147 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, celebrați printr-un vernisaj la Muzeul "Ion Jalea"

27431
147 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, celebrați printr-un vernisaj la Muzeul

Articole de la același autor

„Semn. Simbol. Semnificație” este titlul expoziției de grafică aparținând artistei Anca Pașa Deaconu, ce urmează a fi vernisată duminică, 19 februarie (ora 17), dată la care se împlinesc 147 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși. Evenimentul organizat de Muzeul de Artă Constanța aduce un omagiu celui mai celebru sculptor român și este găzduit de Muzeul „Ion Jalea” din Constanţa.

O primă versiune a acestei expoziții a fost deschisă, în decembrie 2022, la Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, oraș ales în mod simbolic, pentru ansamblul monumental creat acolo de Brâncuși, în anii 1937–1938, și care este alcătuit din Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor, Masa Tăcerii și Coloana Infinitului.

Îmbogățită cu noi lucrări ale artistei, expoziția este acum itinerată la Muzeul „Ion Jalea”, aflat în subordinea Muzeului de Artă Constanța. După cum afirma organizatorul, această alegere este una semnificativă, din mai multe motive: originea dobrogeană a artistei, care a urmat studii de licență la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța, la începutul anilor 2000, pe când atelierele studenților erau găzduite chiar în Muzeul „Ion Jalea”; dorința de a revitaliza un spațiu muzeal de excepție, creând un dialog vizual insolit între sculpturile artistului Ion Jalea din expunerea permanentă și propriile lucrări de grafică din această expoziție temporară, așadar un dialog între arta modernă și cea contemporană, ce are la bază contrastul deschis-închis (luminile și umbrele sculpturilor care păstrează monocromia pietrei, respectiv albul și negrul din lucrările de grafică) și, nu în ultimul rând, actuala expoziție continuă o serie de evenimente pe care artista le-a organizat ca parte a cercetării sale doctorale la Universitatea de Arte București, precum proiectul „Față în față” de la Muzeul de Artă Constanța (august 2022), în care a combinat cu rafinament și inteligență vizuală diverse medii de expresie (pictură, obiect, colaj, instalație, fotografie, video, performance).


Despre expoziția artistei Anca Pașa Deaconu, directorul Muzeului de Artă constănțean, Lelia Pîrvan-Rus, a declarat: „Expoziția Ancăi Pașa Deaconu, curatoriată de Eduard Andrei și Zuzu Caratănase, se înscrie nu numai în ideea unei binemeritate celebrări a sculptorului Constantin Brâncuși, ci își propune și apropierea publicului constănțean de Muzeul „Ion Jalea», unul din puținele muzee din țara noastră dedicate exclusiv sculpturii. În luna august a anului 2022 am început un proiect intitulat „Redescoperirea patrimoniului artistic local”, care a constat într-un voiaj imaginar prin secțiile Muzeului de Artă Constanța: Muzeul «Ion Jalea» și Muzeul din Topalu, menit să dezvăluie publicului, rând pe rând, lucrări din patrimoniul celor două muzee. Acest proiect își propune să apropie vizitatorii de artiști și de colecțiile muzeale, publicul beneficiind astfel de un bagaj informațional lărgit și prețios. Îi felicit pe cei trei artiști pentru ideea expoziției și invit constănțenii care nu au vizitat încă muzeul până acum să îl descopere cu acest frumos prilej!”.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul „Ion Jalea”, începând cu data de 19 februarie 2023.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.103 secunde