GALERIE FOTO / Handbal printre cârciumi! Dezastrul din Complexul Sportiv Hidrotehnica

2860
9

Articole de la același autor

Miercuri, 14 octombrie (adică ieri), orele prânzului. Telefonul redacției sună scurt, iar o colegă îmi face legătura în birou. La celălalt capăt, un vechi prieten, care mă "atacă" frontal, intrând direct în subiect.

- Salut, Sorin! Știu că ești ocupat, însă, printre alte activități, fă-ți te rog timp și du-te să vezi cum mai arată baza sportivă de la Hidrotehnica. Au trecut atâția ani în care am tot așteptat să se facă ceva cu acea bază și… nimic! Ba mai mult, handbalul feminin constănțean a dispărut din performanță în condițiile în care totuși bani s-au alocat! Nu vreau să cred că la mijloc sunt alte interese obscure, care nu au legătură cu fenomenul sportiv. Sper să fie numai nepricepere. Ar fi răul cel mai mic, pentru că pe un om nepriceput îl poți aduce mai lesne pe calea cea bună decât pe cel ce are gânduri necurate. 




N-am apucat să dezbat problema telefonic, pentru că amicul, după ce mi-a dat "temă de studiu", a scurtat convorbirea, așa cum promisese de la început. Și am pornit în documentare, pe teren. La fața locului, jale, așa cum mă așteptam.

Complexul Sportiv Hidrotehnica, din cartierul CET, "vatra" handbalului feminin constănțean, seamănă a orice altceva doriți, dar numai a loc de făcut sport nu! Cârciumă lângă cârciumă, băutură multă și de proastă calitate, personaje dubioase, bălării etc. Fără nicio exagerare: când ajungeți în zonă, cu soții și copii, ar fi bine să traversați pe partea cealaltă, tocmai pentru a evita orice contact cu bețivii de la mese. Și să nu spuneți cuiva că acolo se face sport, că nu v-ar crede.

Ce declarații frumoase!

La ora actuală, baza sportivă de la Hidrotehnica se află în administrarea Universității Maritime Constanța (UMC), care a preluat-o, în data de 17 mai 2012, de la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța.

La momentul cu pricina, intervenția UMC-ului a părut drept salvatoare, iar declarațiile conducătorilor ne făceau să ne imaginăm deja un complex de genul celor pe care le vizităm în excursiile din străinătate.

Iată ce spunea, în 19 mai 2012, prorectorul UMC, prof. univ. dr. ing. Cornel Panait, un om pentru care am toată stima, dar pe care, sincer, nu-l mai înțeleg: "Mulțumim celor care ne-au ajutat în acest demers (n.r. - acela de a prelua complexul), printre aceștia numărându-se și președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, cel care a avut ideea trecerii complexului în administrarea universității noastre. (…) În zona complexului sunt o serie de unități care nu au nicio legătură cu sportul. În următoarele zile, solicităm controlarea legalității acestora și luarea măsurilor care se impun în urma acestor controale. Unitățile respective (n.r. - cârciumi) au contracte de furnizare a utilităților cu complexul sportiv, însă aceste contracte vor fi reziliate în perioada respectivă".

Declarații foarte frumoase, rămase, însă, fără acoperire. Au trecut trei ani și jumătate, iar cârciumile, bețivii și bălăriile sunt tot acolo. Să-ți trimiți, ca părinte, copilul să bată mingea la Hidrotehnica, este un mare act de curaj - cam la limita inconștienței -, pe care nu cred că sunt mulți care și-l asumă.

Unde sunt investițiile

Tot în 19 mai 2012, prorectorul Panait anunța că va fi demarată reabilitarea sălii de sport, precum și a celorlalte construcții din incinta complexului.

"Vom discuta cu reprezentanții Ministerului Educației despre aceste lucrări, însă pot să vă spun că suma necesară reabilitării sălii, între 500.000 și un milion de euro, o putem asigura și din fonduri proprii", a declarat prof. univ. dr. ing. Cornel Panait, adăugând că planul general mai include construcția unui bazin de înot și a unui hotel cu 40-60 de camere, pentru sportivii veniți în cantonament.

La fel ca și în cazul cârciumilor, aceste declarații, la trei ani și jumătate de când au văzut lumina tiparului, au rămas doar la stadiul de vorbe. Timpul a trecut și nu s-a făcut nimic. Ciudat, să nu faci nimic când ai și fondurile proprii, și uși deschise la Ministerul Educației, Ministerul Tineretului și Sportului, Comitetul Olimpic și Sportiv Român? Ca să nu mai vorbesc despre o posibilă implicare a administrației locale…

O întrebare fără răspuns

Am afirmat-o anterior și o repet. Am mare respect pentru profesorul Panait, pentru ceea ce a făcut și face în calitate de rector/prorector al UMC, pentru învățământul de marină românesc, pentru viitorii marinari. Și chiar pentru sport, pentru că, în cadrul CSU Neptun, s-a mai implicat în arte marțiale și chiar handbal. Să ne aducem aminte că, acum vreo 7 ani, a existat o echipă masculină de handbal care a activat în liga a doua, sub comanda regretatului profesor Mihail Făgărășan. O echipă fără valori, fără rezultate, fără posibilitate de progres. Un proiect eșuat, de pe urma căruia UMC s-a ales, în primul rând, cu… cheltuieli.

Deci, cu ce se "mănâncă" handbalul se cam știa, de bodegi se știa, de halul în care arată sala, la fel. Întrebarea la care nu găsesc răspuns este următoarea: De ce s-a băgat UMC-ul în acest joc?

Din cupele europene, la două retrogradări

Sunt convins că prorectorul UMC a fost bine intenționat atunci când a decis să preia Complexul Sportiv Hidrotehnica. Însă, în acești ultimi trei ani și jumătate, s-au comis multe greșeli. Și mari! Echipa care odinioară era mândria Constanței, care a activat neîntrerupt trei decenii în prima ligă, care a jucat semifinale și finale de cupe europene, care a dat nume mari de antrenori și sportive de lot național, a reușit să retrogradeze de două ori!

Vrem, nu vrem, ne place sau nu ne place, bilanțul acestor ultimi trei ani și jumătate, de când administrator este UMC, este următorul: două retrogradări, cârciumi și bețivi, o sală departe de standardele europene, un lot de jucătoare fără șanse de a crește în valoare.

Despre perspectivele actualei echipe - de fapt, mult spus echipă! -, care suferă înfrângere după înfrângere într-o obscură ligă secundă, sub conducerea unui director executiv, Silviu Băiceanu, de care nici măcar profesorul Panait nu este mulțumit (citez: "Băiceanu nu are experiență, devotament și timp să fie director, dar pe Băiceanu nu-l poate schimba decât ministerul"), vom reveni într-o ediție viitoare. Mai ales că, din fondurile Consiliului Județean, au plecat către handbalul feminin miliarde. Unde s-au dus, veți vedea! 


Comentează știrea

vaporeanu
15 octombrie 2015
jpb

Start rapid si usor! Bani la domiciliu! Cautam urgent colaboratori extrem de seriosi pentru lucru la domiciliu. Cerem cunostinte minime de navigare pe internet, calculator, cunostinte de operare cu documente word si pdf, timp liber de circa 2-3 ore pe zi. Oferim contract de comision si instruire pas cu pas, gratuita. Numai persoanele foarte serioase sunt rugate sa ceara detalii la adresa de email:[email protected]

Constanteanul
15 octombrie 2015
sportul constantean

Va mai mira ceva? De ce nu va uitati la toate bazele sportive din Constanta? Lasa- te in paragina voit (pina la urma cineva le va achizitiona si vor pune mana pe o caruta de bani ve niti usor ). Tot ce inseamna baza spotiva e la pamint voit. Uitati-va la Palatul Copiilor -cine a mai investit vre-un leu acolo? Badea Cirtan si multe altele . In Constanta nu se vrea sport .tot ce se face in asa zisul nume al sportului este de fatada. daca cineva vrea sa faca performanta i se da in cap.. Vrem nu vrem o sa ajungem la concluzia ca ai nostrii copii vor face sport de performanta NICAIERI sau doar la cluburi private .Doar in Romania e posibil asa ceva . Pina si in Africa lumea pune accentul pe sport , in Constanta doar darimam bazele si construim Molluri . CIT va mai trece ina ne vom TREZI din Prostie ?

Constanteanul
15 octombrie 2015
sportul constantean

Va mai mira ceva? De ce nu va uitati la toate bazele sportive din Constanta? Lasa- te in paragina voit (pina la urma cineva le va achizitiona si vor pune mana pe o caruta de bani ve niti usor ). Tot ce inseamna baza spotiva e la pamint voit. Uitati-va la Palatul Copiilor -cine a mai investit vre-un leu acolo? Badea Cirtan si multe altele . In Constanta nu se vrea sport .tot ce se face in asa zisul nume al sportului este de fatada. daca cineva vrea sa faca performanta i se da in cap.. Vrem nu vrem o sa ajungem la concluzia ca ai nostrii copii vor face sport de performanta NICAIERI sau doar la cluburi private .Doar in Romania e posibil asa ceva . Pina si in Africa lumea pune accentul pe sport , in Constanta doar darimam bazele si construim Molluri . CIT va mai trece ina ne vom TREZI din Prostie ?

studentu'
15 octombrie 2015
bani

Totul e vorba de bani si politica . Functiile bune la umc se obtin in functie de culoare pe cine reprezinti. Iar daca te-ai fi documentat mai bine , sala hidrotehnica a fost achiziotanata ca sa nu se mai plateasca chirie la sala de la portu si sa dea bine la dosar pt obtinerea fondurilor de la nigerieni si a altor firme . Plus ca se spala bani prin sala aia de cand a intrat Dna peste ei si numai iau spaga asa usor ca au morcovul in fund. Si inca una si mai buna bodegile de care tu spui , o parte din ele sunt amplasate pe terenul facultatii deci umc primeste bani de chirie de la acele bodegi . Si nu il mai ridica in slavi pe panait ca nu merita. Mai bine ai pune accent ce facem ce-i care absolvim si nu gasim un loc de munca stiai ca din 250 de studenti cand am intrat la facultate am mai ramas vreo 100 acum la navigatie . Din cei 100 vreo 10au plecat pe bune pe functie de cadet iar restul pe alte functii sau cu pile . Mai bine ai scrie un astfel de articol de ce nimeni nu face nimic si de ce firmele de crewing mai apar pe siteul facultatii daca ele nu iai cadeti si te duc cu zaharelul , doar cateva.

Profesoru
15 octombrie 2015
Pt studentu

Cred ca autorul stie aceste lucruri insa are si el o limita pina unde poate sa isi vire nasu. Personal nu cred ca prin presa se poate rezolva ceva. Exista institutii de control DNA ele trebuie sa cerceteze si sa faca lumina in aceasta afacere incalcita

Inainte a fost
15 octombrie 2015
Fostul Aeroport Constanta

Putina lume stie ca de fapt aceasta baza sportiva a fost Aeroportul Constanta pana in anii '50. Sala de sport de la CET este de fapt fostul hangar al aeroportului iar alaturi este cladirea fostei aerogari - o cladire deosebita facuta dupa planurile unui arhitect Francez dar care la fel ca si sala de sport (hangarul) au ajuns de jale...

Haha
15 octombrie 2015
umc

Dosar Dna cu spahga de la Umc sta pe loc. Mai bine puneti presiune pe Dna sa finalizeze dosarul si scapam de toti chiar de toti incompetentii din Umc in frunte cu pana ca e bagat pana sus....

sportiv
15 octombrie 2015
handbal

Cine de la Directia Judeteana a dat sala Hidrotehnica catre UMC si de ce?!!! Raspunsul e simplu si astfel rezolvati si problema!!!

marian
15 octombrie 2015
diverse

Urgent! Castiguri chiar din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam de urgenta, pentru colaborare, persoane foarte serioase si interesate sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time) imediat, din prima luna, cu o activitate usoara, in timpul liber sau full-time, la alegere. Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare, unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4829 secunde