Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak:

„Mi-aş dori să vină primăvara şi pentru sportul românesc”

109
„Mi-aş dori să vină primăvara şi pentru sportul românesc” - miasdori-1619012088.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, este de părere că sistemul rusesc aplicat în sportul românesc, care a funcţionat bine până la căderea comunismului, în 1990, trebuie adaptat cât mai repede cu putinţă.

„Sistemul nostru sportiv este unul rusesc, care a funcţionat foarte bine până în 1990, acest sistem fiind preluat de tot blocul socialist. Mentalităţile şi structura sunt aceleaşi. În 2007, când a fost aprobată strategia, nivelul sportului de masă în Ungaria era foarte jos, acum au ajuns la 30%. Asta ne dorim şi noi, nu vrem să inventăm o roată, e ceva inventat. Trebuie să legăm lanţul acesta, astfel încât de sus, de la medalii olimpice, şi până jos, la copii, toată lumea să aibă posibilitatea de a face sport”, a declarat ministrul Eduard Novak, miercuri, 21 aprilie, într-o conferinţă de presă, la 100 de zile de la preluarea mandatului său.

Prin implementarea strategiei naţionale a sportului, Novak îşi doreşte ca România să revină între primele 10 naţiuni ale lumii în ceea ce priveşte câştigarea medaliilor olimpice.

„Mi-aş dori să vină primăvara şi pentru sportul românesc. Ţelul nostru principal este strategia naţională a sportului, care va avea trei obiective foarte clare. Ne dorim ca, în 2032, România să revină în top 10 mondial la Jocurile Olimpice şi Paralimpice, creşterea procentului populaţiei care face sport să crească la 30% de la 5% şi copiii să facă sport zilnic”, a explicat Novak.

Foarte important, după modelul profesorilor sau medicilor, antrenorii vor intra într-un program de evaluare.

„Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facem este evaluarea antrenorilor pe modelul profesorilor şi medicilor. Ei sunt cei care formează sportivi, nu doar organizează disciplina, şi petrec cel mai mult timp alături de sportivi.

În prezent, în România, un proaspăt absolvent are posibilitatea să antreneze un lot naţional şi de aceea, începând din această săptămână, antrenorii vor primi obiective clare. În acest an, ne dorim să clarificăm cele patru trepte de clasificare a antrenorilor, vor avea un număr minim de sportivi, pentru că avem nevoie de sportivi bine pregătiţi”, a mai spus şeful MTS.

Audit fără precedent

Eduard Novak a mai anunţat că MTS a demarat un audit fără precedent în sportul românesc la nivelul direcţiilor judeţene, a cluburilor sportive şi federaţiilor neolimpice.

„Una dintre măsurile luate pentru a avea o imagine clară asupra sportului românesc a fost demararea unor verificări la nivelul direcţiilor judeţene, cluburilor sportive şi federaţiilor neolimpice. În 2021, vom analiza fiecare instituţie în parte, vorbim despre un audit cum nu s-a mai făcut până acum în sportul românesc. Trebuie să avem încredere că banii sunt gestionaţi aşa cum trebuie”, a precizat ministrul Tineretului şi Sportului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4251 secunde