NU MAI GARANTEAZĂ MEDALII OLIMPICE! Șoc după anunțarea bugetelor federațiilor

448
NU MAI GARANTEAZĂ MEDALII OLIMPICE! Șoc după anunțarea bugetelor federațiilor - ddd-1578923051.jpg

Articole recomandate

Președinta Federației Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, a declarat, luni, pentru Agerpres că este profund dezamăgită de bugetul acordat organizației pe care o conduce din partea MTS și că nu își mai asumă câștigarea vreunei medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Federația Română de Canotaj primește din partea MTS, pentru anul 2020, an olimpic, 10.000.000 de lei, cu 300.000 mai puțin față de anul trecut.

"Sunt în stare de șoc după anunțarea bugetelor federațiilor. Bugetul pe 2020, în anul olimpic, este mai mic decât bugetul pe 2019, normal că sunt dezamăgită de acest buget. Raportat la cum se obține o medalie olimpică, cei care se ocupă de aceste bugete probabil că nu știu, nu au trăit alături de un sportiv patru ani să vadă cam ce nevoi are să poată pune mâna pe o medalie olimpică și au considerat că atât ne trebuie. Mie mi-a luat o mare povară de pe umeri și anume asumarea de medalii. Atunci o să ne regândim strategia, nimeni nu o să mă mai întrebe 'Doamna Lipă câte medalii aduceți de la Jocurile Olimpice?' pentru că eu o să spun 'Câte o să vrea Domnul'. Am ajuns la mână Domnului. Deci nu o să-mi mai scoată nimeni ochii și nu o să-mi mai moară neuronii cu întrebarea asta. Este foarte bine să nu ai presiunea asta pe umeri. E strigător la cer, au considerat că atât îmi trebuie. E greu, performanța, în afara faptului că cere sacrificii, cere și foarte mulți bani, ca să poți să te lupți de la egal la egal cu cei care vor medalii olimpice. Și când alții investesc milioane, e clar că nu stă o federație de canotaj în două milioane buget. Eu mi-am dat seama că e ceva în neregulă după toată secretomania asta, a fost totul pe tăcute. Sunt profund dezamăgită. Nici măcar nu m-a chemat să-mi spună, eu atât pot să-ți dau. Că tot ne-a chemat la discuții. Asta a fost prima comunicare. Nu avem bani, mi să părea mult mai corect să ne spună asta", a afirmat Lipă.

O explicație a sumei mici pe care a primit-o comparativ cu cea solicitată ar putea fi bugetul mai mic al MTS, a completat Elisabeta Lipă: "Noi am cerut 17 milioane. Probabil bugetul MTS-ului e mult mai mic. Nu știu. Dacă e același, întrebați-i pe ei. Eu am spus-o, nu înțeleg ce se dorește de la sportul românesc. Ne dorim medalii și să facem România cunoscută în lume la Jocurile Olimpice, campionate mondiale și europene, dacă nu, să iasă cineva și să ne spună 'domnule pe noi nu ne interesează nici medaliile voastre olimpice, nici mondiale', și atunci mergem cu toată lumea. Eu înțeleg foarte bine, ai 70 de federații pe care trebuie să le mulțumești. Faptul că federația de canotaj este pe primul loc se datorează faptului că stăm 11 luni pe an în cantonament. Ăsta e sportul, nu-i țin eu, ăsta e sportul, altfel nu pot să fac nicio performanță. Dacă este prea costisitor să iasă și să spună".

Federațiile de canotaj, handbal și atletism primesc cele mai mari finanțări în anul olimpic 2020 de la Ministerul Tineretului și Sportului dintre cele 63 de structuri sportive eligibile, conform repartizării anunțate, luni, de ministrul Ionuț Stroe într-o conferință de presă.

Ca urmare a numărului mare de sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar și a rezultatelor înregistrate în 2019, Federația Română de Canotaj primește cea mai mare sumă, mai exact 10.000.000 de lei, cu 300.000 mai puțin față de anul trecut. Următoarea în clasamentul finanțărilor de la bugetul de stat este Federația Română de Handbal, cu 7.850.000 de lei, față de 10.000.000 lei în 2019, iar pe poziția a treia se află Federația Română de Atletism - 7.000.000 de lei, în scădere față de 8.500.000 de lei în 2019.

În total, suma cu care Ministerul Tineretului și Sportului finanțează federațiile sportive în 2020 este de 132.200.000 de lei, în condițiile în care asociațiile naționale au primit în anul precedent 132.267.000 de lei. Bugetul total al MTS pentru anul 2020 este de 570.507.000 lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3258 secunde