Dopajul în haltere, un "fenomen". RISCĂM SUSPENDAREA!

228
Dopajul în haltere, un

Articole recomandate

Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a catalogat drept fenomen dopajul înregistrat în halterele românești, după ce sportivii Roxana Cocoș și Răzvan Martin au fost depistați pozitiv la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, în urma reanalizării eșantioanelor, potrivit HotNews.

"Până în momentul de față, nu am primit nicio înștiințare, dar este alarmant să ai atâția sportivi în această disciplină în decursul ultimilor 10-12 ani... Ce puțin la nivel declarativ, nu este instituție care să nu susțină că luptă împotriva acestei probleme, acestui flagel. Să așteptăm ancheta finală, pentru că din păcate amenințările sunt majore. Rău mi-ar părea să ni se diminueze numărul de sportivi participanți la JO, dar aceasta este o consecință a problemelor existente la nivelul acestor sportivi.

Este un fenomen din punctul meu de vedere, să ai 20 de sportivi în decurs de 12 ani, deja nu mai vorbim de chestiuni punctuale, este un fenomen. Am solicitat premeirului, în momentul în care am avut o problemă legată de dopaj, constituirea unui comitet interministerial din care alături de noi fac parte cei de la Ministerul Sănătății, cei de la Agenția Națională Antidoping, cei de la Ministerul de Interne pentru a preîntâmpina sau pentru a căuta vulnerabilități în sistem pentru viitor. Fiecare ne-am definit foarte clar zona noastră de competență și repsonsabilitate și cred că la nivel guvernamental, cu acest comitet interministerial, putem preîntâmpina situații dificile în viitor.

Deja am purtat o discuție telefonică cu președintele federației de haltere (n.r. - Nicu Vlad) cu privitre la acest subiect, astăzi l-am invitat și voi avea o discuție tete-a-tete cu dânsul, în care voi solicita urgent să...", a declarat Stroe, într-o conferință de presă, întrerupt fiind de o altă întrebare, pe o temă diferită.

"Suntem îngrijorați, poate nu punctual de retragerea medaliilor acestor sportivi sau de titlurile pe care le pierdem, ci de amploarea fenomenului în sine. Pentru o federație sau pentru o disciplină sportivă să ai atât de mulți sportivi dopați, din punctul meu de vedere este alarmant. Vom purta discuții. Îngrijorările mele sunt mai mult legate de perspectivă, de viitor și cred că suntem în situația în care să dispunem măsuri urgente sau cel puțin din partea conducerii acestei federații trebuie neapărat o analiză la sânge a activității tuturor sportivilor pe care îi conduc, pentru că din păcate 20 de sportivi în zece ani este mult prea mult și ne așteaptă Jocurile Olimpice și dacă Federația Internațională de Haltere va dispune acea măsură, practic vom participa la Tokyo cu un sportiv și o sportivă sau, Doamne ferește, există și pericolul suspendării pe un an. Acestea sunt chestiuni și măsuri bine statuate în documentele internaționale ale fiecărei federații în parte", a afirmat el, revenind pe acest subiect.

Halterofilii Roxana Cocoș și Răzvan Martin au fost depistați pozitiv la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, după reanalizarea eșantioanelor și astfel riscă să piardă medaliile câștigate, potrivit site-ului Federației Internaționale de Haltere. Cei doi au fost depistați pozitivi cu stanozolol. La JO-2012, Roxana Cocoș a cucerit argintul la categoria 69 de kilograme, iar Răzvan Martin, bronzul la 69 de kilograme.

Conform site-ului insidethegames.biz, toate națiunile cu trei sau mai multe cazuri pozitive la retestarea probelor de la JO 2008 sau JO 2012 sunt pasibile de o suspendare pe un an, sancțiune primită deja de China, Turcia, Ucraina, Armenia, Belarus, Moldova, Azerbaidjan, Rusia și Kazahstan. România a mai avut un caz descoperit pozitiv după reanalizarea eșantioanelor de la Londra, Florin Croitoru.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5006 secunde