După 12 ani de așteptare, echipa feminină de gimnastică a României revine în atenția mondială

391
După 12 ani de așteptare, echipa feminină de gimnastică a României revine în atenția mondială - fond-romania-gimnastica-1696354497.jpg

Articole de la același autor

Calificarea istorică la Jocurile Olimpice de la Paris a echipei feminine de gimnastică a României, după 12 ani de așteptare, ne prilejuiește o scurtă retrospectivă a gloriei acestui sport atât de apreciat de conaționali.

Fetele noastre revin acolo unde le este locul, în 2024, la Paris, „tricolorele” având ocazia de a se lupta din nou pentru o medalie.

În aceste zile se desfășoară, la Antwerp, în Belgia, Campionatul Mondial de gimnastică, iar luni seară, 2 octombrie, în România a sosit o veste uriașă! Echipa feminină de gimnastică a țării noastre a încheiat calificările pe locul 10, clasare ce i-a asigurat deja prezența la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024!

După 12 ani de așteptare, fetele noastre revin acolo unde le este locul, pe cea mai prestigioasă scenă a sportului mondial. În 2012, la Londra, a fost prezentă ultima oară echipa feminină de gimnastică a României. Atunci, „tricolorele” au obținut medalia de bronz. Ulterior, la edițiile de la Rio (2016) și Tokyo (2021), echipa feminină de gimnastică a României a absentat.

Revenind la Campionatul Mondial de la Antwerp, „tricolorele” au încheiat concursul de calificare cu un punctaj de 157.795

În ciuda faptului că și-a asigurat biletul la Jocurile Olimpice de la Paris, echipa feminină de gimnastică a României nu s-a calificat și în finala Campionatului Mondial din Belgia, deoarece doar primele 8 reprezentative au atins această fază a competiției: SUA, Marea Britanie, China, Brazilia, Italia, Olanda, Franţa, Japonia.

Așa cum am precizat deja, în 2012, la Londra, a fost ultima oară echipa feminină de gimnastică a României prezentă la Jocurile Olimpice. Atunci, țara noastră a fost reprezentată de Cătălina Ponor, Sandra Izbaşa, Larisa Iordache, Diana Bulimar și Diana Chelaru.

„Tricolorele” au luat în 2012 medalia de bronz, fiind surclasate de sportivele din Statele Unite ale Americii, care au cucerit aurul, dar și de cele ale Rusiei, care s-au ales cu argintul.

În urma calificărilor de la Campionatul Mondial de la Antwerp, pe lângă România, la Jocurile Olimpice din 2024 și-au mai asigurat prezența alte 9 echipe feminine de gimnastică. Acestea se alătură reprezentativelor din SUA, Marea Britanie și Canada, care erau deja calificate la JO încă din 2022.

Tot la Campionatul Mondial din Belgia, Ana Maria Bărbosu a obținut calificarea în finală la individual-compus, cu un punctaj de 52.932, iar Sabrina Maneca Voinea ne va reprezenta în finala de la sol, după ce s-a calificat cu 13.666 puncte.

Mai mult, două reprezentante ale țării noastre s-au calificat în finale individuale. Sabrina Voinea a obținut calificarea în finala mondială la sol, având a opta cea mai bună notă a concursului, 13.666.

Românca se va lupta pentru o medalie, printre altele, cu Simone Biles, care s-a calificat în finală cu cea mai mare notă (14.633), Jessica Gadirova și Rebeca Andrade.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.027 secunde