16 tricolori, la startul Campionatelor Mondiale de atletism de la Budapesta

319
16 tricolori, la startul Campionatelor Mondiale de atletism de la Budapesta - 1-1692348756.jpg

Articole de la același autor

Începând de sâmbătă, 19 august, şi până duminică, 27 august, la Budapesta, vor avea loc întrecerile celei de-a 19-a ediţii a Campionatelor Mondiale de atletism în aer liber rezervate seniorilor, a treia competiţie sportivă ca importanţă de pe întreg mapamondul, după Jocurile Olimpice şi Campionatul Mondial de fotbal.

La acest regal atletic, vor participa peste 2.100 de atleţi, din 202 ţări. Din cei 44 de campioni ai ediţiei precedente, Oregon 2022, 38 vor încerca să-şi apere titlul pe impresionantul Stadion Naţional de Atletism din capitala Ungariei. Arena, a cărei construcţie a durat trei ani şi a costat aproximativ 62 de milioane de euro, este amplasată pe malul Dunării şi are o capacitate de 40.000 de locuri.

România va fi prezentă la această sărbătoare a atletismului lumii cu 16 atleţi (nouă la feminin şi şapte la masculin): Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului), Claudia Bobocea (1.500 m, 800 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alina Rotaru Kottmann (săritura în lungime), Andrea Miklos (400 m), Andreea Taloş (triplusalt), Diana Ion (triplusalt), Ana Rodean (35 km marş) şi Mihaela Acatrinei (35 km marş), Gabriel Bitan (săritura în lungime), Alin Firfirică (aruncarea discului), Alexandru Novac (aruncarea suliţei), Rareş Toader (aruncarea greutăţii), Nicolae Soare (maraton), Narcis Mihăilă (35 km marş) şi Ilie Corneschi (maraton).

Din delegaţia tricoloră, o medalie se aşteaptă a fi adusă de Bianca Ghelber. Atleta de SCM Bacău-CSA Steaua Bucureşti, antrenată de Mihaela Melinte şi Mirela Ţermure, este campioană europeană en-titre la aruncarea ciocanului, titlu cucerit anul trecut, în timp ce, în 2023, a fost a doua la Jocurile Europene. Are cea mai bună performanţă din acest sezon - 73,89 m (22 iulie, Madrid), pentru ca recordul personal să măsoare 74,18 m, stabilit la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

Privirile vor aţintite şi asupra Alinei Rotaru Kottmann, de la CSA Steaua Bucureşti (antrenor Mihai Corucle). Absolventă de Master la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa, ea a reuşit, în urmă cu doar trei săptămâni, să-şi realizeze baremul olimpic la lungime, cu 6,96 m săriţi în Germania, la Inneringen, performanţă ce reprezintă şi un record personal.

Revenind la Mondialele ce încep în week-end, aşa cum s-a întâmplat la mai multe ediţii anterioare, cursa „regină” de maraton este un bun prilej de promovare a frumuseţilor turistice ale oraşului. De această dată, traseul porneşte din Piaţa Eroilor, continuând pe bulevardul Andrassy, pe lângă Opera Maghiară, Muzeul de Artă şi alte edificii înscrise în patrimoniul UNESCO, va traversa Dunărea pe Podul cu lanţuri, apoi, prin tunel, spre Castelul Buda. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3402 secunde