Președintele Federației Române de Karate-Do, Shihan Adrian Popescu-Săcele:

"Artele marțiale sunt un fenomen social la nivel mondial, printre care și în România"

267

Articole de la același autor

Sfârșitul săptămânii trecute a adus pe Litoral unul din cele mai reprezentative nume ale karatelor din România. Este vorba de Shihan Adrian Popescu-Săcele (8 Dan Karate), vicepreședinte al Uniunii Mondiale de Karate "Shotokan" (WSKU), președintele Federației Române de Karate-Do și Discipline Asociate, care a condus un stagiu național de Karate "Shotokan".

Pregătirile au avut loc la sala de sport a Palatului Copiilor Constanța, sub organizarea cluburilor sportive Tomis (antrenor, Valerian Mușat) și Marea Neagră (președinte, Florin Iordănoaia).

Popescu-Săcele este unul dintre cei mai titrați și recunoscuți maeștri de Karate din România, formator de școală, inițiator și antrenor a numeroase generații de practicanți.

- Shihan Adrian Popescu-Săcele, o prezență onorabilă la Constanța, invitat de cluburile CS Marea Neagră și CS Tomis Constanța.

- Sunt două cluburi cu tradiție. Mă bucur că sunt aici, întotdeauna vin cu drag. În afară de relația noastră profesională, sunt și în relație de amiciție cu acești doi oameni valoroși ai caracterului național (n.r. - Iordănoaia și Mușat).

- Ce urmăriți să realizați prin acest stagiu?

- Mă străduiesc să dau standardele naționale și internaționale privind Karate «Shotokan». Artele marțiale sunt un fenomen social la nivel mondial, printre care și în România. Cred că lumea a început să înțeleagă această disciplină deosebită care înseamnă Karate «Shotokan» și, desigur, sunt foarte multe curente. Există o confuzie în momentul de față chiar și la Ministerul Tineretului și Sportului, pentru că trebuie înțelese două aspecte foarte clar diferențiate. Este vorba de aspectul competițional și aspectul de arte marțiale Karate-Do, care înseamnă mult mai mult - un concept deja socio-educativ foarte important și foarte ieftin pentru educația pe care orice părinte are obligația să o dea generațiilor următoare. În acest sens, cred că noi putem face foarte multe aici.

- Cât de important este rolul jucat de educație în viața tinerilor sportivi?

- Un popor educat înseamnă un popor cu randament. Atâta timp cât avem un sistem bine închegat nu numai pe partea sportivă și competițională, dar și pe partea de Karate-Do, de educație, atunci și performanțele individuale ale tinerei generații vor fi deosebite. Cel puțin asta este concepția mea, este experiența mea de o viață, cu peste 40 de ani de activitate în acest domeniu.

- Ce va cuprinde stagiul de la Constanța?

- Elemente de Karate-Do, «Shotokan» tradițional, în sensul clasic și evolutiv, structuri tehnice fundamentale pentru Karate-Do. Domeniul este fascinant, presupune multă inteligență, multă pregătire și mult studiu. Pot să garantez toate elementele fundamentale pe care le predau. Sunt verificate atât la nivel național cât și în activitatea mea internațională prin zeci de stagii pe care le-am ținut începând din America, până în spațiul ex-sovietic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3933 secunde