să plece cu un zâmbet larg. Ambele întâlniri au avut ca numitor comun nevoia de a hrăni mintea cu gânduri bune.



Numeroasele subiecte aduse în discuție ca urmare a dialogului ghidat de jurnalistul Mihai Morar l-au făcut pe oaspetele Vlad Ciurea să treacă foarte ușor, chiar în stil șugubăț, de la sugestii pentru stil de viață la experiențe personale.

Încercăm, în rândurile următoare, să vă relatăm câteva dintre ideile aduse în discuție și care au debutat - cum altfel? – de la adicția de televizor. „Inducerea ideii în cap este foarte ușoară. Pseudo-revoluția a fost o manipulare. Acum toată lumea stă pe televizor. Deschideți televizoarele la ora aceasta. Cutremure, cutremure, cutremure, ceea ce duce la panică din ce în ce mai mare, atacuri de frică, unde ajungem? Se urmărește ceva? Să ascundem un adevăr? Toate celelalte merg spre spălarea pe creier, pentru că este foarte ușor. Creierul uman, din nefericire, este foarte credul și, mă scuzați, toți românii au o adicție de televizor. Întotdeauna ce se spune acolo este perfect. E bine ca în afară de televizor să folosim cunoștințele noastre și rațiunea. Fă un pas în spate, stai pe malul mării și vezi ce spune rațiunea, pentru a nu fi dus încontinuu pe o idee greșită”, a fost sfatul dr. Ciurea.



Întrebat dacă nu cumva chiar părinții își spală copiii pe creier, neurochirurgul a afirmat că se întâmplă fără să vrem. „Copilul are deschis creierul precum soarele la țărmul mării. Creierul lor este perfect și de aceea trebuie lăsat. Dar noi îi spunem în permanență «nu te duce acolo, nu mânca aia, spală-te pe dinți, spală-te pe mână, nu arunca»… Noi încercăm să-l coordonăm pe copil și astfel îl punem în niște linii, ca niște șine. Dar noi îi vrem binele. De multe ori le facem rău dorindu-le binele și-l încorsetăm pe copil. Nu trebuie să folosim cu ei cuvinte dure, apăsătoare. Știți că de 10 ani nu mai înjur? Mi-a fost foarte greu, foarte greu. Pentru că este ca un bumerang: l-ai trimis și te lovește pe tine fix în creier, într-un punct care crește și crește. Trebuie să facem un exercițiu, așa încât copilul să audă numai cuvinte frumoase”.

Plecând de la descoperirea că omul folosește doar 10% din capacitatea creierului, Mihai Morar l-a întrebat ce s-ar întâmpla dacă omul și-ar folosi creierul 100%.

„Creierul nu doare, el țipă, iar țipătul creierului este epilepsia. Nu vă speriați de acest cuvânt, este ca și un cutremur în creier. Dar trebuie să știți că există preluări. O parte funcționează, o parte se odihnește, mă refer la partea superioară… și informația se preia. Sunt anumite zone care funcționează și în somn. Nu trebuie să uităm că funcția creează organul. Ca să-l folosim nu trebuie să apelăm la fratele Google sau la telefon. S-a dovedit că cea mai bună memorie o au taximetriștii londonezi, asupra persoanelor cunoscute. S-a constatat că zona de memorie, hipocampul, este foarte dezvoltată la ei. Atunci noi, cu cât citim mai mult, cu cât vorbim mai mult, cu cât mergem mai des la teatru, aceste rotițe se mișcă și ne aduc aminte de ceea ce-i frumos”.

A fost pusă în discuție și utilitatea acestui nou instrument ChatGBP. „E bine să le avem la îndemână, pentru că sunt momente în care te afli într-o zonă în care nu poți comunica, dar în același timp trebuie să îți dezvolți mintea, creierul, cunoștințele”.

Probabil direct interesat de subiect, având în vedere că fiica sa cea mică (Roua) are 3 ani și jumătate, Mihai Morar l-a întrebat pe dr. Ciurea până la ce vârstă poate fi influențat creierul copilului. Șugubăț, medicul a răspuns 80 de ani. „Primii 2-3 ani. Nu ați văzut fetițele acestea cât sunt de precoce. Imediat imită orice dans, repetă, cântă. Băieții sunt mai încetișori, dar tot repetă și ei. Limbile străine tot atunci se dezvoltă”.

Întrebat ce fel de antrenament neuronal ar trebui să efectuăm pentru a fi pregătiți pentru provocările viitorului, medicul a răspuns: „Sunt foarte multe elemente de antrenament neuronal. Încontinuu citiți, vă rog. Orice! Treceți prin gândirea dvs., lucrați. E bine să aveți notițe, pentru că atunci se memorizează mai bine. Să vă spun un secret, dar nu-l mai spuneți la nimeni. Românii sunt foarte deștepți și au un IQ foarte dezvoltat”.



Și care-i atunci problema noastră? „Sunt mai multe, dar dacă vi le spun mă arestează! Cred că există o masă foarte inteligentă, dar care nu este implicată în conducerea țării. Câți oameni cu doctorat real sunt în conducerea țării? Carol al II-lea, atunci când s-a schimbat guvernul, i-a atenționat să nu uite să pună la Educație ministru pe Spiru Haret, iar la Externe să fie un domn care a absolvit Sorbona, să știe franceza la perfecție. Care personalitate, la ora actuală, super-intelectuală se implică, pentru că imediat o să-i găsească o hibă”.

De asemenea, reputatul medic neurochirurg a insistat pe necesitatea relaționării. „Nu poți să desparți creierul de restul organismului. Există chimism interuman. Sunt persoane cu o energie pozitivă cu care îmi place să mă întâlnesc. În pandemie s-au degradat foarte multe creiere. Dădeai drumul la televizor - numai știri de apăsare, te duceai în altă lume, vedeai persoane căzând pe stradă. Eu am realizat imediat că este o manipulare la nivel mondial”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4852 secunde