Aurel Tătaru, "părintele" halterofililor de la CS Farul Constanța

418
Aurel Tătaru,

Articole de la același autor

Secția de haltere din cadrul CS Farul Constanța are foarte mulți sportivi dornici să facă performanță în viitorul apropiat. Antrenorul care se ocupă de acești halterofili este Aurel Tătaru, un fost mare sportiv al României, care a cucerit nenumărate medalii și a stabilit recorduri la această disciplină.

Aurel Tătaru încearcă să îi convingă pe elevii săi că performanță fără sacrificiu nu se poate și le este alături zi de zi pentru ca aceștia să nu o ia pe căi greșite. Având în vedere amânarea competițiilor din cauza pandemiei de coronavirus, Aurel Tătaru le-a stabilit sportivilor un program de pregătire fizică pe care îl efectuează acasă, în autoizolare.

"Este foarte greu. Ne-a dat peste cap toate planurile. Aveam în această perioadă Campionatul Național și apoi Campionatul European de juniori. Fiecare sportiv se antrenează acasă. Cei care beneficiază de o curte au un avantaj, pentru că au loc să se desfășoare și să practice antrenamentul. Cei care stau la apartament nu prea au ce să facă, decât flotări și să ridice greutăți.

Competițiile pentru care ne-am pregătit cred că vor avea loc în luna noiembrie a acestui an", a declarat, pentru "Cuget Liber", Aurel Tătaru.

S-a redus aria de selecție

Copiii sunt înscriși la haltere de către părinții lor, dar tot aceștia sunt cei care îi îndeamnă să renunțe apoi, pentru că, în viziunea unora dintre ei, școala este mai importantă, iar halterele nu aduc nicio satisfacție pe plan financiar. Aurel Tătaru spune că cel mai bun lucru pentru un copil este să îmbine educația cu sportul, pentru că o minte sănătoasă se dezvoltă într-un corp sănătos. Din păcate, nu toată lumea înțelege acest aspect.

"Copiii mai vin din când în când la haltere. Selecția funcționează mai greu, pentru că mergem în școli și selectăm copii, dar vin foarte puțini, stau două sau trei zile și pleacă. Acest lucru se întâmplă și din cauza părinților. Le cumpără tablete, telefoane, calculator și copiii sunt încântați. Nu ar trebui să facă acest lucru. Ar trebui să îi împingă de la spate și să îi trimită să facă sport. Mai vin sportivi, dar se aduc unul pe altul. Își aduc câte un prieten, câte o rudă și așa ne completăm lotul", a explicat Aurel Tătaru.

La CS Farul, sunt foarte mulți halterofili de perspectivă care au obținut deja performanțe importante la nivel de juniori. Aurel Tătaru are capacitatea de a-și da seama imediat dacă un copil care vine la haltere este făcut pentru această disciplină.



"Dacă văd un copil că vine 3-4 luni de zile și îl văd că îi place și trage tare la antrenamente, înseamnă că vrea să facă performanță. Nu oricine poate să practice acest sport. Forța nu poate fi dezvoltată de către oricine. Sportivii care ajung campioni se nasc cu acest lucru. Sunt sportivi care practică această disciplină de trei ani și vine unul și îi depășește într-un an. Îl avem pe Ionuț Tucă, a ieșit campion european în luna decembrie a anului trecut. Are 15 ani și ridică 170 de kilograme. Este un fenomen. Are două recorduri europene. Veți auzi de el.
Avem și fete, chiar dacă este un sport care pare predestinat bărbaților. Sunt fete care vin de plăcere și fac performanță. Avem o sportivă care avea 9 ani când s-a înscris și acum are 18 ani. Se numește Ștefania Morar. Și Ionuț Morar, fratele ei, vine și el la haltere. Are 15 ani", a adăugat Aurel Tătaru.

Recunoștință antrenorului Ion Filip

Aurel Tătaru își aduce aminte de momentul în care s-a apucat de haltere, de parcă acesta s-a petrecut ieri. Ca orice sportiv de mare performanță, are multe amintiri, plăcute și neplăcute, de pe vremea când se lupta pentru medalii.

"Eu m-am apucat de haltere la îndemnul unui vecin. M-a luat cu el și m-a întrebat dacă nu vreau să practic și eu. Am mers și m-am simțit în largul meu. Antrenorul meu, Ion Filip, m-a susținut și îi mulțumesc pe această cale. Datorită lui am ajuns cine am ajuns și grație lui am obținut toate rezultatele bune pe care le-am înregistrat. I-a plăcut de mine și la fiecare antrenament îmi dădea câte o ciocolată. Am multe amintiri de când eram sportiv. O amintire neplăcută o am din America, de la Campionatul Mondial de juniori. Am pierdut locul 3 din cauza greutății corporale. Sportivul de pe locul 3 a fost mai ușor decât mine cu 100 de grame și așa am terminat concursul pe locul 4. Am avut și amintiri plăcute. Am multe medalii de aur și am peste 40 de recorduri naționale. Eram junior și băteam recorduri la seniori", a spus Aurel Tătaru.

Nu mai putem visa la o medalie olimpică…

În general, la haltere, vin copiii care nu dispun de o situație materială foarte bună. Indemnizația de sportiv este foarte mică, iar din acești bani nu se poate trăi, astfel că mare parte dintre sportivi aleg să facă altceva în viață.

"Pentru un sportiv, este important să se țină de această disciplină. La haltere nu vin copii cu bani. Vin cei mai săraci, din medii mai greu încercate de soartă. Am avut un sportiv foarte bun. Părinții lui aveau foarte mulți bani și nu a mai venit la antrenamente. A zis că nu vine pentru 300 de lei, cât este indemnizația de sportiv. Important este să aibă un obiectiv. Atunci când ajungi pe prima treaptă a podiumului și îți cântă imnul, este un sentiment de nedescris", a declarat Aurel Tătaru.



România nu a mai dat de multă vreme un campion olimpic, iar acest lucru este foarte greu să se întâmple, în viziunea lui Tătaru.
"Este foarte greu să fii sportiv de performanță. Trebuie să faci foarte multe sacrificii. Eu am plecat de mic de acasă, de la 15 ani, și nu am avut copilărie. Am stat numai în sală, hotel și m-am concentrat doar pe antrenamente și pe concursuri. Nu poți să mănânci ce îți dorești, nu poți să pierzi nopțile, pentru că altfel nu ajungi campion. Este foarte greu ca România să mai dea un campion la Jocurile Olimpice", a concluzionat Aurel Tătaru.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3112 secunde