Kaiac-canoe pe… uscat. "Suntem mai catolici decât Papa!"

226
Kaiac-canoe pe… uscat.

Articole de la același autor

Pandemia de coronavirus continuă în România, iar sportul rămâne în continuare afectat. Dacă unele formațiuni sportive au reluat activitatea, secția de kaiac-canoe a Clubului Sportiv Farul Constanța nu se încadrează în această categorie.

Antrenorul Gabriel Aftenie susține că a început antrenamentele, însă nu are voie să le desfășoare decât cu maximum patru sportivi, iar aceștia să păstreze distanța fizică și socială. Tehnicianul se plânge de faptul că, în acest fel, elevii săi vor renunța la sport, iar el va trebui să o ia de la început și să caute alți viitori sportivi prin școlile constănțene.

Sportivii de la CS Farul sunt nerăbdători să reînceapă pregătirea și ar fi gata chiar să efectueze zilnic deplasarea între localitățile în care au domiciliul și baza nautică de pe marginea lacului Siutghiol, acolo unde secția de kaiac-canoe a CS Farul își desfășoară activitatea.

"A trecut atâta timp de când am ieșit din starea de urgență și noi încă nu putem să reluăm antrenamentele. Fac ședințe de pregătire cu patru sportivi care locuiesc în Constanța. Pe ceilalți nu îi pot aduce, pentru că sunt din alte localități și este foarte greu să găsim cazare în aceste condiții. Am sportivi din Năvodari, Ovidiu, Lumina sau chiar din alte județe ale țării. Pe cei de aici, din Dobrogea, nu îi pot obliga să facă naveta.

Ne-a venit o hotărâre de la Federația Română de Kaiac-Canoe prin care suntem înștiințați că juniorii I și II care sunt înregimentați la loturile naționale pot să se antreneze, dar ceilalți nu. Nu mi se pare normal ce se întâmplă. Unii dintre sportivi și-au găsit de muncă pe litoral. Nu îi pot obliga să vină la antrenament și îmi este foarte frică să nu renunțe. Dacă nu mai au antrenamente și concursuri, nu mai au nicio motivație.

Întotdeauna, noi trebuie să fim mai catolici decât Papa. Slovacii se antrenează, polonezii și bulgarii la fel. Cum vom merge noi la competiții fără antrenamente? Nici nu știu cui să mă mai plâng. Guvernul României nu a luat nicio decizie. Este păcat de acești copii. Dacă mai continuă această situație, va trebui să o luăm iar de jos. Vom merge prin școli, vom face selecție și o vom lua de la capăt", a declarat, pentru "Cuget Liber", antrenorul Gabriel Aftenie.

Ne vom lua gândul de la medalii

Astfel, cei patru copii ies în fiecare zi cu ambarcațiunile pe lac și sunt atent supravegheați de Gabriel Aftenie, care le dictează ritmul de pe mal. Tehnicianul constănțean ar fi dorit să li se alăture acestora cu o șalupă, însă legea nu îi permite, deoarece nu au voie mai mult de patru oameni să se afle unul în apropierea celuilalt.

"Noi nu avem contracte cu sportivii. Cum aș putea eu să îi țin, dacă ei nu mai vor să vină? Nu pot să îi țin obligat. Este o situație ciudată în care ne aflăm. De ce alții se pot antrena și noi nu putem? Nu mai înțeleg nimic. Dacă o vom lua de la zero, va trebui să ne luăm gândul de la medalii pentru câțiva ani. Această grupă era deja formată, mergeam cu sportivii la competiții și nu concepeam să nu fim pe podium. Așa ne-a fost soarta. Cineva trebuie să se gândească și la viitorul acestor sportivi. Nu le poți strica o carieră pe care și-o clădesc cu trudă", a mai spus Gabriel Aftenie.

Tehnicianul se simte legat de mâini și de picioare și spune că nu poate da drumul la antrenamente normale până când Guvernul României nu va lua o nouă decizie în acest sens.

În afara lotului olimpic al României care se antrenează la Izvorani, nu este posibilă organizarea de cantonamente. Chiar și în aceste condiții, Gabriel Aftenie are grijă de ceilalți sportivi ai săi și îi supraveghează cu ajutorul unei platforme online. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4794 secunde