Video 25 martie - Ziua Poliţiei Române. "Rolul nostru este mereu același. Să fim aproape de oameni, să îi ascultăm, să acționăm"

10538
7
25 martie - Ziua Poliţiei Române.
Ziua Poliţiei Române este sărbătorită la 25 martie, zi în care este prăznuită sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri, al cărei simbol se afla pe primul steag al Marii Agii, preluat ulterior şi pe actualul drapel al Poliţiei Române, după cum se arată pe site-ul oficial al Poliţiei Române, www.politiaromana.ro.



''Primele atestări privind Poliţia Română datează din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazul (crearea instituţiei agiei), continuă cu domnia lui Mihai Sutzu (organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate şi reglementarea portului armelor), iar din 1806, organele de pază şi ordine din Capitală primesc denumirea generică de POLIŢIE'', indică site-ul menţionat.

Agia era instituţia care avea atribuţii poliţieneşti în cele două Principate Române, până la Revoluţia din 1848, şi funcţiona în capitalele Bucureşti şi Iaşi, la conducerea ei aflându-se un agă, cuvânt de origine turcească care, potrivit "Dicţionarului Explicativ al Limbii Române", desemnează comandantul pedeştrilor însărcinaţi cu paza oraşului de reşedinţă, iar ulterior şeful agiei.

În prezent, organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române sunt legiferate de Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002, care stipulează, la art. 1, că ''Poliţia Română face parte din Ministerul Afacerilor Interne şi este instituţia specializată a statului, care exercită atribuţii privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii''. Ziua Poliţiei Române a fost instituită prin articolul 49 din prezenta lege.

"#PolițiaRomână a traversat etape dificile, cu transformări care au adus provocări noi, împliniri, dar și sacrificii.

Însă, dincolo de orice schimbare, am știut că rolul nostru este mereu același. Să fim aproape de oameni, să îi ascultăm, să acționăm cu aceeași menire: să înlăturăm pericole și să aducem siguranță!

La mulți ani, dragi colegi!", este mesajul Poliţiei Române.

Ca în fiecare an, şi în 2024 sunt organizate în ţară numeroase manifestări dedicate Zilei Poliţiei Române.




foto: Facebook Politia Română


Comentează știrea

Aura
25 martie

La mulți ani! Poliției Române, să ne apărați de toți cei răi...

cetatean
25 martie

La mulți ani Poliției Române si să apărați cu demnitate și onoare Haina si însemnele STATULUI ROMÂN

Plesu
25 martie

Politia trebuie sa nu fie politica,sa nu mai ignore pe cei mari fraud. ,profesionista ,nu cu neamuri ,stamosi ,aroganti

birica
25 martie

Au misiunea de a da amenzi cazuri mari pătrunjel și leustean

mariana
25 martie

O sa le urez ,,LA multi ani", cand o sa fie corecti.Cand nu o sa mai dea amenzi aiurea,cand nu vor mai agresa batrani, cand nu vor mai folosi metode militienesti, cand nu vor mai proteja mafiotii.

romeo
25 martie

La multi ani polițiștilor nu și militienilor

ana
25 martie

LA MULTI ANI!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4516 secunde